Bogusiu siałaś Stipę czyli Ostnicę piórkowatą tak bo ja też ją wysiałam ale wystawiałaś ją na dwór bo u mnie pisze ,że od 4-6 tyg na -4 st.to jak ona długo wschodzi ?Postępować z nią ściśle wg.opisu na opakowaniu czy jak ją siałaś bo jestem zielona w tym temacie.
Szczerze mówiąc to dokładnie nie znam nazwy tego co mam.Nasionka przysłała mi JoannA... Stipa .Nie przemrażałam,nasionka zaczęły wychodzić po tygodniu.Pikowałam ździebełka pojedyńczo...i teraz zaczyna się zagęszczać.Zobacz u Joasi,w ubiegłym roku miała piękne kępy. ,jest też wątek o stipie.
Bogusia ma stipę tenuissima.
Ostnica piórkowata do równomiernego kiełkowania wymaga niskich temperatur. Pierwsze 2-4 tygodnie temp. 18 stop. przy optymalnej wilgotności, nastepnie 4-6 tygodni tep. -4 do +2.Po okresie zimnym temperatura między 5 a 12 stopni. To trudna w uprawie trawka.
Dzięki ja mam w ogrodzie 2 kupione w zeszłym roku ale teraz chcę z siewu i właśnie na op.pisze przemrażanie ale jak Tobie bez tego wyszła to ja też tak zrobię dopiero ją wysiałam więc nie wiem czy wzejdzie.Nazwa tak jak piszesz stipa lub ostnica tak jest na opakowaniu.