Witaj Dorotko
Z tych kwiatków, co na zdjęciu, to do gruntu bezpośrednio można posiać w sumie 6-kę, bo to werbena patagońska, ale większość z nas i tak ją sieje najpierw do doniczek. 8-ka bo to cynia i 9-ka to słonecznik ozdobny. Resztę trzeba najpierw posiać do doniczek.
Lobelię siałam po raz pierwszy. Pozostałe siałam wcześniej, udawało się zawciąg, jeżówka to wieloletnie, werbena niby jednoroczna, ale przy tych słabszych zimach przetrwała reszta to jednoroczne
Kochana, wiosennie u mnie już jest! Nie mogłam się doczekac już tego mementu-pewnie jak większośc z nas troszkę się tylko przeraziłam ile mam pielenia-czytam, że niektórzy już ostro działają, a ja znów czekam nie wiadomo na co
pozdrawiam :*
Siałam werbenę, ale do niej to ja niestety nie mam ręki, innym się udaje a mi coś nie! ale się nie poddaję i próbuję po raz 3 moje nasionka teraz mrożą się w zamrażalce, a potem sieję, tzn na ziemię wysypuję nasionka, już nie przysypuję, tylko przygniatam delikatnie podlewam i oczywiście woreczek, żeby woda tak mocno nie parowała, a żeby utrzymac wilgoc w doniczce! potem przesadzasz na miejsce stałe kępkami fajna to roślinka-polecam! zebrałam tym razem swoje nasionka, ale kupiłam też w sklepie-posieję oba rodzaję, zobaczymy, czy coś mi wzejdzie? może samo się coś rozsiało?