Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Liliowo i kolorowo:)

Liliowo i kolorowo:)

danuta_szwajcer 16:02, 08 mar 2013

irena_milek napisał(a)

Hosty zamierają na zimę, ta część nad ziemią, więc z igłami nie ma problemu, wiosną wygrabisz, a potem rosną hosty; tak mam u siebie i to się sprawdza; dodatkowy pomysł na podlewanie roślin, które tam posadzisz, wkop plastikowe butelki, wytnij dno i wlewaj wodę, będą utrzymywać wilgoć, a potem jak rośliny wydorośleją, dadzą sobie radę

Super pomysł Irenko skorzystam zastanawiam sie jeszcze nad tawulami albo irgi? dam ci jeszcze zdjecie z boku ale pozniej...
danuta_szwajcer 16:03, 08 mar 2013

Anabell napisał(a)
Danusiu ! posadź cisy i rh. i azalie ,linia kroplująca pod cisami i rh druga . połączone pod jeden wąż na złączki . Ja tak sama łączę w niektórych miejscach . Po obwodzie całej działki zrobiłam już dawno.
po jednej stronie pod ligustrem rosną hosty i potrzebują wodę są w słońcu.
Jak wyjdę z aparatem to zrobię zdjęcie węża i pasków.

dziekuje i czekam na zdjecia
danuta_szwajcer 16:05, 08 mar 2013

Marta7 napisał(a)
Danusia,widzę że masz problem z zaprojektowaniem działeczki obok sosen,myślę że już coś Ci tam świta w głowie

U mnie bardzo dobrze suszę znoszą berberysy, tawułki, Oczywiście to nie jest propozycja
A hortensje, takie wysokie-mam taką co mi zagląda do okna,rośnie na wysok 3,5 m-i jest piękna przez caly sezon - tylko nie śmiej się ze mnie ja tylko piszę to co myślę-bezwiednie,bez wiedzy ogrodniczej

Zyczę Ci żeby Ci się w nocy przyśniła cała wizja tej działeczki

ale masz racje Marta, ze one znosza bardzo susze bo tez je mam i nigdy nie podlewam musze nad tym pomyslec dzieki za podpowiedz a w nocy to mi sie póki co koszmary snią)))

margi 16:08, 08 mar 2013

Jedna pani drugiej pani składa najlepsze życzenia
Milka 16:11, 08 mar 2013

danuta_szwajcer napisał(a)

Super pomysł Irenko skorzystam zastanawiam sie jeszcze nad tawulami albo irgi? dam ci jeszcze zdjecie z boku ale pozniej...

z tych dwojga wolę tawułki, piękne liście i kwiaty, irgi mam i jakoś mnie nie zachwycają
danuta_szwajcer 16:13, 08 mar 2013

Jabeska napisał(a)
Opowiedz coś więcej, jak to mąż zrobiła, że nie trzeba wody z weża na zimę wylewać? Bardzo mnie to ciekawi, bo my ciągniemy prąd i wodę pod nowymi ścieżkami.

Tak po krotce i po mojemu na babski rozum to wiem , ze to jest specjalny zawor w ziemi ,ktory odcina ten doplyw wody i jak wylacze wode to ona sama splywa z tego węża. Korzystam z wody do podlewania ze studni. Jest podlaczona pompa i tylko wlaczam przycisk jak na prąd i leci i jest tam cos pod ziemia i potem nad ziemia ale to juz moj M by musial opisac
eliza3 17:23, 08 mar 2013

Danusiu, świętujesz? Od kobitki dla kobitki

boguslawa_ma... 18:04, 08 mar 2013

I ja skromnego kwiatuszka posyłam
Gosiniak 18:08, 08 mar 2013

Danusiu to i ja ci coś dorzucę cudownego Dnia Kobiet

danuta_szwajcer 18:14, 08 mar 2013

mira napisał(a)
Danusiu zagladam w biegu i widzę, że głowisz się nad tym samym co ja - ja już od 2 lat - ja mam 2 duże sosny - tam jest sucho rzeczywiście a ilośc igiel niesamowita - przycinalismy je od dołu i od gory -sosny to moje drzewa więc nie narzekam ale zagospodarować to problem - u ciebie odsunełabym się nieco do przodu z tymi rh i duże ładnie przysłonią - ja zrezygnowałam z rh bo ja mam miejsce bezpośrednio pod koroną - a tam stale igły lecą i smiecą - ja mam tam paprocie - nie wiem jak ale się same rozrastają i im dobrze ale w upały trzeba podlewać - więc planuję tam dołożyć hosty i tawułki i zobaczę - ale na pewno trzeba posadzone bedzie bardzo podlewać a ponieważ w ten dziki u mnie zakatek wsadzę martagony to na pewno będę gonić z konewką
pozdrawiam

Mira czy te sosny to te na zdjeciu u Ciebie za ławeczka? u mnie jak przycielam jesienia od dolu to wybralam chyba na metr tych igieł i tez mi tam paprocie same zaczely rosnac i chyba poslucham Irenke z tymi hostami to dobry pomysl chociaz tam jest moze za slonecznie juz sama nie wiem i glowa boli od myslenia