Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Celina 22:52, 24 mar 2012

Bogdzia napisał(a)

Basiu ,też posadziłam róże z listkami,czy Ty je okopczykowałaś jeszcze dodatkowo? a inne róże które masz w ogrodzie już odkryłaś zupełnie?

Nakryłam stroiszem. To osłona nie tylko przed przymrozkiem, ale i słońcem Pozostałym różom nie odkrywam kopców, zdjęłam stroisz i częściowo przycięłam przemarznięte pędy. Kopce rozgarnę w kwietniu i wtedy dokończę cięcie - do zdrowego miejsca

Tez tak robie , dwa razy tnę róże.

A to teraz coś nowego! zawsze cięłam róże po przekwitnięciu forsycji -jednorazowo. Teraz spróbuję Waszych metod
barbara_kraj... 22:56, 24 mar 2012

Celina napisał(a)

Basiu ,też posadziłam róże z listkami,czy Ty je okopczykowałaś jeszcze dodatkowo? a inne róże które masz w ogrodzie już odkryłaś zupełnie?

Nakryłam stroiszem. To osłona nie tylko przed przymrozkiem, ale i słońcem Pozostałym różom nie odkrywam kopców, zdjęłam stroisz i częściowo przycięłam przemarznięte pędy. Kopce rozgarnę w kwietniu i wtedy dokończę cięcie - do zdrowego miejsca

Tez tak robie , dwa razy tnę róże.

A to teraz coś nowego! zawsze cięłam róże po przekwitnięciu forsycji -jednorazowo. Teraz spróbuję Waszych metod

Celinko, można raz, ale wysokie przemarznięte pędy szpecą, dlatego tnę na dwa razy
barbara_kraj... 22:59, 24 mar 2012

Gardenarium napisał(a)
Basiu u Ciebie cieplej, u mnie tylko pod kloszem krokusy zakwitły.

Cieplej!? W zadnym wypadku, wietrzną mam działkę. A ta kępka krokusów, jedyna! zakwitła dopiero wczoraj
No, moze jeszcze inne zakwitną, ale one dopiero z ziemi się wyłaniają! Dobre i to!!!
Neska 23:06, 24 mar 2012

barbara_krajewska napisał(a)

Cieplej!? W zadnym wypadku, wietrzną mam działkę. A ta kępka krokusów, jedyna! zakwitła dopiero wczoraj
No, moze jeszcze inne zakwitną, ale one dopiero z ziemi się wyłaniają! Dobre i to!!!

U mnie też zakwitła jedna kępka, która jest w mocno nasłonecznionym i osłoniętym miejscu. Zresztą mieszkamy w jednym regionie. Jak patrzę po innych ogrodach to już dawno krokusy kwitną.
barbara_kraj... 23:16, 24 mar 2012

Neska napisał(a)

U mnie też zakwitła jedna kępka, która jest w mocno nasłonecznionym i osłoniętym miejscu. Zresztą mieszkamy w jednym regionie. Jak patrzę po innych ogrodach to już dawno krokusy kwitną.

No właśnie! W ub.r. obficiej kwitły
monteverde 23:16, 24 mar 2012

barbara_krajewska napisał(a)

w dzisiejszą noc u mnie było -2st., a ja hortensje poodkrywałam co będzie , to będzie najwyżej nowe wsadzę

A nie mówiłam?

ale na szczęście się nic nie stało Basiu mam nadzieję
barbara_kraj... 23:21, 24 mar 2012

monteverde napisał(a)

w dzisiejszą noc u mnie było -2st., a ja hortensje poodkrywałam co będzie , to będzie najwyżej nowe wsadzę

A nie mówiłam?

ale na szczęście się nic nie stało Basiu mam nadzieję

No tak, nadzieja umiera ostatnia))
A tak serio, -2 to żaden przymrozek, rośliny są zahartowane i nie zdążyły się jeszcze rozhartować
monteverde 23:23, 24 mar 2012

no to fajnie,że pocieszasz Basiu
barbara_kraj... 23:27, 24 mar 2012

Martek 00:50, 25 mar 2012

Tak Basiu tylko ja zauważyłam u mnie,że różanecznik japoński czy azalia już mi się myli jeszcze 3 dni temu wyglądała elegancko ,drugi rok jest w naszym ogrodzie.Po pierwszej zimie T chciała ją wyrzucić ja przeniosłam w inne miejsce .Dziś poszłam prawie 3/4 krzaczka ma przemarznięte listki i paczki .Wystarczył taki mały przymrozek ...