Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

kitek81 21:45, 02 kwi 2013

nieszka napisał(a)
Witaj Kasia!
Przejrzałam Twój wątek od początku i widzę że kawał niezłej roboty masz zaplanowane na ten rok
I że się mozolisz z planem działki...
I ja bym od tego zaczęła na Twoi miejscu. Od dokładnego rozrysowania co gdzie mam być.
A na roślinki które kiedyś będzie potrzebowała bym stworzyła taką rabatę przechowalniko -rozmnażalnik. Jak będziesz już przy tworzeniu rabat to roślinki jak znalazł

Hej Nieszka Witam w moich skromnych progach
Plan działki-racja, idzie mi jak krew z nosa jakoś nie mogę się za nią zabrać raz a porządnie ! Jakoś nie umiem przelać tego co w głowie na papier! Nie mam w dodatku takiej ogrodowej wiedzy, żeby nazwać roślinki po imieniu i żeby wiedzieć co koło czego. I także nie umiem do końca się zdecydować, no wiem, że w koło działki chcę drzewa, żeby się osłonić, ale nie wiem, czy chcę, żeby były same Smaragdy, albo pomieszane gatunki po pare w grupach, albo czy może boki zrobić same Smaragdy a tył i front domu mieszane?! Dlatego cały czas liczę, że może ktoś, jakaś dobra duszyczka mi pomoże stworzyć plan, bo czegoś trzeba się trzymać przy zakupie drzewek i roślinek, bo na razie kupuję co mi się podoba, a nie koniecznie będzie pasować do całości.
Przechowywalnik-rozmnażalnik na pewno będzie
Pozdrawiam i zapraszam częściej
nieszka 22:39, 02 kwi 2013

A własnie te duże drzewa przede wszytkim powinny się na planie znaleźć. Musisz się zdecydować od której strony chcesz się szczelniej osłonić (i tam dać np tujowy żywopłot), gdzie chcesz sobie zostawić widok, bo masz jakiś fajny widok za granicą działki.
Gdzie mają być wyższe drzewo żeby w upalne dni dawały cienia troszkę?
Gdzie będziecie biesiadować - taras, czy jakaś dodatkowa altanka?

Dużo miejsca pozostawiłaś na warzywniak i sad. Planujesz jakieś konkretne drzewa owocowe?

Nie musisz nazywać każdej roślinki na rabatach. Tylko określić np że tu będzie rabata cienista i określić jaj kształty a gdzieś od strony południowej słoneczna - i z czasem sobie je robić - zbierając wcześniej rośliny które tolerują dane warunki.

Ja jak zaczęłam działać w ogródku to zaczęłam od obsadzenie boków drzewami i zasiania trawy na całości.
I się okazało że drzewa są za gęsto i za duże ( sosny, świerki i brzozy) a trawnika za dużo. Od tego czasu co roku mozole się z usuwaniem trawnika i poszerzaniem i powiększaniem rabat. Ciężka to robota
nieszka 23:27, 02 kwi 2013

kitek81 napisał(a)
to są moje ostatnie szkice! cały czas myślę i kombinuję, ale potrzebuję raczej pomocy znawcy! sama nic nie wykombinuję, a zaraz będzie czas zakupów i znając życie, pokupuję to, czego nie trzeba

ale cały czas to wersja robocza i pewnie jeszcze niejedno się tu zmieni!
nawet teraz już kombinuję, że może zamiast tych dwóch brzuszków od strony sąsiada nie zrobić jednego, a większego?
może kompost schować za drewutnią, a może gdzieś przy wejściu?
chodnik przy wejściu chyba za duży mi wyszedł, bo zamiast kwiatów będę mieć beton
a ile muszę zostawić metrów od płota, żeby porobić takie warstwowe nasadzenia?
tyle pytań, niewiadomych! kto mi pomoże?

