Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Liliowo i kolorowo:)

Liliowo i kolorowo:)

Celina 22:12, 15 lip 2013

EPODLAS napisał(a)
Mnie też podobają się niebieskie hortensje, ale właśnie zastanawiam się czy można im zmienić kolor wszystkim? Bo przeważnie widziałam przebarwione na niebiesko ogrodowe? Nie bardzo znam się na hortesjach, mam tylko dwie i to pierwszy rok.

Z tego co słyszałam, to przy zasadowej glebie kwitną na niebiesko. Tylko jak to sie ma do ich wymagań. ?Przecież hortki lubią mieć kwaśno
danuta_szwajcer 07:13, 16 lip 2013

Kasiek napisał(a)
Danus ,probuje zebrac nazwy, Ania ASC juz mi cos podpowiedziala,niedlugo bede w Polsce i tam sobie kupie,u mnie nie widzialam takich pieknych a i oczywiscie jak juz cos wynajde to cena tez jest ..hmmm..piekna Bede tu podgladac,nie bede przeszkadzac,przykucne sobie cichutko i podziwiac bede

Kasiu no niestety nie znam nazw za duzo sie ciagle dzieje i ni mamdo tego głowy ale moze kiedys To piekne kwiaty chociaz jednego dniaTez mam chciejstwo na wiecej ale juz tylko niektore bo nie mozna wszystkiego miec Pozdrawiam
danuta_szwajcer 07:14, 16 lip 2013

Bea napisał(a)
a ja ma w cieniu i się zastanawiam czemu nie kwitną - do przesadzenia

Jak przesadzisz to mysle, ze zakwitna
danuta_szwajcer 07:16, 16 lip 2013

EPODLAS napisał(a)
Mnie też podobają się niebieskie hortensje, ale właśnie zastanawiam się czy można im zmienić kolor wszystkim? Bo przeważnie widziałam przebarwione na niebiesko ogrodowe? Nie bardzo znam się na hortesjach, mam tylko dwie i to pierwszy rok.

Teraz nawet sprzedaja specjalne nawozy ale nie probowałam, u mnie natura daj mi niebieskie a czerwonych nie wiec niech tak bedzie
boguslawa_ma... 07:24, 16 lip 2013

Danusiu ja w tamtym roku podlewalam nawozem żeby były niebieskie a one i tak kwitły na różowo
Jedna ogrodowa to liście ma żółte i nie kwitnie-cora jaka
Milka 11:02, 16 lip 2013

danuta_szwajcer napisał(a)

Irenko bogactwo moze i az za duze Tez musze to uporzadkowac by mniej pracy miec bo nie wyrabiam juz. No i i rano i ieczorkiem juz widac upływ czasu niestety. Echhh, za szybko to leci,,,

A wiesz, że ja tez zaczęłam selekcję i wywalanie tez nie ogarniam, mus mieć mniej pracy, bo już mąż pyta...on dla ogrodu czy ogród dla niego
przetaczniki lubią słońce i wilgoć, ale kępa aż tak szybko się nie rozrasta, bardziej chyba w górę idzie...ogólnie w wielkość
dalie lubię, no może jeszcze ten rok je przechowam, ale zabawy z nimi jest i mszyce je lubią, juz oprysk się prosi..
wszystko siałam od razu w grunt, na ostatni rzut..po Anglii, aż się dziwię, że wzeszło i kwitnie, jakieś 50% sukcesu w sianiu mam
dbaj o uszy
Kindzia 11:14, 16 lip 2013

Liliowce też masz piekne Danusiu. W niedzielę byłam u Siostry, tam rosną na wschodniej stronie, mało słoneczka mają i kwitną Jej zawsze bardzo obficie...to teraz już nie wiem, jak to z nimi jest
Ma z 6 różnych, wszystkie pojedyncze kwiaty, chyba się skuszę na dwa kolory (tylko dwa ma różowe) i posadzę w miejscu, gdzie mnie zalewa...chyba szczęśliwe będą Gorzej, jak w przyszłym roku susza będzie...
Buziolek
Urszulla 20:50, 16 lip 2013

danuta_szwajcer napisał(a)

Tylko u mnie sa bardzo mrozne wiatry i sucho i boje sie, ze wymrozi, tak musle, ze moze zebrinus sobie bardziej poradzi. Podobaja mi sie takie delikatne trawy z hortensjami a masz doswiadczenie z innymi?

u mnie na beznadziejnej narazie glebie zebrinus urósł najlepiej,
gorzej z miskantami:
Morning Light nie przeżył
Gracimullus ma 10cm-może za rok się weźmie jak się dobrze zakorzeni,
rozplenice wymarzły
fajnie są też u mnie brązowe trawki-nie znam nazwy ale na pewno wieloletnie,
a najlepsze dla mnie i zimozielone są carexy (Ice Dance,Allgold)
i hakone super- tylko na zimę usychają.

poczytaj sobie wątek trawiasty
https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej?page=3
Agnieszka_B 21:20, 16 lip 2013

Danusiu, niestety na wystawę nie dotarlam. Jakoś w tym roku pechowo ogrodowiskowe spotkania i ta wystawa kolidowaly mi z innymi sprawami nie do przeskoczenia. Liczylam ze wyskoczee , ale niestety... Danusiu u ciebie jak zwykle pieknie
Mam pytanie dot. lilii - czy masz jakies sprawdzone miejsce gdzie je kupowalaś?
eliza3 22:29, 16 lip 2013

Danusiu, piękne masz liliowce, zawsze w porze kwitnienia apetytu nabieram na kupno, bo to bardzo piękne rośliny.