Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Liliowo i kolorowo:)

Liliowo i kolorowo:)

boguslawa_ma... 19:56, 07 mar 2013

Danusia pod tymi sosnami może maślaki wyrosną.
Gosiniak 19:59, 07 mar 2013

Danusiu- masz ciężki orzech do zgryzienia, mi też się zdaje, że tam za sucho będzie, to może te cisy jednak?
danuta_szwajcer 20:51, 07 mar 2013

Gosiniak napisał(a)
Danusiu- masz ciężki orzech do zgryzienia, mi też się zdaje, że tam za sucho będzie, to może te cisy jednak?

tylko ciągle bije się myslami jak to sie bedzie komponowac?
Anabell 21:05, 07 mar 2013

Danusiu ! mam taki sam problem jak Twój z sosnami i to z przodu działki wjazdowej. Kiedyś były zwykłe świerki , teraz są podcięte . posadziłam cisy ale słabo rosną podłoże sam piach. podsypałam tylko w dołek dobrej ziemi cisom. mają mało wody .było podlewanie, ale zmieniłam układ wody i tam nie dochodzi.jest od północnej strony , cisy znoszą cień ale nie suszę. ścielę tam skoszoną trawą , ale nie powinno się cisa korzeni podsypywać nie przerastają do wierzchu podobnie jak rododendrony.
Tawułę van Houtte'a mam na długości 50 m .kiedyś rósł szpaler nie strzyżony a teraz strzygę ,za to słabo kwitną. To był mój pierwszy żywopłot na działce. ale rozpisałam się nie w swoim wątku.
Jabeska 21:12, 07 mar 2013

A może pod tymi sosnami rozłaożyć linię kroplującą? Ja mam w warzywniku i szklarni rozłozone takie węże z dziurkami. Woda do nich jest doprowadzona zwykłym weżem ogrodowym i co kilka dni włączam wodę i się samo podlewa. Tylko na zime trzeba zbierać albo chociaż wodę wypompować.
Maria667 21:16, 07 mar 2013

Witam Cię Danusiu!
Co ty tam kombinujesz pod tymi sosnami? Chyba muszę się cofnąć parę stron w Twoim wątku.
Maria667 21:23, 07 mar 2013

Danusiu!
Pod tymi sosnami aż się prosi, aby to miejsce zagospodarować. Piękne , duże drzewa. Sadź pod nimi cieniolubne i takie, co lubią kwaśną glebę. Sosny co kilka lat zrzucają dość dużo igieł .Super!
danuta_szwajcer 21:25, 07 mar 2013

Anabell napisał(a)
Danusiu ! mam taki sam problem jak Twój z sosnami i to z przodu działki wjazdowej. Kiedyś były zwykłe świerki , teraz są podcięte . posadziłam cisy ale słabo rosną podłoże sam piach. podsypałam tylko w dołek dobrej ziemi cisom. mają mało wody .było podlewanie, ale zmieniłam układ wody i tam nie dochodzi.jest od północnej strony , cisy znoszą cień ale nie suszę. ścielę tam skoszoną trawą , ale nie powinno się cisa korzeni podsypywać nie przerastają do wierzchu podobnie jak rododendrony.
Tawułę van Houtte'a mam na długości 50 m .kiedyś rósł szpaler nie strzyżony a teraz strzygę ,za to słabo kwitną. To był mój pierwszy żywopłot na działce. ale rozpisałam się nie w swoim wątku.

dziekuje Ci za cenne uwagi z własnego doswiadczenia a co do tawuł to myśle, że masz szpaler z tych bardzo wczesnie kwitnacych i tych co maja takie piekne zwisajace gałazki jak kwitna i tez je mam i one nie lubia mocnego ciecia bo mniej kwitna.
danuta_szwajcer 21:31, 07 mar 2013

Jabeska napisał(a)
A może pod tymi sosnami rozłaożyć linię kroplującą? Ja mam w warzywniku i szklarni rozłozone takie węże z dziurkami. Woda do nich jest doprowadzona zwykłym weżem ogrodowym i co kilka dni włączam wodę i się samo podlewa. Tylko na zime trzeba zbierać albo chociaż wodę wypompować.

Dobry pomysł z przodu ogrodu tez mam tak zrobione i nawet nie musze z weza wody wylewac bo takie cos) specjalnie moj M zrobil, ze nic zima sie nie dzieje...
Marta7 21:49, 07 mar 2013

Danusia,widzę że masz problem z zaprojektowaniem działeczki obok sosen,myślę że już coś Ci tam świta w głowie

U mnie bardzo dobrze suszę znoszą berberysy, tawułki, Oczywiście to nie jest propozycja
A hortensje, takie wysokie-mam taką co mi zagląda do okna,rośnie na wysok 3,5 m-i jest piękna przez caly sezon - tylko nie śmiej się ze mnie ja tylko piszę to co myślę-bezwiednie,bez wiedzy ogrodniczej

Zyczę Ci żeby Ci się w nocy przyśniła cała wizja tej działeczki