halfing
21:36, 04 mar 2016
Witam wszystkich - to mój pierwszy post więc witam serdecznie! Z lekką tremą ale spróbuję włączyć się do tego wątku... Przeczytałam wątek - cały, dokładnie - dotyczący uprawy warzyw w skrzyniach, skrzynie prawie gotowe, jutro będą malowane i izolowane folią więc pora zadać pytanie, na które nie znalazłam odpowiedzi i będę bardzo wdzięczna za informację.
Jak grubą (głęboką) warstwę ziemi powinnam mieć w skrzyniach? Skrzynie mają 50 cm wysokości (na trawie, na której stoją jest "podmurówka" z cegieł 10cm i deski 40 cm.) Na ich dno mam gałęzie (prześwietlane jabłonki, chyba nadają się?), trochę kompostu ( chociaż chyba nie do końca jest to kompost, to po prostu skoszona w zeszłym roku trawa, rzucona na "kupę" i taka mokra po zimie tak sobie leży - czy nadaje się? ). Dodam, że kompostownik prawdziwy w budowie również
. Mam też siano i liście - bardzo proszę napiszcie ile czego dać pod właściwą warstwę ziemi, mam niezłą, z dawnego "gnojownika" po stajni ( trociny i koński nawóz), które leżały sobie 3 lata. Aha, i jeszcze jedno, czy siatka na spodzie jest niezbędna jeżeli dam sporo gałązek? Krety chyba przez to nie przejdą? Z góry dziękuję za wskazówki. Pozdrawiam
Jak grubą (głęboką) warstwę ziemi powinnam mieć w skrzyniach? Skrzynie mają 50 cm wysokości (na trawie, na której stoją jest "podmurówka" z cegieł 10cm i deski 40 cm.) Na ich dno mam gałęzie (prześwietlane jabłonki, chyba nadają się?), trochę kompostu ( chociaż chyba nie do końca jest to kompost, to po prostu skoszona w zeszłym roku trawa, rzucona na "kupę" i taka mokra po zimie tak sobie leży - czy nadaje się? ). Dodam, że kompostownik prawdziwy w budowie również