Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród średniowieczny i nie tylko

Ogród średniowieczny i nie tylko

MarekW 22:47, 10 mar 2014

tak róże pocięte, a w bukszpanach to jeszcze nie wiem co zrobię. Mam bardzo dużo siewek lnu trwałego ale on lubi słonko a gożdziki które są teraz to bardzo krótko są ładne a przez większą część sezonu to byle co . są tam też hosty i myślę nad nimi - taki dywan hostowy z różnych odmian, bo to jednak w cieniu. Są też żórawki, ale mam opuchlaki więc po trochę żurawki wypadają mimo oprysków Teraz to wygląda tragicznie Oto dowód
MarekW 22:49, 10 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)
A ja dosadzam 19 róż. Fajnie, że znowu pokazałeś zdjęcia. Chętnie zaglądam.

ruszył sezon więc i zdjęcia się pojawiać będą Bo ja jak misiu w zimie zasypiam i mnie nie ma hahah
Pszczelarnia 22:52, 10 mar 2014

Marek, dobrze, ze Cię widzę, powiedz, czy konserwator musiał opiniować Twoje nasadzenia? Bo obsadzamy teraz barokowy kościół drewniany "zgodnie ze sztuką" ale nie bardzo wiadomo, jakie są wytyczne sztukmistrza.
Pszczelarnia 22:54, 10 mar 2014

My w parter bukszpanowy daliśmy/damy różę okrywową. Może bodziszki u Ciebie?
monteverde 22:54, 10 mar 2014

MarekW napisał(a)
tak róże pocięte, a w bukszpanach to jeszcze nie wiem co zrobię. Mam bardzo dużo siewek lnu trwałego ale on lubi słonko a gożdziki które są teraz to bardzo krótko są ładne a przez większą część sezonu to byle co . są tam też hosty i myślę nad nimi - taki dywan hostowy z różnych odmian, bo to jednak w cieniu. Są też żórawki, ale mam opuchlaki więc po trochę żurawki wypadają mimo oprysków Teraz to wygląda tragicznie Oto dowód

Marek a są takie niziutkie róże okrywowe i moga mieć też półcień widać tam jest trochę słonka mógłbyś posadzić one by się płożyły np. białe, czerwone...
MarekW 22:56, 10 mar 2014

Otóż ogólnie to tak miałem zgodę konserwatora co do nasadzeń, ale teraz mam ich w nosie sadzę sam i według swojego gustu. Znam tam pracujących i szczerze mówiąc to znają się na nasadzeniach jak pies na gwiazdach, ale oczywiście chcą mieć ostatnie zdanie jak zawsze. Jak masz jakeiś pytania to chętnie pomogę jeśli będę potrafił
MarekW 22:59, 10 mar 2014

Pszczelarnia napisał(a)
My w parter bukszpanowy daliśmy/damy różę okrywową. Może bodziszki u Ciebie?

o to ciekawy pomysł - nie pomyślałem o tym a róże kocham przecież i pracy przy nich niewiele hahaha To jedna z opcji do rozważenia, a bodziszki to raczej nie bo też krótko kwitną
Pszczelarnia 23:05, 10 mar 2014

Ale bodziszki zachowują formę do końca, jak mają wilgoć. Róże, mogę polecić Sea Foam.
Mnie tylko zdziwiło (oprócz braku wiedzy u urzędników), że teren dość duży a fobia drzewiasta ogromna. Plan był lipy, potem jabłonie ozdobne. Stanęło na szpalerze kaliny koralowej. Ale nie robią problemu, generalnie.

Kiedyś widziałam jeszcze przywrotniki w takich bukszpanach.

monteverde 23:07, 10 mar 2014

http://rosacwik-sklep.pl/bluza http://rosacwik-sklep.pl/pl/p/Zwergenfee-09/91 http://rosacwik-sklep.pl/pl/c/OKRYWOWE/33
Pszczelarnia 23:11, 10 mar 2014

Ania Monteverde, ale ona nie pachnie .