Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Kindzia 09:52, 25 lip 2014

Jak szybko rosną borówki? Wywaliłam agrest i porzeczki z rabat, jesienią będę sadzić w inne miejsce....może bym sobie borówkę też posadziła...wiem, że kwaśno mieć muszą. Jakąś szczególną odmianę borówki polecasz Basiu?
monteverde 10:42, 25 lip 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Zakwitną!
A kiedy je do gruntu sadziłaś?

wiosną Basiu jak zawsze w doniczkachdla Ciebie moje Cerinte czyli ośmiałna jedną z gałązek nałóż pończochę bo nasionka strzelają i możesz żadnego nie mieć, albo wysieją się w takim miejscu, że wyciepiesz
ten 1 lipca
ten z 16 lipca
a teraz to już cały w kadr nie wchodzipozdrówka
weronika77 23:33, 25 lip 2014

Basiu, napisałam na pw. Pozdrawiam.
barbara_kraj... 23:40, 25 lip 2014

ewsyg napisał(a)
Basiu, pytałaś u mnie, czy mi róże chorują. Teraz są zdrowe. Wcześniej dostawały plamistości, ale je spryskałam Saprolem i mają się dobrze. Polecam ten preparat, działa systemicznie prze 21 dni.
U mnie też w tym roku takie duże borówki, również ich ilość jest powalająca.

Spryskałam, a właściwie to porządnie zlałam dzisiaj Score, bo Saprolu nie było. Trochę grzmiało, ale burza przeszła bokiem i nawet kropla deszczu nie spadła. Tak więć środek zdąży się wchłonąć i zadziałać.
Ciekawe, że tylko trzy krzaki zostały porażone. Reszta zdrowa
barbara_kraj... 23:45, 25 lip 2014

viva napisał(a)

Basiu, informacja już nieaktualna. W ubiegłym roku roku miałam szpalery ożanki. Zimą gryzonie mi zjadły. Teraz mam młode sadzonki. Znalazłam też kilka siewek. Będzie się też sama trochę rozsiewała.

To znaczy że ożanki z tegorocznego siewu zakwitną w przyszłym roku?

Zakwitła kolejna, piąta już, różyczka - chyba White Cover. Fotka fatalna, bo już ciemno było i nie mogłam złapać ostrości.

Czekam na dwie ostatnie
monteverde 23:46, 25 lip 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Spryskałam, a właściwie to porządnie zlałam dzisiaj Score, bo Saprolu nie było. Trochę grzmiało, ale burza przeszła bokiem i nawet kropla deszczu nie spadła. Tak więć środek zdąży się wchłonąć i zadziałać.
Ciekawe, że tylko trzy krzaki zostały porażone. Reszta zdrowa

Basiu ja pryskałam Score na wiosnę i teraz ale nie jestem zadowolona, muszę kupić ten Saprol
barbara_kraj... 23:56, 25 lip 2014

Kindzia napisał(a)
Jak szybko rosną borówki? Wywaliłam agrest i porzeczki z rabat, jesienią będę sadzić w inne miejsce....może bym sobie borówkę też posadziła...wiem, że kwaśno mieć muszą. Jakąś szczególną odmianę borówki polecasz Basiu?

To zależy jaką sadzonkę posadzisz. Ale roczne przyrosty są spore. W okres owocowania wchodzi dość szybko i po dwóch, trzech latach można już pierwsze owoce zbierać.
Ja mam odmianę Patriot i jestem z niej bardzo zadowolona. Ale jest jeszcze kilka innych, równie dobrych np. 'Spartan', czy 'Bluecrop'
Tu jest fajny artykuł o borówkach amerykańskich http://www.zielonyogrodek.pl/polecane-odmiany-borowki-amerykanskiej
barbara_kraj... 23:58, 25 lip 2014

Aniu, ja pryskałam pierwszy raz. Za tydzień oprysk powtórzę. Może w miedzyczasie uda mi się ten Saprol kupić?

Edit. Aniu, napisz cos więcej o tej Cerinte. Kiedy siałaś, jak dużo i czy stale w donicy ją trzymasz. U Zoi wyczytam więcej szczegółów
barbara_kraj... 00:17, 26 lip 2014

Po wczorajszych opadach wiele kwiatów się pokładło. Obraz żałosny. Wywaliłam wszystkie kosmosy, wszystkie malwy, sporo rudbekii i firletki kwiecistej. W opłakanym stanie kichawiec, na monardach mączniak
Trochę przerzedziłam ten mój busz. Przystrzygłam skyrocket'a, a M przyciął kilka gałęzi czereśni
W najbliższym planie wycięcie malin, które owocowały, liści truskawek i przycięcie wiśni. Mus je odmłodzić!

Ucieszyłam się, bo okazało się, że z siewu czerwonej pysznogłówki otrzymałam trzy! nowe kolory: biały, różowy a dziś dojrzałam lila!
Nic tylko siać monardę
Matka i córki

barbara_kraj... 00:26, 26 lip 2014

Wreszcie kwitną moje rozwary