Chodnik przy wejściu rzeczywiście za szeroki.
Kompostownik wydaje mi się że tam gdzie umieściłaś, przy warzywniaku, tam jest najwięcej odpadów kompostowych.
W tym ma być jeszcze plac zabaw dla dzieci?

kitek81 18:36, 04 kwi 2013

nieszka napisał(a)
A własnie te duże drzewa przede wszytkim powinny się na planie znaleźć. Musisz się zdecydować od której strony chcesz się szczelniej osłonić (i tam dać np tujowy żywopłot), gdzie chcesz sobie zostawić widok, bo masz jakiś fajny widok za granicą działki.
Gdzie mają być wyższe drzewo żeby w upalne dni dawały cienia troszkę?
Gdzie będziecie biesiadować - taras, czy jakaś dodatkowa altanka?

Dużo miejsca pozostawiłaś na warzywniak i sad. Planujesz jakieś konkretne drzewa owocowe?

Nie musisz nazywać każdej roślinki na rabatach. Tylko określić np że tu będzie rabata cienista i określić jaj kształty a gdzieś od strony południowej słoneczna - i z czasem sobie je robić - zbierając wcześniej rośliny które tolerują dane warunki.

Ja jak zaczęłam działać w ogródku to zaczęłam od obsadzenie boków drzewami i zasiania trawy na całości.
I się okazało że drzewa są za gęsto i za duże ( sosny, świerki i brzozy) a trawnika za dużo. Od tego czasu co roku mozole się z usuwaniem trawnika i poszerzaniem i powiększaniem rabat. Ciężka to robota

hej Nieszka
dzięki, że dajesz mi tyle rad i pomagasz podejść do ogrodu w odpowiedni, poprawny sposób
jeśli chodzi o osłonę przed sąsiadami, to praktycznie na razie za domem mam puste działki, ale kto wie, kiedy ktoś tam będzie miał zamiar zamieszkać, więc myślę, że chyba lepiej od razu się zasłonić ;p
na razie nie mamy w planie altanki, ja próbuję namówić męża na większy taras, więc coś kosztem czegoś-altanka wtedy się nie zmieści!
warzywniak mi się wydaje mimo wszystko mały, jak już stanęłam w terenie i go sobie wymierzyłam muszę mieć po prostu większość warzywek-rzodkiewka, marchewka, pietruszka, sałata, pomidor, papryka, kabaczki, buraczki, por, seler, fasola, groszek, ogórek, bób,itd to musi u mnie być
sad-myślę że pewnie 2 odmiany jabłoni i 2 czereśni, wiśnia, mirabelka, węgierka, a do tego porzeczki, agrest obowiązkowo też

a oprócz tego chcę mieć krzewy i drzewa ozdobne, kwiaty...

wiem, że nie dam rady zrobić tego wszystkiego w jeden rok, chciałoby się, no ale nie podołam
kitek81 18:40, 04 kwi 2013

nieszka napisał(a)

Chodnik przy wejściu rzeczywiście za szeroki.
Kompostownik wydaje mi się że tam gdzie umieściłaś, przy warzywniaku, tam jest najwięcej odpadów kompostowych.
W tym ma być jeszcze plac zabaw dla dzieci?

chodnik też sprawdzałam, nie ma sensu nawet robić takiego szerokiego na cały ganek, bo nawet schody na nim są tylko do połowy!
kompost tak jak piszesz, chyba z warzywniaka będzie najwięcej odpadów!
plac zabaw, może nie taki rozbudowany jak chciałam na początku i chyba jednak najbardziej by mi na razie pasował w ten narożnik, gdzie jest budynek sąsiada-tam jakąś ławeczkę, piaskownicę, może zjeżdżalnię?!

potem z czasem może tam jakieś ciurladełko bym tam zrobiła?!
nieszka 20:32, 04 kwi 2013

