Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

AgataBC 22:40, 30 maj 2016

Szałwie

AgataBC 22:41, 30 maj 2016

AgataBC 22:45, 30 maj 2016

I coś dla Miry

AgataBC 22:45, 30 maj 2016

Zana 07:03, 31 maj 2016

Wiedziałam, wiedziałam, że najlepszy moment na wizytę u Ciebie to poranek z kawą!. Kawa i Twoje cudne zdjęcia, od razu nastrój wędruje parę punktów do góry. Dziewanny skradły dziś moje serce, też kiedyś miałam, ale gdzieś się zapodziały. Muszę je znów wprowadzić do ogrodu. Len też urzeka tymi swoimi delikatnymi kwiatuszki. Jak wysoki on rośnie? Pokłada się? A trawka przy szałwiach to czasem nie jest sporobolus? Kamień na ścieżkach to ten z dostawy 5 ton?

Jejku przyszłam się pozachwycać a tyle pytań napisałam.

Ja rzadko mam okazję widzieć prawdziwe łąki kwietne, ale w ubiegłym roku natrafiłam na taką będąc na spacerze na wsi, nad morzem. Stanęłam jak wryta i gapiłam się urzeczona widokiem na tę łąkę dłuuuugo.... Do dziś to wspominam.

Cudowne bukieciki.
Czekam na zapowiedziane nowe zdjęcia. Miłego dnia.
Donia72 07:50, 31 maj 2016

U Ciebie wszystko szybciej zakwita niż u mnie Kosmosy małe, przetaczniki też jeszcze nie kwitną. W innym klimacie chyba mieszkasz
Agatek 08:50, 31 maj 2016

Najpierw miałam napisać, że urzekła mnie dziewanna później, że len, kosmosy ... ach wszystko mi się niesamowicie podoba
a w altance na łóżeczku już widzę swoje poduszeczki i kocyk
ja bym teraz wszędzie spała
AgataBC 16:31, 31 maj 2016

Anula bylinowa zaczyna w końcu jakoś wyglądać to i mam co pokazać.
Len rośnie gdzieś do kolan lub ciut wyżej. Ma taki fontannowy pokrój bo kwiatki się lekko zwieszają tzn. pąki pod kwiatkami. Sama kępa stoi ładnie na baczność. W zeszłym roku były w ciasnocie to inne je podpierały. Po przesadzeniu rośnie jeszcze w luzie i się nie kładzie.
Trawka przy szałwiach to stipa- niedawno wysadzana na rabaty. W przyszłym roku posieje jej chyba 100 doniczek bo mi brakło.

Kruszywo na ścieżkach to właśnie ten kliniec z tej dostawy. Z bliska nie jest wcale taki drobny ale generalnie miał taki być i się po czasie ubić. Chciałam ciut cieplejszy odcień ale ten szary pasuje do tej części rabat. Gdy jest mokry to całkiem czarny, fajnie to wygląda. Całego kamyka nie zużyliśmy-zostało na podjazd, ale to kwestia przyszłości.

Ciebie też odwiedzam gdy pojawiają się posty. To że nie piszę to nic nie znaczy , wszystkie zaznaczone wątki podglądam.
To forum nie działa na zasadzie "post za post". Nie chcę pisać, tylko żeby nabijać strony, zwłaszcza, że ostatnio coraz więcej miejsca na serwerach pochłaniamy (-a to są koszty-) co widać po problemach technicznych. Punkt 5 regulaminu się kłania.
Cieszę się, że czytasz co piszę, bo nieraz musiałam po kilka razy odpowiadać na jedno pytanie bo ktoś tylko ogląda zdjęcia. Dorośli jesteśmy a czasem jak dzieci..
A przez brak czasu i ćwiczenie cierpliwości mam zaznaczonych tylko kilka wątków. Więcej nie da się ogarnąć.

Donia spokojnie. Kosmosy u mnie dopiero startują. Te co kwitną kupiłam już takie. Przetacznik pagórkowaty kwitnie wcześniej- kłosowe u mnie też jeszcze mają czas. Rabaty kwiatowe mam na "patelni" co też trochę przyspiesza ale i pali i przyspiesza przekwitanie. Maki wschodnie Royal Wedding kwitły jeden dzień..
Oglądając wątki na forum to tam już prawie lato- u nas wszystko w powijakach.

Agatko materacyk na leżankę się tworzy. Materiał już mam tylko siąść i uszyć. Też będę tam gnić ile się da
Bylinowe rabaty mnie bardzo cieszą. Cudeńka tak działają, że się człowiek uśmiecha

AgataBC 17:10, 31 maj 2016

No dobra! Wczoraj zakończyłam malowanie kolejnych 5 karmników. Wielu z Was czekało aż je pokażę. Więc surowe wyglądały tak:

A wykończone tak:

Od poprzednich, które zrobiłam ciut się różnią. Wykonałam je ze sklejki 6mm. Są mniejsze, dwa są z dobudówką-bliźniaki. Część ozdobiona metodą decoupage, (Katka-niektóre z Twoich serwetek),
wszystkie standardowo mają uchylany dach, żeby nasypać do nich ziarna. Można je postawić lub powiesić. Powstało niemałe osiedle
AgataBC 17:10, 31 maj 2016

A po kolei mamy tak.

"Tawerna u wróbla"