Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

AgataBC 09:55, 20 cze 2016

AgataBC 09:58, 20 cze 2016

Przetaczniki nachodzą na szałwie jeśli chodzi o kwitnienie.

AgataBC 10:00, 20 cze 2016

I na koniec mix

Katkak 07:57, 21 cze 2016

Agatek, ale czaderskie te stożki, pozwolisz zgapic? Powiesz z czego je robilas?
ZieloneWrota 08:43, 21 cze 2016

Agcia napisał(a)
Byłam rano trochę w chwastach, pomału otwiera się Jasmina. Właśnie super pada deszcz

Czy Jasmina ma jakieś szczególne wymagania, jak rośnie chodzi mi o to czy się pnie, czy raczej rabatowa, a może okrywowa?, jak zwykle cudne fotki
AgataBC 09:29, 21 cze 2016

Kasia stożki są z tego samego co kulki-ze styropianu część kupiłam w pasmanterii a część w hurtowni z art. kwiaciarskimi i deko. Ja zgapiłam od Ciebie kulki, które też niezmiennie mi się podobają. .

Agata Jasmina to róża 'pnąca'. U mnie ma już ponad 3 metry-w szerz bo tak ją prowadzę. Potrzeba dla niej sporo miejsca. Szybko się rozrasta. U mnie rośnie w piasku, w miejscu suchym i gorącym. Nie chorowała u mnie nigdy. Mszyce w tym roku traktowałam mydlinami z czosnkiem. I w tej chwili jest pełna kiści kwiatowych romantycznie przewieszonych - po wczorajszym deszczu muszą przeschnąć-wtedy podniosą główki

ZieloneWrota 09:57, 21 cze 2016

A jakie proporcje mydlin z czosnkiem robisz?, ma to znaczenie?, u mnie też piasek więc warunki dobre, muszę się za nią rozejrzeć.
AgataBC 10:53, 21 cze 2016

Póki nie kupiłam mydła potasowego i bioczosu to mieszaninę robiłam sama. 2-3 większe rozgniecione ząbki czosnku podgotowywałam z dwoma szklankami wody, wlewałam lekko ostudzone przez sitko do opryskiwacza (1,5 litrowego), dodawałam małą nakrętkę płynu do naczyń. Dolewałam do pełna wody, mieszałam i pryskałam. Po kilku dniach drugi raz, i z mszycą spokój. Warto w ogrodniczym kupić mydło potasowe- jest gęste, na długo starczy. Te mydliny zapychają narządy oddechowe mszyc i padają- wystarczyłoby i bez czosnku, ale on pomaga by drugi raz nie usiadły na roślinie. I dodatkowo wzmacnia.
Róże głęboko się korzenią. Wierzę, że pod piaskiem u mnie jest też coś dla nich lepszego. Podlewam ją, dodaję kompostu, obornika. Troszkę opieki potrzebuje.

ZieloneWrota 11:05, 21 cze 2016

Agcia napisał(a)
Póki nie kupiłam mydła potasowego i bioczosu to mieszaninę robiłam sama. 2-3 większe rozgniecione ząbki czosnku podgotowywałam z dwoma szklankami wody, wlewałam lekko ostudzone przez sitko do opryskiwacza (1,5 litrowego), dodawałam małą nakrętkę płynu do naczyń. Dolewałam do pełna wody, mieszałam i pryskałam. Po kilku dniach drugi raz, i z mszycą spokój. Warto w ogrodniczym kupić mydło potasowe- jest gęste, na długo starczy. Te mydliny zapychają narządy oddechowe mszyc i padają- wystarczyłoby i bez czosnku, ale on pomaga by drugi raz nie usiadły na roślinie. I dodatkowo wzmacnia.
Róże głęboko się korzenią. Wierzę, że pod piaskiem u mnie jest też coś dla nich lepszego. Podlewam ją, dodaję kompostu, obornika. Troszkę opieki potrzebuje.

Dziękuję za dokładny opis zapewne skorzystam z tej mikstury, u mnie również prócz piasku dostają obornika, nawozu, wody, dopiero zaczynam przygodę różaną dlatego wolę spytać o doświadczenia różane , miłego dnia
AgataBC 11:14, 21 cze 2016

Widziałam, że masz pszczoły więc i tak rób to wcześnie rano lub późno wieczorem. My tą miksturą zabijamy szerszenie.
Również miłego!