Martuś moim zdaniem to kwiczoły ( na wszystkich zdjęciach). Są bardzo podobne do drozdów bo kwiczoły mają tylko szary kolor na głowie i tak je najlatwiej rozróżnic. Z tych zdjec nie da sie tego zobaczyc ale drozdy nie przebywaja w gromadach a kwiczoły tak i to bardzo chętnie wiec moim zdaniem to kwiczoły. Piękne zdjęcia lecących kluczy -gratuluję.
Kurcze Aniu przecież sójka jest szara ,biała ,czarna i niebieska wszystkie kolory na jednej pticy co wy kobiety z tą sójką ???
Może i ten pierwszy kwiczą oba ptaki są podobne może to jednak banda ???
Zgadzam się z apelem Marzenki ,ale co do twojego komentarza to absolutnie nie.
Mianowicie.Chyba nie lubisz jak ktoś zwraca się do ciebie nikiem cześć Asc ,a imiennie.
Jednak to nie jest dobry pomysł nawet jak mi tu zaraz powypisujesz,że nie masz nic do ukrycia itd.
Zastanów się jednak przecież te niki ktoś wymyślił,żebyśmy mieli jakąś prywatność w sieci ,a teraz wystarczy wpisać żurawie i cała Polska i świat wie ,że ja mam tu wątek,tu mieszkam i i tak mam na imię
To jest nieistotne do czasu Aniu.
Nie podobało mi się kiedy ktoś za mnie pisał gdzie mieszkam i nadal nie podoba,nikt mam słaby ,ale w sumie przecież nie muszę mieć zaraz Marek czy Marta na imię prawda ?
Pootwieraliśmy swoje prywatności i tak zostanie na wieki .
Ja myślałam,że w momencie kiedy na forum się loguje,forum jest dla "wybrańców",a tu dupa .Każde słowo,zdjęcie na widelcu.Nie jest to dobre,mam nadzieję,że nie będzie nigdy z tego jakiś przykrych zdarzeń.
Z różnych powodów ludzie nie podają swoich prawdziwych imion i to powinno być uszanowane przez rozmówców,a nie jest
Amen.
Możesz zmienić nik wszyscy będą wiedzieli,że to ty <3
Dzięki Bogdziu i powiedz proszę tym dziewczynom jak ładnie i charakterystycznie ubarwiona jest sójka bo ja zaczynam wątpić w moją i tak ubogą wiedzę ornitologiczną )))))))))))))))))))
Witaj Marcia, zdarzają Ci się fajne przygody,
co do ptaków to moim skromnym zdaniem to są szpaki tylko one latają w takich stadach i polują na czeremchę i podobne, i te kropki , ciapki na torsach. U mnie dużo czeremchy i sporo ptaków, SZPAKÓW.
pozdrawiam
Ze zdumieniem stwierdzam- jak wiele osób na forum zna się na ptakach!
Ja próbowałam jedynie identyfikować te, które po ogródku skaczą (na przykład sójki), te które nad ogródkiem tylko przelatują... ignoruję. Martek, Twoje żywe komentarze zbijają mnie nieco z tropu, czasami boję się zabrać głos.
Boguś,ale przecież szpak jest czarny w białe krechy i to wygląda jak szpak szpakowaty .
Latają mi nad głową jakieś stada duże trochę jakby mniejszych ptaków i to może są właśnie szpaki.Robią tyle hałasu,zajadają winogron po sąsiedzku lub jarzębinę i robią mi na elewację na fioletowo
Wyszłam z domu,żeby coś wkopać .Udało mi się przesadzić irysa przy drugiej roślinie dotarł do mnie znajomy dźwięk.Nie widziałam tylko usłyszałam pojedynczy głos ptaka ,dużego ptaka
Mówię do syna lecą
- Co leci mamo ?)))))))))))))))))
Nie pobiegłam tym razem po aparat nie chciałam tracić ich z oczu mało tego pobiegłam za nimi na koniec ulicy.Leciały niżej niż poprzednie stada bo widziałam już ubarwienie brzucha,trudno było się ich doliczyć precyzyjnie fajnie i zgrabnie zmieniają szyk .Żurawi leciało około 60 szt.
Może jestem wariatką ,ale ja jak je słyszę to zaraz zaczepiam wszystkich kto pod ręką ,żeby pokazać to widowisko tym razem padło na 3 dziewczynki jak je minęłam pomyślałam,że za plecami pokazują mi środkowy palec. Miło się rozczarowałam jak usłyszałam jak jedna do drugiej mówiła ,że fajnie to wygląda jak jedynka na niebie i coś jeszcze ,ale nie pamiętam skojarzenia.
Wracając mijałam sąsiadkę ,która nie słyszała,nie podniosła czoła ani na dźwięk ptaków,ani na mnie jak to ogrodniczka zapatrzona w swój kawałek gleby uwijała się przed nadchodzącymi chłodami ...
Inna pani piastowała dumnie wnuczkę i pewnie liczyła na moje achy,ale ja też już przyspieszyłam kroku,żeby zdążyć przed zmrokiem wkopać kilka roślin
Na dziś kończe moije bumelanctwo u Ciebie.. i już widzę oczami wyobrazni jak Matek leci po ulicy....
Ale odrobina szaleństwa jest potrzebna.................................. dla normalności