Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

AgataBC 15:16, 27 maj 2013

Czosnek niedźwiedzi, taki dziwak :

AgataBC 15:18, 27 maj 2013

i mój największy bukszpan:

AgataBC 15:20, 27 maj 2013

Loosiuu 17:10, 27 maj 2013

debora_abc napisał(a)
Kto zgadnie, co tak kwitnie ?? :

skalnica cieniolubna Saxifraga ×urbium ?
AgataBC 19:16, 27 maj 2013

Loosiuu napisał(a)

skalnica cieniolubna Saxifraga ×urbium ?

Strzał w dychę tyle, że dokładnie to Saxifraga umbrosa.
Nie spodziewałam się, że ktoś tak szybko zajrzy
Pozdrawiam !
AgnieszkaW 19:23, 27 maj 2013

Piękne masz te kwiaty, no i piękne zdjęcia robisz. Pozdrawiam Deboro
AgataBC 19:31, 27 maj 2013

Dziękuję Agnieszko : )
renatamama3 20:43, 27 maj 2013

debora_abc napisał(a)

jakie azalie kupiłaś ?
Kokoryczka wolno się rozrasta, widzę ją w lesie od kilku lat i niewiele się zwiększyło jej paletko, a w niektórych miejscach widzę, że w ogóle nie wyrosła w tym roku. W lesie rośnie w zasadzie w pełnym cieniu i tam się ma najlepiej, choć dość sucho tam ma, bo to na takim spadzie. Ta co rośnie bliżej drogi i słońca, wolniej się rozrasta. No i rośnie w większych przerwach między sobą, a nie w takich skupiskach jak np.konwalie. To co zauważyłam.

debora mam 3 Gihraltar,oxydol,nabucco.Też zaobserwowałam,że wolno się, kokoryczka ,rozrasta ,3 lata temu ,przyniosłam od koleżanki jeden patyk ,zasadziłam u rodziców w tym roku są 3 .
anna_g 20:59, 27 maj 2013

W tym roku posadziłam dwa "patyki" kokoryczki czyli w przyszłym powinny być 4 itd fajnie - dla mnie to nawet wystarczy Debora jak zwykle piękne zdjęcia. Ta skalnica jest niesamowita. Teraz przyglądam się wszystkiemu tak "z bliska" i dokładnie - i dopiero teraz widzę ile kiedyś nie widziałam i ile piękna, jak precyzja, urok, potrafi być zawarte w małym kwiatku.
Pozdrawiam
AgataBC 21:23, 27 maj 2013

Aniu też się sama nie raz zadziwiam jakie to wszystko piękne.. byłam dziś z aparatem dwa razy na dworze, chodzę i szukam "szczęścia", i tak jak kucnę to zaczynam inaczej patrzeć, czosnek i tę skalnicę to dojrzałam przypadkiem, często coś tak mi wpada w oczy całkiem niespodziewanie, czasem wiem co idę fotografować, a czasem idę w ciemno bo widzę tylko, że jest fajne światło więc trzeba iść. Teraz leje jak z cebra więc nie muszę podlewać mojej cienistej rabaty i świeżo zasianej trawy.

A jeszcze co do tej kokoryczki, to w lesie ona rośnie tak jakoś w próchnicy i ściółce, ziemie ma dopiero przy tym kłączu, ono się samo rozchodzi, ale zdaje się, że na prawdę powoli. I ziemia tam jest z pewnością kwaśna, wszystko z góry na nią spływa, bo rośnie na zboczu, co prawda wśród liściastych, ale im wyżej tym tylko świerki, sosny. Pozdrawiam

Reniu-azalie świetne, Oxydol mogłam kupić ostatnio za 18zł ponad metrowej wysokości, ale już chyba nie mam na nią miejsca. Mam w ogóle blisko Centrum Ogrodnicze z takimi śmiesznymi cenami.. wszystkie hortensje m.in."Limelight" są po 9zł w dużych donicach wysokie na co najmniej 60cm z pędami przy ziemi grubości czterech ołówków. Gdybym tylko nie musiała oszczędzać, to ciągle bym coś tam kupowała. Tego bukszpana (co jest w tej wielkiej donicy na zdjęciu) już trochę przycięłam bo miał takie zmarznięte miejsca- a zapłaciłam za niego 15zł. Niedługo znowu pojadę tam na zakupy