Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród średniowieczny i nie tylko

Ogród średniowieczny i nie tylko

MarekW 09:34, 11 mar 2014

mira napisał(a)
ale się opisałam i wywaliło- więc śmieję się bo jeszcze chwilę temu o różach nie myslaleś
jk masz problem jakie wybrać to kup mało zobaczysz jak się sprawują a potem dokupisz do tych 80 bo to jednak inwestycja
a trzmieliny - można je ciąć
ja zamówiłam 4 róże i doczekać się nie mogę

No widzisz wszystko przez to OGRODOWISKO!!! człowiek niby nie planuje już zmian, a tu ci kamyk wrzucą tak od niechcenia i głowa zaczyna pracować a plany się snuć Jeszcze się jednak wstrzymam może mi przejdzie a może pomalutku i po troszkę zacznę realizować ten zamysł
monteverde 09:49, 11 mar 2014

MarekW napisał(a)

No widzisz wszystko przez to OGRODOWISKO!!! człowiek niby nie planuje już zmian, a tu ci kamyk wrzucą tak od niechcenia i głowa zaczyna pracować a plany się snuć Jeszcze się jednak wstrzymam może mi przejdzie a może pomalutku i po troszkę zacznę realizować ten zamysł

A ja już dawno czekalam na to kiedy w te bukszpany róże wsadzisz, zawsze mi tam pasowały
MarekW 10:00, 11 mar 2014

ale mam jeszcze pewne wątpliwości
1. jest tam jednak więcej cienia jak słońca
2. ziemia jest strasznie zbita - jeszcze po budowie bo to była droga dojazdowa dla ciężarówek
3. jest to teren miejscami podmokły
Pewnie na próbę wsadzę po jednej róży na srodek każdej kwatery i zobaczę co będzie. jak się będzie miała dobrze to zawsze mogę dosadzić te 30 krzaków
monteverde 10:25, 11 mar 2014

Marek rozluźnij ziemię kompostem i sypnij w każdy dołek trochę żwirku jako drenaż aha i nie zapomnij o skórce od banana
Mala_Mi 10:37, 11 mar 2014

Marek, ja też kupiłam nowe róże, jako okrywowe niskie do bukszpanu Viva mi poleciła White Cover .. bezproblemowa róza i długo ładna.
Z tym cieniem nie jest u Ciebie tak źle, bo może słoneczka bezpośredniego nie ma dużo, ale jest dużo światła rozproszonego... a większości roślin ono wystarcza. Z tego co czytam na forum to są róże, które nie lubią palącego słońca bo sie przypalają. Popytaj Vivę i Anie DS..co polecają z praktyki..
Moje róże na froncie, co je przesadzałam jesienią.. rosły w gruzie pobudowlanym , tylko w dołkach .... i miały sie dobrze
Bodziszki czerwone Max Frei kwitną prawie cały sezon, a potem jeszcze maja piękne liście.. szybko startują po zimie..
Mala_Mi 10:41, 11 mar 2014

U Vivy ładnie sie zachowuje bylina zwana ożanką.. dostałam nasionka, będę sadzić.. może ona do towarzystwa bukszpanowego i różanego... leć do Vivy ona mistrzyni kompozycji
I patrz co znalazłam googlajac ożankę.. (mam od Vivy nasionka) ożanka
MarekW 17:52, 11 mar 2014

Dzięki za podpowiedzi oj kusicie kusicie ale co tam... ma być ładnie i elegancko, tak dzisiaj się przyglądałem i wychodzi mi, że na jeden trójkąt potrzebne będzie 8 krzaczków, a trójkątów jest 8 czyli trzeba aż 64 krzewy!!!!!, a może ten w środku to dać normalną różę? Mój typ to Queen of Sweden - tym bardziej że mam już swój przychówek Wprawdzie jedna, ale jak ona się udała to czemu więcej ma się nie udać?
Milka 17:54, 11 mar 2014

Marek, 100 lat u ciebie nie byłam, chyba juz uda się na bieżąco sledzić, pozdrawiam
MarekW 18:02, 11 mar 2014

irena_milek napisał(a)
Marek, 100 lat u ciebie nie byłam, chyba juz uda się na bieżąco sledzić, pozdrawiam

Jak to możliwe, że 100 lat? skoro mój ogród ma dopiero 2 lata?
Urszulla 18:34, 11 mar 2014

Ja też Marku głosuję za różami w bukszpanach