Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

monteverde 10:47, 10 sie 2011

hej, u mnie padało a teraz wieje, zimno
bogumila 10:50, 10 sie 2011

monteverde napisał(a)
hej, u mnie padało a teraz wieje, zimno

U nas podobnie ,ale się rano zapakowałam i z powrotem wieczorem wracam na zieloną trawkę.Ze zdrowiem lepiej?
monteverde 10:55, 10 sie 2011

troszeczkę, ale nie całkiem
justi 14:47, 10 sie 2011

Podejrzałam jak super ukorzeniłaś hortensje. Ja też lecę zrobić parę odkładów. Czy można przygiąć gałązkę z pąkiem kwiatowym czy lepiej bez? A może to bez znaczenia?
bogumila 14:52, 10 sie 2011

justi napisał(a)
Podejrzałam jak super ukorzeniłaś hortensje. Ja też lecę zrobić parę odkładów. Czy można przygiąć gałązkę z pąkiem kwiatowym czy lepiej bez? A może to bez znaczenia?

W ubiegłym tygodniu przygięłam jeszcze płożące łodygi L.,ale bez kwiatów.Odkryję je dopiero na wiosnę.Wiosenne odkłady ,pięknie ukorzenione po posadzeniu na miejsce stałe trzymają się prosto.Myślę,że lepiej ukorzenić te,które nie mają kwiatostanu.Warto się pobawić -efekt murowany no i ta satysfakcja ,,,to moje dzieło....
justi 15:02, 10 sie 2011

O dziękuję za szybką odpowiedź. Tak satysfakcja jest największa jak coś się uda ukorzenić. Wiem coś o tym, bo też próbuję ukorzeniać niektóre roślinki. A z hortensją L. to będzie mój debiut. Mam nadzieję, że się powiedzie.
bogumila 15:24, 10 sie 2011

justi napisał(a)
O dziękuję za szybką odpowiedź. Tak satysfakcja jest największa jak coś się uda ukorzenić. Wiem coś o tym, bo też próbuję ukorzeniać niektóre roślinki. A z hortensją L. to będzie mój debiut. Mam nadzieję, że się powiedzie.

Mogę tylko dodać,że to też był mój debiut i powiódł się i tak samo będzie u Ciebie...pozdrawiam.
Do ostatnio udanych zaliczam podział brunery i żurawek.
Martek 15:31, 10 sie 2011

bogumila_bienko napisał(a)
...i jeszcze tytoń -zadziwia mnie ilością kwiatów....

Ja wczoraj poczułam w końcu ich zapach Do tej pory sporadycznie wąchałam każdego z osobna .Dziś wiem ,że najmocniej pachnie średni mocno różowy i biały bez znaczenia tu rozmiar ...Wiatr powiał wieczorny i udało się coś złapać ))Kwiaty faktycznie ładne tyle ,że większość w pełnym słońcu się zamyka i nie wierzę ,że z braku wody ...Widać stanowiska pół cieniste są odpowiedniejsze dla tej rośliny ...A jak u ciebie Bogusia z tym aromatem niesamowitym ...???
Zapachy są też różne zauważyłam ,te kolory ,o których wspomniałam są delikatne i przyjemne ,niektóre pachną coś jak pelargonia ...?????
bogumila 15:44, 10 sie 2011

M., Najdelikatniej pachnie u mnie biały -coś posredniego między konwalią a jaśminem {w mniejszym stężeniu}.Najintensywniej pachną o ciemnych kwiatach,. Może zapach zależy od tego w jakiej ziemi rosną?Ja mam w lekkim cieniu i nie zauważyłam więdnięcia.W słońcu nie pachną w ogóle.
Martek 15:53, 10 sie 2011

Tak ważne Bogusiu jest stanowisko ...U mnie sporo w słońcu,ale w półcieniu poczułam właśnie wczoraj
Widzisz jak ty potrafisz sprecyzować zapach ...Chyba dziś powącham jeszcze raz i sprawdzę ...Ale ty masz chyba rację ...