Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 22:51, 21 mar 2014

monteverde napisał(a)
cesarska też spora ale narcyz u mnie większy a jeden nawet kolor pokazałhiacynt ladniutki się zapowiada, u mnie jakieś wyrodzone (rzadkie) wyrastają, mus wymienić miodunka liście ma bardziej soczyste niż moja

U mnie narcyzy jakoś zawsze późno kwitną.
Aniu, ze starymi hiacyntami u mnie podobnie. W poprzednią zimę cebule podmarzły a teraz widzę, że w ich miejscu pełno nowych drobnych roślinek. Podejrzewam, że to młodziutkie hiacynty ze starych cebul się rozmnożyły. Nie ruszam ich w tym roku, niech podrosną, w przyszłym spróbuję je rozsadzić.
barbara_kraj... 22:57, 21 mar 2014

Ivvvona napisał(a)
Jak miło się ogląda takie zdjęcia Dzisiaj chyba wszyscy popracowali w ogrodach bo pogoda cudna. Pozdrawiam w pierwszym dniu wiosny

Podejrzewam, że i Ty nie oparłaś się wizycie w ogrodzie
Zaraz do Ciebie wpadnę
barbara_kraj... 23:22, 21 mar 2014

hanka_andrus napisał(a)
Ja aż tak nie porównuję,jak Ania Monte. Bo to się nie da. Ogród koło ogrodu i już mogą być inne warunki, a co dopiero północ- południe, wschód- zachód.
Ogólnie kwieciście jest u Ciebie i o to chodzi! Znaczy się nie odstajesz. Buziaczki.

Tak wietrznej działki jak moja nie ma w całym ogrodzie. To jest zasadniczą przyczyną późniejszego rozwijania się roślin. Ale w końcu i u mnie kwitnie i dojrzewa to, co ma kwitnąć i dojrzeć
Haniu, uściski
barbara_kraj... 19:55, 22 mar 2014

Dzisiaj wizyta na działce krótka. Rozgarnęłam kilka kopczyków przy różach. 'Chopina' musiałam mocno przyciąć, bo miał przemarznięte pędy. Być może dlatego, że jesienna wegetacja trwała dość długo i krzew nie wszedł odpowiednio wcześnie w stan spoczynku. Trochę mi szkoda pędów, które musiałam przyciąć.
Oczyściłam kawałek rabaty a M wygrabił pozostałe trawniczki.

Zakwitł śnieżnik, jego cebulki dostałam od An_tre

zdjęcie z fleszem, bo było już ciemnawo
barbara_kraj... 20:20, 22 mar 2014

Wyszła z ziemi Dicentra Formosa Auriora. W ub. roku kwitła do późnej jesieni, co mnie bardzo zdziwiło

Korony coraz wyższe
barbara_kraj... 20:23, 22 mar 2014

A w mieszkaniu wschody

żeleźniak różowy

ożanka kaukaska

poza tym wschodzi Cleome i powojnik tangucki
Ivvvona 21:42, 22 mar 2014

Masz sporo ciekawych roślin u siebie. A korony kwitną Ci co roku?
Dobrze, że nie przesadzasz z pracą, ja dzisiaj tak się narobiłam, że ledwo się ruszam. Ale tak to jest że zawsze najwięcej pracuję w soboty. Zdjęcia zrobiłam ale padła bateria i nie wgrałam.
barbara_kraj... 22:18, 22 mar 2014

Ivvvona napisał(a)
Masz sporo ciekawych roślin u siebie. A korony kwitną Ci co roku?
Dobrze, że nie przesadzasz z pracą, ja dzisiaj tak się narobiłam, że ledwo się ruszam. Ale tak to jest że zawsze najwięcej pracuję w soboty. Zdjęcia zrobiłam ale padła bateria i nie wgrałam.

Iwono, ja kocham byliny, cebulowe również
Korony nie kwitły mi po ostrym styczniu w 2012 roku. Moim koronom przemarzły pąki kwiatowe. Wtedy zainteresowałam się bardziej uprawą tych roślin. Swoje spostrzeżenia opisałam tu

Ivvvona 22:24, 22 mar 2014

Dawno temu miałam korony, przesadzone z działki moich Rodziców. U nich bardzo ładnie kwitły, a po przesadzeniu przestały. Zraziłam się do nich i zlikwidowałam. Ale teraz po podszkoleniu się w temacie może spróbuję jeszcze raz. Podobnie jak Ty uwielbiam kwiaty. Nie wyobrażam sobie ogrodu z samymi krzewami.
barbara_kraj... 22:31, 22 mar 2014

Okazuje się, że uprawa kron cesarskich nie jest taka trudna. Trzeba tylko spełnić kilka wymogów tej rośliny i efekty gotowe