Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

Pszczelarnia 14:46, 10 paź 2013

bogumila_bienko napisał(a)
Chryzantem nie mam...nie zdążą u mnie wykwitnąć.
Mam tylko margerytki i złocień marunę.Pozdrawiam.

Bogusiu, o ten kwiat mi chodzi. To "zwykła" margarytka?
bogumila 15:01, 10 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Bogusiu, o ten kwiat mi chodzi. To "zwykła" margarytka?
Zwykła ma żółty środekTej szukałam kilka ładnych lat.Przed dwoma laty natknęłam się na nią przypadkowo w wiejskim,kaszubskim ogródku.Starsza pani była tak miła,ze podarowała mi małą kępkę.Dzielę ją już corocznie,żeby nie stracić {miałam ją dawno temu i myślałam,że będzie u mnie na zawsze}.Aktualnie mam maleńkie sadzonki,ale zadbam i na pewno się rozrośnie.Trzeba ją dzielić co dwa lata,inaczej zamiera.Szkoda,że dowiedziałam się o tym dopiero niedawno...

Mam od Ani Monte Świerzbieńca Macedońskiego,widziałam,że o niego pytałaś...była mała kępka...ale szybko się powiększa.
nebel 20:02, 10 paź 2013

...od Ani M...coś co nie znam nazwy

Bogusiu, to trzmielina, mam tę odmianę u siebie od 15 lat i prowadzę ją w formie "drzewka" - bardzo wdzięczna roślina (według mnie)
- po pierwsze - trochę przemarza w naszym klimacie, ale bardzo szybko się regeneruje,
- a po drugie - można ją 'prowadzić' w dowolny sposób., bo bardzo lubi przycinanie
Ja, jak wspominałam, prowadzę ją w formie 'drzewka'. Jeżeli znajdziesz czas na moim wątku znajdziesz kilka fotek, jak u mnie wygląda - cofnij się, aż do wczesnej wiosny
an_tre 20:14, 10 paź 2013

...od Ani M...coś co nie znam nazwy
dostałam tę odmianę trzmieliny od sąsiadki i też mam zamiar formować ją na drzewko teraz jesienią zaczyna się ładnie przebarwiać
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
bogumila 10:02, 11 paź 2013

nebel napisał(a)

Bogusiu, to trzmielina, mam tę odmianę u siebie od 15 lat i prowadzę ją w formie "drzewka" - bardzo wdzięczna roślina (według mnie)
- po pierwsze - trochę przemarza w naszym klimacie, ale bardzo szybko się regeneruje,
- a po drugie - można ją 'prowadzić' w dowolny sposób., bo bardzo lubi przycinanie
Ja, jak wspominałam, prowadzę ją w formie 'drzewka'. Jeżeli znajdziesz czas na moim wątku znajdziesz kilka fotek, jak u mnie wygląda - cofnij się, aż do wczesnej wiosny
Podziwiałam ją u Ciebie ...cieszę się,że moja to właśnie ta...
bogumila 10:04, 11 paź 2013

an_tre napisał(a)
dostałam tę odmianę trzmieliny od sąsiadki i też mam zamiar formować ją na drzewko teraz jesienią zaczyna się ładnie przebarwiać
Też mam ją jako podarunek.... od Ani ...u niej wyrosła na olbrzymi krzak.
bogumila 11:05, 11 paź 2013

Lubię niebieski kolor kwiatów...tojad się w to wpisuje....ale u mnie kwitnie bardzo późno....aż za późno...szkoda.
bogumila 14:14, 11 paź 2013

Dzisiaj podglądałam ogródek .,zaintrygował mnie przepis ze śliweczkami w roli głównej.Zabrałam się do pracy...i już gotowe. Trochę przepis zmodyfikowałam...zamiast masła dałam oliwę,imbir świeży starty na drobnej tareczce,cukrowi mówię dobranoc -dałam stevię {z wiadomych względów}.ŚWIETNY przepis na takie małe co nieco do mięska.
malgorzata_s... 14:17, 11 paź 2013

O mniam. Mogłabys powiedzieć jak używasz stevię? Suszysz mielisz czy świeżą.
bogumila 14:27, 11 paź 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
O mniam. Mogłabys powiedzieć jak używasz stevię? Suszysz mielisz czy świeżą.
Na zacienionej mam w doniczkach,przyniosę do domu i postawię na parapecie.Lubię świeżą.Do ciast i innych przepisów ,w których występuje cukier dodaję gotową,mam spory zapas w saszetkach przywieziony przez córkę.Ostatnio robiłam do słoików żurawinę i słodziłam stevią.Można też listki suszyć,jako zapasik na zimę.