Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu odpoczywam

Tu odpoczywam

kasiek 09:33, 11 sie 2013

Ale fajny domek, a jak widzę przypalone hortensje to aż się boje co zastanę u siebie po urlopie.
renatamama3 10:23, 11 sie 2013

Domek śliczny ,roślinki w końcu dostały deszczyku .A deszczówkę z rynien może będziesz zbierać do zbiorniczka np.takiego http://allegro.pl/zbiornik-na-deszczowke-wode-pojemnik-beczka-360l-i3436074698.html .Pozdrawiam
Urszulla 12:11, 11 sie 2013

grazyna napisał(a)
No Kofane, dzisiaj to aż za zimno, ale w końcu oddycham Dziękuję za odwiedzinki

Domek ogrodnika zbliża się ku końcowi Dzisiaj nawet został ubrany w rynny, czego jeszcze nie widać na zdjęciu Przed domem jeszcze będzie mały tarasik z kostki, dla wygody i... urody.
I myślę o małej kałuży (nazewnictwo wiadomo, od Ani asc) by odprowadzić wodę z rynien.

z dzisiejszego poranka ( koło 6.00 )

hortensje młodziutkie przypalone słońcem mimo, iż nie są w pełnym nasłonecznieniu

i różyczki z moczone porannym deszczem, podparte przeze mnie kijami

Nadal mam nieuporządkowane, niedokończone, a już nowe pomysły w głowie

Świetnie że nowe pomysły masz,
mimo że ogród piękny
to jakoś człowieka trzyma przy życiu
żeby nie popaść w stagnację
wiunia 20:46, 11 sie 2013

Jeju jak pięknie rankiem Pozdrawiam!
danuta_szwajcer 11:06, 12 sie 2013

Ale u Ciebie tak wszystko uporządkowane Domek super Też lubie spacery wczenie rano po ogrodzie: Pięknie Pozdrawiam
Milka 11:12, 12 sie 2013

rewelacyjny domek, taki dopieszczony a na rabatkach porządek aż miło
grazyna 20:07, 12 sie 2013

Deszczu u nas nadal nie ma co to się człowiek ugania ze szlaufem by jakoś te roślinki przetrwały to tylko my, ogrodniczniki wiemy. A jednak podlewanie coś daje, ponieważ... nornice szaleją na potęgę okres godowy mają czy co ?

Dziewczyny, jest baaardzo przyjemnie czytać Wasze opinie, pochwały (ciut nad wyrost) - pewnie uznajecie tę samą, starą szkołę, iż pochwała więcej zdziała niż nagana

Bogusiu, Michalino, Jula, Joasiu, Kindziu, Renatko, Ula, Wiunia, Danusiu, Irenko - Wasza obecność uskrzydla Idę do Waszych ogródków, w których dzieje się dużo więcej niż u mnie.
Gabriela 21:56, 12 sie 2013

grazyna napisał(a)
Gabrysiu, a skąd masz takie ładne ostrogowce ? Podpytywałam Joasi z ogrodu Joasi i Andrzeja, lecz ona kupiła małą sadzonkę. A Ty Gabrysiu też gdzieś ją kupiłaś ?

Szukam tej roślinki, bo wyczytałam, że kwitnie i we wrześniu, prawda to ? Posadziłabym ją obok przetacznika, dobrze byłoby ?

Zależy mi na ładnych kwiatkach kwitnących przełom sierpnia i września

Grażynko, odpowiadam Ci u Ciebie na Twoje pytanie zadane w moim wątku jakiś czas temu.
Białego ostrogowca przywiozłam kiedyś z angielskich wojaży jako małą sadzonkę w doniczce. Rozrósł się i rozsiał i teraz jest go dużo.,
Odmiany czerwono-różowe sama wysiewałam z nasion kupionych w PNOS Ożarów Mazowiecki i małe siewki wsadzałam do gruntu. Również się rozsiał.
Przesadzać można jednak tylko małe siewki i to z bryłą ziemi, żeby roślina jak najmniej to "zauważyła", bo w przeciwnym wypadku padają, albo źle rosną.
Młode roślinki dobrze jest okryć na zimę luźno jakimiś pędami albo gałązką stroiszu, w każdym razie czegoś przewiewnego.
We Włoszech ostrogowce wyrastają ze skał i rosną na poboczach jak chwasty.
U nas kwitną od końca maja przez czerwiec do początku lipca, potem wiążą nasiona, a jak się je przytnie to jeszcze zakwitną.
Są dość wysokie - ok. 80 cm, więc przy przetaczniku ożankowym albo sinym, czyli niskich i drobnych, będą je zagłuszać. Generalnie - są świetnym wypełniaczem rabat.
Zapraszam do mnie po małe siewki.

wiunia 23:07, 12 sie 2013

Grażynko, miło mi bardzo, że do mnie wpadłaś ja dzisiaj po pracy (ok,19:30) poszłam do ogrodu, żeby poprawić kanciki na jednej rabatce i tak mnie ścieły komary, że ledwo dycham ! Wypiłam wapno i czekam, aż bąble trochę odpuszczą Pozdrawiam serdecznie!
Kindzia 09:29, 13 sie 2013

Grażynko odpisałam Ci u siebie.

Myślę, że hortusiom to tylko więcej wody było potrzeba...ja każdej swojej malutkiej lałam po 15 l wody na raz, ale moje w słońcu...i w żelu, żel magazynuje wodę.

Pozdrawiam