Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 18:08, 05 wrz 2016

Kawa napisał(a)
Joluś no to dobrze że nie pojechałam
jeszcze 7 lat tem było super na tej agropromocji a teraz taka dupa?

a ja chora znowu ..
super plany się tworzą
zejście w dół na środku chyba najlepsze ale ..czy tędy się najczęściej schodzi? myślę że schodki tam gdzie przyzwyczajenie do zejścia
jak środek to dopszzz.....

No dokładnie, dobrze że nie pojechałaś Nawojowa to straszna lipa.
Co tam z Twoim zdrowiem - znowu jakieś cyrki z kręgosłupem??
Ojj..biedna TY

A u mnie plany owszem się tworzą, coś bym chciała zacząć z tą skarpą.
Z tym zejściem w dół zastanawiam się co zrobić, bo prawda jest taka że w sumie nie jest mi ono w ogóle potrzebne (no, to sobie odpowiedziałam co zrobić ) Jak był robiony trawnik, to zadbałam o to, żeby był odpowiedni spadek, tak więc zejście do części owocowej z obu stron jest bardzo wygodne i inne nie jest potrzebne.
jolka 18:13, 05 wrz 2016

BasiaLT napisał(a)
Jak będziesz miała chwilę to zajrzyj do mojego wątku, też mam taką wielką skarpę. W tym roku została obsadzona pasami jednolitych roślin. Teraz bym to zrobiła trochę inaczej ale zawsze będziesz miała pogląd. No i ja nie mam takiego ślicznego trawnika

Basia, no pewnie że do Ciebie zajrzę zobaczyć skarpę i nie tylko
Jak masz jakieś uwagi/sugestie to mów śmiało, każda rada mile widziana

BasiaLT 09:17, 06 wrz 2016

jolka napisał(a)

Basia, no pewnie że do Ciebie zajrzę zobaczyć skarpę i nie tylko
Jak masz jakieś uwagi/sugestie to mów śmiało, każda rada mile widziana

Nie jestem aż takim znawcą żeby doradzać. Powiem tylko że praca przy skarpie nie jest łatwa, ale za to rośliny na niej posadzone zupełnie inaczej się prezentują
Pszczelarnia 10:55, 06 wrz 2016

jolka napisał(a)

Luki, po pierwsze bardzo Ci dziękuję, że Ci się chciało zastanowić, "nagryzmolić" i napisać
Tak, taki mniej więcej kształt jak narysowałeś. Wrzucę jeszcze fotki tego miejsca od drugiej strony, żeby było wiadomo o co chodzi.

Skarpa ma długość ok 16 metrów, z obu stron bardzo łagodnie schodzi do części owocowej. Gdyby miały być schody to raczej w środkowej części, bo tam jest stromo.

Chciałabym jakoś zacząć, wyznaczyć jakieś ramy tej skarpy, coś zaplanować. Wykorzystuję Luki Twój rysunek. A gdyby tak:
- podzielić skarpę trzema lub czterema wstęgami [oznaczonymi na czarno]... wysypanymi ze żwiru albo wysadzonymi jakąś mocną rośliną (np. niska kosodrzewina??),
- środkową wstęgę zrobić szerszą i uczynić ją schodami,
- ukośne pomarańczowe linie wysadzić z zaproponowanych przez Ciebie roślin, np krzewuszek, berberysów, lub jakichś zimozielonych roślin,
- powstałe "kwatery" wypełnić (tak jak sugerujesz) jednolitymi plamami roślin?

No nie wiem, tak sobie kombinuję po troszkę

Wiem, że taka skarpa (jaki tam jest kąt nachylenia?), to chodzi o to, żeby było łatwo ją pielęgnować. Dałabym gdzieś ramy (przy schodach) z irgi major - jak często Danusia sadzi.
Można jeszcze rozważyć różę 'Sea Fom' - jest mniejsza. Miskanty będą za wysokie chyba. Z której strony skarpa powinna być spójna z całością, z owocnikiem czy z nasadzeniami pod domem?
Kawa 11:03, 06 wrz 2016

Joluś a wiesz żę mnie ciągle coś

no co do zejścia to wiesz ja zauważyłam że chodzisz albo od strony placyku albo skrzyń wiec znając życie zejście środkiem byłoby nieużywane
siłą przyzwyczajenia większa
Pszczelarnia 11:35, 06 wrz 2016

A czy te nasadzenia nie powinny iść nie w dół w szerz? Pasami? Teraz pogłębia się wrażenie spadu i ostrości.
achimee 23:01, 06 wrz 2016

Jolu na skarpach rzeczywiście najlepiej wyglądają rośliny takie delikatnie pokładające się, bo te które stoją prosto dają zupełnie inny efekt niż na rabatach i jak patrzymy na nie z dołu to tak nie za bardzo to wygląda. Myślę że takie falujące na wietrze trawki jak różnego rodzaju rozplenice czy stipy powinny dać ciekawy efekt. A myślałaś już w jaki sposób zakończyć tą skarpę, tak żeby współgrała z jedną i drugą stroną ogrodu; hmhmm tylko rośliny skarpowe i ostry kant trawniczka, jakaś obwódka z roślin np. pas u góry i pas na dole; lub u góry skarpy wyższe rośliny by ukryć trochę to co jest dalej w ogrodzie itp.
jolka 08:13, 07 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)
A czy te nasadzenia nie powinny iść nie w dół w szerz? Pasami? Teraz pogłębia się wrażenie spadu i ostrości.

Czytasz mi w myślach Też się zastanawiałam nad takim ukształtowaniem roślin
jolka 08:16, 07 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Wiem, że taka skarpa (jaki tam jest kąt nachylenia?), to chodzi o to, żeby było łatwo ją pielęgnować. Dałabym gdzieś ramy (przy schodach) z irgi major - jak często Danusia sadzi. Można jeszcze rozważyć różę 'Sea Fom' - jest mniejsza. Miskanty będą za wysokie chyba. Z której strony skarpa powinna być spójna z całością, z owocnikiem czy z nasadzeniami pod domem?

Ewa, dzięki za podpowiedź. Kąt nachylenia ... nie wiem dokładnie, ale tak "na oko", w okolicach środka skarpy, hmm... z 50-60 stopni. Bo, tak jak już mówiłam, z boku jest ona bardzo łagodna.

Irga - bardzo dobry pomysł. Na pewno ją wykorzystam, już mam ochotę zamówić ze 100 sadzonek Jeszcze pytanie w którym miejscu ją posadzić.

Może od góry po całości, poniżej tej czerwonej kreski, którą Luki narysował?? Wtedy miałaby miejsce, żeby ładnie schodzić w dół. Nawet jakbym nic więcej nie zrobiła w tym roku, to i tak irga mogłaby się ładnie krzewić i rozrastać.

Gdybym ją dała poniżej linii Łukasza, mogłabym jeszcze coś zaplanować na linii trawnika i skarpy, np. pas rozplenic. Mam ze czterdzieści własnych, wyhodowanych z nasion sadzonek.

Co sądzicie?? Mogę już zamawiać te irgi?? haha
ren133 08:22, 07 wrz 2016

Irga to była moja pierwsza myśl jak zobaczyłam te czerwone linie