Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Anabell 23:29, 06 cze 2013

Mam dwie odmiany szałwi, ta ładniejsza, ciemniejsza, żadnej nie znam nazwy.
Rh kończą kwitnienie to najpóźniejsze odmiany. w głębi widać usiłowałam ze spirei zrobić kulkę. teraz widzę od dołu trzeba podciąć.

grembosia 23:34, 06 cze 2013

Piękne widoki, Haniu
Szkoda, że Rh tak szybko przekwitają... ja właściwie wybrałam odmianę z białymi kwiatami, bo bardziej cenię je za pokrój przez cały rok, kwitnięcie to tylko chwila, a w tym roku szczególnie, niestety...
Anabell 23:48, 06 cze 2013

Cięłam spireę i deszcz mnie wypędził widać jeszcze nie skończona i jakie przyrosty wielkie.

Peonie białe w pąkach.

Anabell 23:58, 06 cze 2013

Taka urodziwa panna.

Pęcherznica

Nie znam tej odmiany.
janina_zawada 07:46, 07 cze 2013

Pęcherznice i u mnie w kwiatach,białe mam jeszcze małe kępki ale bordowa jest duża , jeszcze wtedy jak ją kupowałam nie wiedziałam że można je formować ,, Piękne hosty , tak duże mam tylko moje stare odmiany , inne dopiero dokupione .. Białe piwonie i u mnie jeszcze w pąkach a tego żywopłotu to jeszcze masz sporo do cięcia .. wszystko opóźnione przez te deszcze ..
KasiaBawaria 09:45, 07 cze 2013

Przepiekne hosty!!
A co do krzewow-ja tez zawsze tne.Bo sie zageszczaja i nie ogolacaja.Sasiadki z rezerwa patrzyly jak jesienia wycinalam stare galezie kolkwicji-takie szczotki,ktore mialy liscie tylko na wierzcholkach.Zostalo pare galezi tylko z wielkiego krzaczyska.A teraz wiosna wybila ze wszystkich pakow liscie i jest gesta tez od srodka.Wiec polecam.Tu perukowce sa ciete kazdej jesieni i sa geste i zdrowe.
Pszczelarnia 09:51, 07 cze 2013

Haniu, naparstnice cudne. Mam plan wysiać u siebie. W tamtym roku próbowałam ale coś nie wyszło. Jakie drzewa nad nimi rosną?
danuta_szwajcer 10:07, 07 cze 2013

Haniu ale piękny ten Twoj ogrod Scieżka z rh i hostami imponująca a ta ilośc piwonii jak zakwitnie ale zapach będzie cudny Pięknie u Ciebie i można u Ciebie spacerowac jak w pięknym parku. Roboty nie zazdoszcze przy takiej ilości mam 1/3 a wiem ile to pracy. Jak przszkodzi choroba czy pogoda to tyłów potem trudno nadrobić. Deszcze w tym roku uniemożliwiają nam naszą radosc z ogrodu.Naparstnice masz piękne no i szałwia w niebieskim kolorze, Bardzo lubie niebieski kolor w ogrodzie U nas dalej pochmurno, wilgotno i mglisto i chmury tak wiszą w powietrzu jakby znowu miało lać i bardzo obawiam się burz i gradu bo tak to "wisi" w powietrzu a cieplej już jest. No nic nie zrobimy bo jesteśmy wobec natury bezsilni. Pozdrawiam i słonka życze
Anabell 15:03, 07 cze 2013

Komunikuję skończyłam dziś ciąć liguster. Pomocnik nie przyszedł dziś. Sama poleciałam 100 m. przyszłam nabrać siły. i jak nie będzie padało to skończyć spireę i berberysy ciąć.

Janino- pęcherznicę po kwitnieniu można formować.

Kasiu- Bawaria hosty w tym roku rozrosły się jak szalone. mam jedną zwykłą co samotnie rośnie to musi mieć 1,5m średnicy przykładałam szpadel na całą dł trzonka to jest większa.
Perukowce trzeba ciąć, ja usiłuje co drugi rok by coś zakwitło, wiechy kwiatów wychodzą na dwuletnich tak mi się wydaje.
Ewo- drzewa to jabłonki ozdobne kwitnące na biało a owoce czerwone i wiśnie ozdobne kwitnące czerwono liście ciemne błyszczące.
w tej rabacie są jeszcze dwa dęby.

Danusiu- dziękuję a dla mnie Twój, Ewy i wiele innych są piękne.
Ja starałam się zrobić by było mało pracy w takiej rabacie, jak zarosną hosty to nie ma zielska. sprzątam,jesienią i okrywam, a wiosną sprzątam i w czasie lata spokój.
Naparstnice najładniejsze są pod drzewami, w słońcu niskie i małe kwiaty.
Szałwia ta jest prawie granatowa, drugą mam ładną ale jaśniejsza.

Włączę d. ciąg zrobionych zdjęć.
Anabell 15:20, 07 cze 2013

W środku rośnie horti Wanilia.

W koło dębu też hostowisko.
Ten cis mam przesadzić na nowa rabatę, czekam niech przyrosty dojrzeją, wcześniej nie mogłam.
To drugi złocisty do przekopania.