Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

Mala_Mi 22:54, 07 cze 2012

Ależ borówka
Zapomniałąś o szarych i beżowych mszycach...... są we wszystkich kolorach..jakaś masakrta w tym roku..a mrowisk wcale nie mniej
Dzidka 22:59, 07 cze 2012

barbara_krajewska napisał(a)
Dzisiaj obcięłam wszystkie piwonie z jednego krzaka - przekwitły i posypały się. Kwitną jeszcze te:

Też już obcinałam.
Jaka szkoda,że już przekwitają.
barbara_kraj... 22:59, 07 cze 2012

A to moja hortensja, którą udało mi się wyhodować z byle jakiej sadzonki częściowo zdrewniałej. Przedwczoraj wsadziłam ją do ziemi. To ma być 'Tardiva' Ciekawe, czy zdąży zakwitnąć?

Przez przypadek uzyskałam sadzonkę perowskii. Ułamał mi się kawałek gałązki i od niechcenia wsadziłam ją do donicy. Przyjęła się! I to dość szybko!!!

barbara_kraj... 23:03, 07 cze 2012

asc napisał(a)
Ależ borówka
Zapomniałąś o szarych i beżowych mszycach...... są we wszystkich kolorach..jakaś masakra w tym roku..a mrowisk wcale nie mniej

Aniu, mam trzy takie krzewy!!! I wszystkie mają podobną ilość owoców.
Szare mszyce żerowały u mnie na marchwii, ale jej już nie sieję więc mszyc takowych nie spotykam. Beżowych nie widziałam i nie chcę ich widzieć !
A mrówy właśnie się roją!!!
barbara_kraj... 23:06, 07 cze 2012

Dzidka napisał(a)

Dzisiaj obcięłam wszystkie piwonie z jednego krzaka - przekwitły i posypały się. Kwitną jeszcze te:

Też już obcinałam.
Jaka szkoda,że już przekwitają.

Piwonie i irysy mają to do siebie, ze krótko kwitną i dlatego tak niecierpliwie się na nie czeka.
A na zapach piwonii dodatkowo!
Elfik 23:12, 07 cze 2012

Naprawdę masz tylke mszyc??? A u mnie jakoś nie ma... Nawet ani jednej poskrzypki!!! Za to niszczylistki coraz częściej się pokazują Zdziwione takie - bo róż nie ma, bywało, że wysypywałam je spomiędzy płatków... Takie śliczne są, a nienawidzę ich! W dodatku gryzą małpy jedne
monteverde 23:19, 07 cze 2012

piękne są piwonie, u mnie dopiero jedna kwitnie, na inne czekam u mnie mrów też zatrzęsienie, tak się zastanawiałam czemu moja pęcherznica Diabolo tak siedzi w miejscu a pod krzewem chyba ze 3 magazyny mrówczych jaj wczoraj posypałam proszkiem ale coś na nie nie działa, dzisiaj dosłownie wypłukałam towarzystwo z jajami, zobaczymy czy pomoże, no i miałam na buraczkach pod listkami czarną mszycę, w ciągu jednej nocy poskręcały się listki, zlałam pokrzywą i wiesz,że pouciekały listki poskręcane ale już pod spodem nic nie ma
barbara_kraj... 23:29, 07 cze 2012

Elfik napisał(a)
Naprawdę masz tylke mszyc??? A u mnie jakoś nie ma... Nawet ani jednej poskrzypki!!! Za to niszczylistki coraz częściej się pokazują Zdziwione takie - bo róż nie ma, bywało, że wysypywałam je spomiędzy płatków... Takie śliczne są, a nienawidzę ich! W dodatku gryzą małpy jedne

Mszyce atakują mi róże, szczególnie młode przyrosty, ale trzymam rekę na pulsie! Naparstnice natomiast obsiadają z reguły, przyglądam się także pędom kwiatowym juk. Je też potrafią obsiąść!
Dziś zatłukłam jedną niszczylistkę, ale za to pewnie z sześć siedlisk larw poskrzypki. W jednym 'błotku' siedziły po trzy!!! Obrzydlistwo!!!
Elu! Niedługo będę mogła Ci coś ciekawego pokazać!!!
Elfik 23:30, 07 cze 2012

Umieram z ciekawości! Hm... czyżby Ci skrętnik zakwitł???????
barbara_kraj... 23:32, 07 cze 2012

Aniu, u mnie usadowiły się pod różą i pewnie dlatego tej zimy mi padła
W ub.r. na koperku nie było ani jednej mszycy, aż mnie to dziwiło. W tym roku w ogóle nie zbieram kopru, bo wszystek zaatakowany! Wyrywam i wyrzucam! I kupuję