Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe zacisze

Ogrodowe zacisze

anna_g 09:46, 08 maj 2013

Marysiu Nadrobiłam zaleglości a było co nadrabiać - nie tylko ilość ale i jakość... Pięknie... co już dobrze wiesz Pies "robiący" za kfiatucha bardzo dostojny... W ogóle to jest bardzo piękny pies.
Lawenda w tych donicach jest cudna. Masz rację to francuska - bardzo mi się podoba nawet bardziej od wąskolistnej - tylko że fakt - w naszych warunkach nie zimuje - dlatego nie kupiłam jej choć w castoramie ostatnio było jej ogromnie dużo. Wybrałam wąskolistną
Marysiu - chciałam zapytać czy przeżyła Ci zimę sundavilla bo pamiętam że gdzieś na początku wątku pokazywałaś taką ładną kupioną w zeszły roku Ja się na swoją uparłam i bardzo starałam się ją przechować, ale wszystkie liście "zleciały" Teraz puszcza nowe - ale zanim dorośnie - to pewnie znowu będzie zima... ona chyba jest za trudna do przechowania w naszych warunkach...
Pozdrawiam i miłego dnia
Maria667 11:34, 08 maj 2013

anna_g napisał(a)
Marysiu Nadrobiłam zaleglości a było co nadrabiać - nie tylko ilość ale i jakość... Pięknie... co już dobrze wiesz Pies "robiący" za kfiatucha bardzo dostojny... W ogóle to jest bardzo piękny pies.
Lawenda w tych donicach jest cudna. Masz rację to francuska - bardzo mi się podoba nawet bardziej od wąskolistnej - tylko że fakt - w naszych warunkach nie zimuje - dlatego nie kupiłam jej choć w castoramie ostatnio było jej ogromnie dużo. Wybrałam wąskolistną
Marysiu - chciałam zapytać czy przeżyła Ci zimę sundavilla bo pamiętam że gdzieś na początku wątku pokazywałaś taką ładną kupioną w zeszły roku Ja się na swoją uparłam i bardzo starałam się ją przechować, ale wszystkie liście "zleciały" Teraz puszcza nowe - ale zanim dorośnie - to pewnie znowu będzie zima... ona chyba jest za trudna do przechowania w naszych warunkach...
Pozdrawiam i miłego dnia

Aniu!
Sadavilla oczywiście nie żyje. Kupię nową po 15 maja, bo ciężko ją przechować
Faktycznie, zanim odrośnie trochę czasu minie. W tamtym roku zebrała mi się na początku września. Trochę późno
EPODLAS 11:42, 08 maj 2013

Marysku, skalniaczek bardzo gustowny. Mnie też się podobają twoje donice z roślinami. A zapach lawendy po prostu cudny.
Maria667 11:47, 08 maj 2013

Gosiniak napisał(a)
Marysiu piękny ogród, magnolie zachwycające, ja mam dwie, ale młode i jeszcze takiego czadu nie dają, przepiękne są te twoje, piesio jak fajnie pozuje
Jeśli chodzi o świerka, to mi się bardzo podoba i świetnie tam pasuje, a czy to inversa czy nie trudno stwierdzić, mam dwa u siebie i raczej rosną w dół a nie tak w górę, czyli możesz mieć rację
A tego wiąza wrednego to też chcę mieć, ile już latek ma ten twój?

Gosiu!
Wiąz rosnie od maja 2011, mija mu więc dwa latka
Margarete 13:09, 08 maj 2013

Maria667 napisał(a)

Małgosiu!
Donice same się postarzyły. Stoją na zewnątrz trzeci sezon i są jak wino: im starsze tym lepsze
A to w donicach to lawenda. W opisie było "lawenda wąskolistna", ale wydaje mi się, że to będzie lawenda francuska. Niestety, niezbyt dobrze znosi nasz klimat i są małe szanse, że przezimuje na zewnątrz. Będę ją musiała schować, bo szkoda by jej było. Poza tym trudno ją kupić. Udało mi się zdobyć zaledwie te dwie sadzonki

A ta francuska lawenda pachnie bardziej intensywnie niz ta wąskolistna, zimujaca u nas ?
Milka 15:19, 08 maj 2013

Marysiu, jakie klimaty u ciebie, elegancko i romantycznie
świerk podziwiam, oryginalny
eliza3 16:36, 08 maj 2013

Serdecznie pozdrawiam.
Kiedyś miałam francuską lawendę, nie od razu przypadła mi do gustu, ale teraz bardzo mi się podoba, moja oczywiście przemarzła, trzeba ją chronić przed mrozami.
19:38, 09 maj 2013
Z przyjemnością oglądam każdy zakątek, przyglądam się roślinom, które chciałabym przenieść do siebie, podpatruję, przymierzam.Skalniak masz bardzo ładny z rozchodnikami i pies w tle jeszcze ciekawszy. Dobermany uważam za bardzo eleganckie. Miałam psa obrończego, a łagodną naturę miał zawsze, choć zagrożenie wyczuwał i wtedy był czujny, ale zrównoważony.
Pozdrawiam, miłego wieczoru!
gusiarz 23:52, 09 maj 2013

Oooo - widzę, że byłaś w Niepołomicach na Zamku. Ja nie pojechałam - aura mnie odstraszyła . Pięknie u Ciebie Marysiu - wiosna szaleje na całego - choć dzisiaj to już zupełnie letnie upały...
barbara_kraj... 01:01, 10 maj 2013

Maria667 napisał(a)

Marysiu, co to za roślina na niebiesko kwitnąca?