Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem

Pawlus 21:03, 28 kwi 2016

nicol21 napisał(a)
Ale milutka ta Twoja wiosna... i papużki prezentują się ciekawiej niż tulipany papuzie

Nie chcę wyjść na marudę ale zaczyna mnie ta wiosna denerwować. Kończą się przymrozki a zacznie się susza. Sezon na "poszło bokiem" uważam za rozpoczęty. Trochę deszczu raz na 2 tygodnie to trochę kiepsko jak na ten okres...

Do tego wciąż sporo miskantów nie daje znaku życia. Poczekam jeszcze 2 tygodnie, jak nie ruszą czas się rozglądać za nowymi.

Jak przeglądam zdjęcia z poprzednich lat to najładniejsza wiosna była w 2014 r.

Długi weekend przed nami, skończę ogrodzenie może humor mi się poprawi
ren133 23:29, 28 kwi 2016

Pawlus napisał(a)

Ten wielki ma z 10 lat, w tamtym roku był własnie przesadzony na to miejsce. Na pewno Twoje się przyjmą. Wiadomo jakie było lato, upały przez miesiąc i susza przez 3. A rośnie i nic mu nie jest

To mnie uspokoiłeś
Ogólnie YM a co do hortek właśnie?
ren133 23:31, 28 kwi 2016

A jeszcze chciałam zapytać czy rozplenice u Ciebie ruszyły? bo ja o swoje zaczynam się martwić ... w sumie to tylko one i zawilce się nie popisały
Pawlus 10:43, 29 kwi 2016

ren133 napisał(a)

To mnie uspokoiłeś
Ogólnie YM a co do hortek właśnie?

Do hortek też YM
Pawlus 10:45, 29 kwi 2016

ren133 napisał(a)
A jeszcze chciałam zapytać czy rozplenice u Ciebie ruszyły? bo ja o swoje zaczynam się martwić ... w sumie to tylko one i zawilce się nie popisały

Rozplenice powoli ruszają. Trochę przystopowały przez przymrozki ale coś widać.
Na razie bez oznak życia: miskanty Morning Light przy altanie, Variegatusy nad stawem (przy domu już spore), miskanty Yaku Jima i 2 z 3 Grosse Fontaine.

Zawilce też u mnie nie wyszły, bedą jeżówki i molinia w ich miejsce
Wichura4ad 19:51, 29 kwi 2016

Witaj
Wiosna tuż tuż, choć i tak u Ciebie już bardzo ładnie. Mam pytanie odnośnie klonów nad stawem ten ostatni żółty jaka to odmiana i czy on jest żółty cały rok ?
Pawlus 22:06, 29 kwi 2016

Wichura4ad napisał(a)
Witaj
Wiosna tuż tuż, choć i tak u Ciebie już bardzo ładnie. Mam pytanie odnośnie klonów nad stawem ten ostatni żółty jaka to odmiana i czy on jest żółty cały rok ?

To pokażę po kolei z bliska (zdjęcia sprzed roku lub 2 lat)
1. Flamingo

2. Globosum

3. Odessanum

4.Drummondii

Wszystkie utrzymują kolor przez cały sezon. Flamingo i Odessanum latem mogą być poparzona przez słońce i szybko tracą liście. Więcej już bym ich nie posadził, chociaż do lipca są piękne.
Pawlus 22:06, 29 kwi 2016

2 miskanty Morning Light coś ruszają Jeszcze jest nadzieja.
Luki 22:38, 29 kwi 2016

Ja też jednego ML już wyrzuciłem, ale był przesadzony późną jesienią z miejsca gdzie kopali kanalizację. Reszta widzę powoli się budzi to jest nadzieja, że wszystko się obudzi jak ciepło przyjdzie... oby.
MirellaB 22:45, 29 kwi 2016

A ja się nie martwię jeszcze o te trawy, które nie wystartowały,a nie dają u mnie oznak życia ML i FC. Zgadzam się z Madżenką co napisała, że trawy jeszcze mają czas tzn.na dobre ruszają w maju, a teraz to czas cebulowych i magnolii