Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

an_tre 21:37, 06 sty 2014

Werbena stała się w tym roku wyzwaniem a może ten rok będzie sprzyjał jej przetrwaniu w gruncie?
też dziś patrzyłam na werbenę, która się pięknie rozrosła i ma cały czas masę świeżych przyrostów i służy za parawan od wiatru dla róż
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
barbara_kraj... 21:47, 06 sty 2014

hanka_andrus napisał(a)
Zdjęcia świetne! Zwłaszcza mahonia tuż przed kwitnięciem!

No właśnie, ma zamiar kwitnąć a tu mrozy od połowy stycznia zapowiadają. Jak nic przemarznie!
barbara_kraj... 21:56, 06 sty 2014

paniprzyroda napisał(a)
Basiu, zaczęłam się rozglądać za bylinami, których nie posiadam. Pokazujesz żeleźniak i ostrogowiec. Co o nich myślisz? Werbena niemożliwa, oby Ci się udało ją przechować. Moje pelargonie też już wołają o sadzonkowanie.

Mariolko, na kwitnienie żeleźniaka liczę w tym roku. Dwa lata temu kupiłam niewielką sadzonkę i dopiero w tym roku ładnie się rozrosła, ale nie kwitła. Wszystko wskazuje, że w tym roku zobaczę jego kwiaty. Mam też nasiona różowego. Będę eksperymentować.
Podobnie z ostrogowcem, tyle że jego mam dopiero od wiosny i słabo kwitł. Dobrze się zapowiada, byle przetrwał zimę
Liczę na to, że werbena przetrwa, bo niby dlaczego by nie? Najważniejsze, że nie zmarznie. Nie mam specjalnie dobrych dla niej warunków, ale jeśli zapewnię jej wystarczającą ilość światła i nieco niższą temperaturę, to da radę
W każdy cieplejszy dzień na balkon będę ją wystawiać Na razie niech się w doniczce zadomowi
barbara_kraj... 21:58, 06 sty 2014

an_tre napisał(a)
Werbena stała się w tym roku wyzwaniem a może ten rok będzie sprzyjał jej przetrwaniu w gruncie?
też dziś patrzyłam na werbenę, która się pięknie rozrosła i ma cały czas masę świeżych przyrostów i służy za parawan od wiatru dla róż

Trochę zazdroszczę, bo rzeczywiście dorodną miałaś!
Ja jednak radzę Ci ją okryć grubo stroiszem. Jeśli spadnie śnieg przed mrozami, to eksperyment się uda na 100%!
barbara_kraj... 22:04, 06 sty 2014

Po tych mglistych porankach i ostatnich deszczach żurawki się trochę pozbierały

Wiosną czeka je rozsadzanie, bo zagęściły się bardzo i zaczęły drobnieć liście.
jambosana 22:07, 06 sty 2014

Basiu, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ! Niech Ci wszystko rośnie w tym Twoim królestwie bylin !

Co do verbeny, to bardziej bym liczyła jednak na jej rozsianie się w ogrodzie niż przezimowane. Ja w każdym razie na to liczę i nie okrywam. A to najpiękniejsza roślina do traw, u mnie miskanta i trzcinnika.
Joku 22:10, 06 sty 2014

Myślę że werbena przetrwa. Będzie najwyżej wyciągnięta, anemiczna. Życzę powodzenia w uprawie. Bierzmy przykład z Bogusi z Zacienionej
barbara_kraj... 22:23, 06 sty 2014

jambosana napisał(a)
Basiu, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ! Niech Ci wszystko rośnie w tym Twoim królestwie bylin !

Co do verbeny, to bardziej bym liczyła jednak na jej rozsianie się w ogrodzie niż przezimowane. Ja w każdym razie na to liczę i nie okrywam. A to najpiękniejsza roślina do traw, u mnie miskanta i trzcinnika.

Beatko, hej! Dzięki za życzenia. I Tobie szczęśliwego Nowego Roku życzę
Werbeny miałaś dużo i świetnie Ci kwitła, to i rozsiać się ma z czego
Moja późno i słabo kwitła. Dlatego kilka na przechowanie w mieszkaniu wzięłam
barbara_kraj... 22:24, 06 sty 2014

Joku napisał(a)
Myślę że werbena przetrwa. Będzie najwyżej wyciągnięta, anemiczna. Życzę powodzenia w uprawie. Bierzmy przykład z Bogusi z Zacienionej

Wzmocni się po przycięciu i hartowaniu
barbara_kraj... 22:30, 06 sty 2014

Posłonek

wrzosiec różowy

wrzosiec biały

trzmielina się przebarwiła