Ptaszysko bardzo dostojnie wygląda, wiosna co raz bliżej. Ja mam jeszcze pytanie odnośnie szydełkowania, w jaki sposób łączysz elementy. Domyślam się, że robisz kilka elementów, a później je łączysz w całość. Tylko nie wiem jak Gdyby udało Ci się zrobić takie zdjęcie poglądowe to ja bardzo proszę o takie. Chciałabym zrobić taką koronkową czapeczkę dla dwuletniej sąsiadki.
Dorotko, zaznaczam, że nie jestem specjalistką od szydełkowania.
Już ukończyłam robienie tej koronki, ale spróbuję wytłumaczyć na podstawie zdjęć, które mam zrobione.
Tak więc robię jeden element na gotowo. Tutaj są już dwa kwadraty połączone a z lewej trzeci tuż przed łączeniem
Widać na tych zdjęcia miejsca łączenia kwadratów.
Następny element robią do momentu w którym ma być połączony z całością robótki (tak zwana pikotka). Wykonuję jedno oczko na dzierganym kwadracie, następnie przykładam do symetrycznego miejsca w gotowym kwadracie, wkłuwam szydełko w gotową pikotkę wykonując półsłupek z dwóch oczek (jedno na dzierganym kwadracie drugie przeciągnięte przez pikotkę w gotowym elemencie)
Potem wracam do zakończenia pikotki w dzierganym kwadracie.
Dziergam nadal na niedokończonym elemencie , do miejsce ponownego połączenia i powtarzam czynność. Mam nadzieję, że nie namotałam
Jeżeli nie to jutro spróbuję wykonać jakieś elementy i obfotografuję kolejne czynności
Dziękuję ślicznie, zrozumiałam. Ładne powiększenie, z łatwością obliczę oczka i słupki.
.
.
.
.
Zrobiłam jeden element. Pomyliłam się w ilości płatków, ale przy pierwszym człowiek obczaja wzór. Po zrobieniu stwierdziłam, że chyba ten wzór będzie za duży dla dwuletniej dziewczynki na czapeczkę bo ja robię z cienkiej włóczki. Muszę go troszkę zmniejszyć, mój element wyszedł 14X14 cm.
super wiosenne fotki
ja juz chyyba szydelkowa kariere skonczylam moja mama miala dosc dluga faze na szydelko i teraz mam pelno obrusow i serwetek wiec lepiej sie zajme tym co lepiej potrafie
"Nie moge na dluzej zostac" -wyszeptala Chwila Szczescia - "ale wloze w Twoje serce wspomnienia"
Odwiedziłam Twoją wizytówkę, w ogrodzie jest cudownie, tak bardzo kolorowo. Wkrótce będziemy się cieszyć zapachem, kolorem i radością ogrodniczkowania.
Zrobiłam czapeczkę i torebkę na szydełku dla malutkiej sąsiadki, jeśli chcesz to wstawiłam zdjęcia.