Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

bogumila 21:24, 05 cze 2012

Piękne zdjęcie.
barbara_kraj... 21:33, 05 cze 2012

Bogusiu -
Elfik 22:11, 05 cze 2012

Basieńko, po obrazkach poleciałam i jestem zachwycona - i kwiatami, i zdjęciami. Mnie też powaliły portreciki "kamiennych". W ogrodzie bywam między kroplami deszczu, więc niewiele można zrobić, ale dzięki niemu największe nawet suchciele się podbierają... A właściwie meldunek chciałam złożyć: złocień jest już ogromniasty, w trzech miejscach posadzony, a pierwiosnki nie wytrzymałam i rozsadziłam do dwóch doniczek. Wygląda na to, że się nie obraziły.
Buziaki
barbara_kraj... 22:19, 05 cze 2012

Elu, ze złocienia będziesz zadowolona, zaczyna kwitnąć pod koniec sierpnia i kwitnie długo. Poza tym przyciąga motyle niczym budleja
Jeśli tylko pierwiosnkowi to nie zaszkodziło, to niedługo będziesz miała go więcej. Ładnie się rozrasta,a jak kwitnie - sama wiesz!
barbara_kraj... 22:48, 06 cze 2012

Mój kopytnik pospolity /Asarum europaeum / jest jeszcze malutki. Dopiero drugi rok uprawiam go w tym miejscu. Wcześniej miał nieodpowiednie i nie rozrastał się. Niewiele brakowało a straciłabym go zupełnie. Uratowałam dwie niewielkie sadzonki i teraz dbam o niego, jak o małe dziecko.
To świetna roślinka zadarniająca, okrywowa i uwielbiająca cień. Jest niska, osiąga 10 -15 cm, płoży się po ziemi. Ozdobą są nerkowate, skórzaste, ciemnozielone błyszczące liście z delikatnym, miękkim owłosieniem. Jest byliną zimozieloną. Kwitnie od marca do maja, ale jego kwiaty są mało widoczne i nie mają ozdobnego znaczenia.

marzena 23:13, 06 cze 2012

Basiu, mam kopytnika, bardzo mi sie podoba, ale rośnie rzeczywiscie jakoś mizernie...napisz, jak trzeba dbać o niego, bo świetnie wygladaja jego liście, ale obawiam się, że rosnie mi zbyt wolno i anemicznie...
bogumila 23:17, 06 cze 2012

Bardzo ciekawa roślinka,nie spotkałam jej.
monteverde 23:19, 06 cze 2012

Kopytnik w ogóle wolno rośnie, no i jest b. toksyczny
barbara_kraj... 23:22, 06 cze 2012

Kopytnik lubi zacienione miejsca, wilgotne i wapienne gleby. Rośnie dość wolno, nie znosi słońca i suszy. Ponieważ jest niziutki trzeba uważać, aby nie został zagłuszony przez inne rośliny.
Jeśli masz sporą kępkę, to możesz z niej oddzielić sadzonki i posadzić w pobliżu. Każda będzie rozrastała się w swoim tempie. Najlepszy termin, to wiosna lub jesień
barbara_kraj... 23:23, 06 cze 2012

monteverde napisał(a)
Kopytnik w ogóle wolno rośnie, no i jest b. toksyczny

Dlatego nie atakują go szkodniki a i choroby są rzadkie.
Aniu, w naszych ogrodach jest mnóstwo roślin trujących, choćby: tojad, cis, naparstnica...