Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W cieniu - zacieniona

W cieniu - zacieniona

bogumila 11:41, 09 sie 2011

Kobea pnie się ,oj pnie....
...a kwiatów brak.
bogumila 11:44, 09 sie 2011

Niziutkie tawułki szykują się do kwitnienia.
Gardenarium 11:48, 09 sie 2011

No patrz co z ta kobeą, chyba szykuje się na zimę

Instagram Ogrodowiska
bogumila 12:08, 09 sie 2011

Sierpniowy hipcio -kwitnie w tym roku po raz drugi.
bogumila 12:10, 09 sie 2011

gardenarium napisał(a)
No patrz co z ta kobeą, chyba szykuje się na zimę

Oj,nie,będzie jeszcze Danusiu piękna jesień.
bogumila 12:13, 09 sie 2011

Moje widoczki na jezioro{z tarasu i z piętra}.
olga_szopa 12:38, 09 sie 2011

Bogusiu jesteś następną szczęśliwą posiadaczką pięknych zaokiennych widoków
A wiesz ,nie jestem w 100% pewna,ale chyba gdzieś czytałam, że kobea jak jest mocno nawożona to idzie w liście, a taka lekko głodna produkuje kwiaty. Niestety nie jestem pewna ,czy nie pomyliłam jej z inną rośliną .
monteverde 12:41, 09 sie 2011

ja też uważam,że ma za dobrze i dlatego nie kwitnie
bogumila 12:58, 09 sie 2011

Uważam,że ogród jest odzwierciedleniem nas samych.W większości sadzimy rośliny,które nam się podobają i lubimy się nimi otaczać.Trochę ulegamy modzie -podpatrując nowości -z których robimy nowe nasadzenia.Mamy jednak swoje ukształtowane upodobania.które nas niejednokrotnie diametralnie różnią i dlatego ogrody są niejednorodne, wypełnione różnorodną roślinnością.
Wędrując po wątkach ogrodowych,niejednokrotnie jestem zadziwona ich pięknem - pięknem,które jest dla mnie niedoścignionym wzorem.
Zaczynając od wiosny...zawsze coś nowego,innego chcę wprowadzić,coś co ożywi moje otoczenie,moją monotonię nasadzeń...i to jest właśnie to...to moje indywidualne podejście do mojego,własnego ogródu.

Podziwiam wspaniałe,ogromne ogrody -pobudzajace moją wyobraznię co do ukształtowania terenu i różnorodności nasadzeń.
Ogrody pełne pięknych i mniej znanych roślin -mogę powiedzieć,że prawie botaniczne -to ogrody ,gdzie należy i warto zaglądać aby przyjrzeć się i podreperować swoją wiedzę.
Ogrody wokół domu -niezmiernie wypielęgnowane,trzymajace się ściśle wydumanego,osobistego projektu.
Nowe ogródki, dopiero co założone i jeszcze te w planach -ciekawią mnie ,co dalej?
Malutkie ogródki-oazy, takie jak mój -ciekawią mnie najbardziej - bo jak można sobie poradzić z tym co się chce mieć -a nie można ze względu na wielkość?
Lubię ogrody dzikie,pełne zakamarków,urokliwych zakątków i czychających niespodzianek wzrokowych.Takie mnie pociągają najbardziej.

To Danusia otworzyła nam oczy, biegam z aparatem wzbudzając ogólne zainteresowanie sąsiadów -co ona tam widzi?
bogumila 13:02, 09 sie 2011

cd.
Ja teraz inaczej patrzę na swój ogródek -maleńki i zacieniony.Podglądam , jakie roślinki u mnie dobrze się czują i idę w kierunku nowych nasadzeń pod tym kątem. Nie mam zbyt dużego wyboru roślin do zacienionych miejsc,ale jest sporo nowości.Niejednokrotnie sprawdzam jak z przezimowaniem -u mnie pózna wegetacja.
Ale może już dosyć tego marudzenia?