Pobawiłam się troszkę Twoim rysunkiem.
I wymyśliłam coś takiego wymyśliłam:
- szczelniejsze osłnięcie żywopłotem od sąsiada istniejącego
- przy budynku w granicy działki placyk z ławeczką (1)
-dalej ściankę wodną, tak na przeciwko tarasu, na jej tyłach cięty na jakieś 2 m żywopłot i dwa drzewka kuliste liściste (4)
- dalej kilka świerków serbskich jako taki wyższy akcent, nieco przysłaniający plac zabaw
- plac zabaw z domkiem, huśtawką i basenikiem ewentualnie zjeżdżalnią (2)
- odgrodzony od warzywniaka drewnianą osłoną
- warzywniak i sad (3, 6)
- rabata przy tarasie
- rabata wyspowa - żwirowa na środku trawnika do której prowadzi chodniczek przechodzący w płyty w trawniku (5)
- przed domem dwa drzewka

Loosiuu 20:48, 04 kwi 2013

Ja bym nie robił piaskownicy, a w zamian zainwestował w jakiś modułowy plac zabaw z huśtawkami i zjeżdżalnią. Czytałem opracowanie o tym, że dzieci wolą bardziej miejsca na pozór wyglądające na niebezpieczne, zagadkowe Sprawia im to więcej frajdy Ciurkadełko to lepiej gdzieś na widoku. Ławeczkę koniecznie w cieniu pod drzewem!
Loosiuu 20:50, 04 kwi 2013

Sorki, że się wtrącę nieszko, ale ja bym nie robił takiej rabaty na środku trawnika bo same problemy z koszeniem itd. Reszta super
kitek81 21:50, 04 kwi 2013

nieszka napisał(a)
Pobawiłam się troszkę Twoim rysunkiem.
I wymyśliłam coś takiego wymyśliłam:
- szczelniejsze osłnięcie żywopłotem od sąsiada istniejącego
- przy budynku w granicy działki placyk z ławeczką (1)
-dalej ściankę wodną, tak na przeciwko tarasu, na jej tyłach cięty na jakieś 2 m żywopłot i dwa drzewka kuliste liściste (4)
- dalej kilka świerków serbskich jako taki wyższy akcent, nieco przysłaniający plac zabaw
- plac zabaw z domkiem, huśtawką i basenikiem ewentualnie zjeżdżalnią (2)
- odgrodzony od warzywniaka drewnianą osłoną
- warzywniak i sad (3, 6)
- rabata przy tarasie
- rabata wyspowa - żwirowa na środku trawnika do której prowadzi chodniczek przechodzący w płyty w trawniku (5)
- przed domem dwa drzewka

wow Nieszko, dziękuję :*
pięknie zobrazowałaś to wszystko, od razu lepiej się wszystko widzi, jak jest w kolorze i chyba czytasz mi w myślach normalnie jest praktycznie tak jak mam w głowie
aż mi się oczy cieszą na to wszystko na buzi też banan
myślałam najpierw, żeby z każdej strony dać żywopłot, ale tak jak zaprojektowałaś też będzie dobrze, bo miejsce tarasowe będzie i tak osłonięte!
fajnie wkomponowałaś plac zabaw i osłoniłaś z jednej strony świerkami, a z drugiej drewnianym ekranem
nad tą 5 jedynie się zastanawiam, bo myślałam, że tam raczej dam kawałek trawnika, żeby było miejsce na pogranie w piłkę, badmintona
ale reszta mi się jak najbardziej widzi
dziękuję Kochana :*

kitek81 21:55, 04 kwi 2013

Loosiuu napisał(a)
Ja bym nie robił piaskownicy, a w zamian zainwestował w jakiś modułowy plac zabaw z huśtawkami i zjeżdżalnią. Czytałem opracowanie o tym, że dzieci wolą bardziej miejsca na pozór wyglądające na niebezpieczne, zagadkowe Sprawia im to więcej frajdy Ciurkadełko to lepiej gdzieś na widoku. Ławeczkę koniecznie w cieniu pod drzewem!

i kolejne cenne rady-dziękuję czyli temat placu zabaw znów lepiej wziąć pod rozważanie Nieszka zaprojektowała ściankę wodną w 4, więc by było w miejscu widocznym! ławeczka przy drzewku oczywiście, że lepiej, tylko muszę coś pokombinować, żeby był dostęp do elewacji tego budynku u sąsiada!