Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

kachat 13:27, 04 kwi 2015

Przemek, ale ponoć różom się mocno tnie korzenie przed sadzeniem... U ciebie jakoś źle to było zrobione..?
Gardener27 13:51, 04 kwi 2015

Eden tak mocno miał przycięty korzeń że praktycznie nic z niego nie zostało Ciekaw jestem jak u Agatki to będzie wyglądało ?
AgataBC 19:29, 04 kwi 2015

Przemku, Kasiu Przeglądałam już w Obi te doniczki i wszystkie są świeżo sadzone.. wielkie ryzyko to brać i to jeszcze za taką cenę.. i tego wosku mogli jeszcze więcej dać.. bez pojęcia..
no ale tak chciałam ją mieć..
Przemku sadzić będę jakoś na tygodniu to zobaczę jak te moje będą wyglądać..

Pozdrawiam Was, zdjęcia może jutro zrobię jak będzie słoneczko

AgataBC 21:22, 06 kwi 2015

Słoneczka nie było. W domu ciemno, więc żeby zrobić zdjęcie paprotce musiałam wyjść z nią na chwilę na dwór. Kompozycje z hiacyntami ze słoja wyjęłam i włożyłam do niego właśnie ją:

AgataBC 21:30, 06 kwi 2015

Jeśli chodzi o róże - to tak jak pisał Przemek mają mega skrócone korzenie, pąki żyją więc chyba będzie dobrze. Z doniczek wyszły do połowy w sensie z połową torfu z doniczki, a połowa doniczki została z torfem- w ogóle taki po prostu tani torf- nawet nie ziemia ogrodowa. Lepiej było kupić za 5,99 zł. ze zwiniętym korzeniem w foli. No ale kto wiedział, a zależało mi też na Edence. Dodałam sporo kompostu do dołków i porządnej ziemi z gliną i piaskiem więc myślę, że się przyjmą.
A potem odpoczywałam w takich oto klimatach :

AgataBC 14:02, 07 kwi 2015

Zadołowałam kilka patyczków od hortensji Limelight i Vanille Fraise. Może coś się ukorzeni. Przycięłam też wszystkie trawy, wrzosy i derenie. Przygotowałam też nawóz pod kwasolubne. Zapisałam wszystko w moim kajecie i układam sobie dalsze plany m.in.doprowadzić wodę do pracowni
Mysza 14:40, 07 kwi 2015

Robi się cieplej to i chęci do pracy w ogrodzie sąJa tez trochę dzisiaj porobiłam w
AgataBC 15:06, 07 kwi 2015

Gosia byłam i widziałam u Ciebie Do południa było ładne słoneczko to chęci były.
Pozdrawiam !
Gardener27 16:54, 07 kwi 2015

Witam

Czekałem na Twoją opinię odnośnie róży Eden Czytam że tak samo jak u mnie z korzeniem Widocznie cała partia tych róż tak wyglądała Dobrze że skusiłem się tylko na jedną Swoją drogą tak na logikę to po co sadzić róże w takich dużych doniczkach jak przycina się tyle korzenia ? Trzeba to później czymś uzupełnić w tym przypadku torfem Może lepiej im było sadzić takie kikuty zamiast bawić się z korzeniami ? Jestem głupi ... zobaczymy co z tego będzie Pączki moja też ma ale nawet jeśli się przyjmie to na kwiaty w tym roku nie liczę Trochę żałuję że nie wziąłem więcej tych róż z gołym korzeniem bo były bardzo ładne a cena rewelacyjna Może jeszcze będę w Obi w tym tygodniu to jeśli będą to przygarnę z miłą chęcią inne odmiany

U mnie dziś nawet ciepło 10 kresek na plusie ale wieje chłodny wiatr i zniechęca do jakichkolwiek działań na zewnątrz Miałem w planach po pracy robić ,,kancik,, ale jest jeszcze na to czas Zauważyłem że z upływem czasu robię się bardziej cierpliwy i nie wszystko musi być na wczoraj Widzę nawet dobre strony takiego podejścia bo choć nie wszystko ogarnięte na czas to przynajmniej człowiek zdrowszy Oj ... rozgadałem się trochę Zostawiam pozdrowienia
AgataBC 17:38, 07 kwi 2015

Mądrze piszesz.. w przypadku obu tematów jakie podjąłeś . Ja się bałam grzebać w tych różach i tyle torfu ile opadło po wyjęciu z doniczki to już więcej nie otrząsałam, ale widać było że korzeni tam ledwo co. Ja wiem, że przed sadzeniem dość mocno się różom je tnie, zwłaszcza te grubsze- to je pobudza do rozwoju. Ja myślę, że jak się przyjmą to i może pojedynczo zakwitną. Sadziłam już podobne krzewy i kwitły. Wiadomo, że w pierwszym roku pójdą w korzenie. Chodzi tylko o to, że czuję się trochę oszukana, chcieli zarobić i zarobią na tych krzaczkach. Mogliby je sprzedawać z gołym korzeniem, tak jak pisałeś ale wolą do doniczki włożyć, dać ładny kartonik z napisem i zarobić 300%. No ale na to nie ma rady jak narazie. Dla mnie najważniejsze, żeby się okazały być odmianami, które chce, i żeby się przyjęły. Odpowiednio o nie zadbajmy i będzie dobrze
Ja też się robię cierpliwsza, a może leniwa? trzeba też trochę zwolnić, żeby mieć czas cieszyć się z tego co jest. A po drugie lubię pracować z kimś, nawet jeśli miałby tylko nade mną stać. Samej mniej mi się chce. Ale dziś i tak trochę popracowałam. Słońce i wiatr mnie omiatały.
Pozdrawiam wzajemnie.