Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Margarete 13:10, 15 paź 2014

JoannA napisał(a)

Dziękuję Małgosiu
Dzisiaj już zimno i mokro i jesień już nie taka piękna
Kolekcja miskantów mówisz...faktycznie kupiłam w tym rok parę na próbę jak sobie poradzą z moim srogim klimatem i tym sposobem mam już kolekcje
Twojego purple fall jestem bardzo ciekawa, czekam na relację wiosną jak ruszy.
Dobrze pamiętasz że sadziłam bukszpany przy placyku żwirowym 2 lata temu, ale bukszpany Małgosiu to u mnie nie rosną najlepiej. Zaatakował je grzyb bo tam gęsto i trochę cienia. Nie pomogło pryskanie to zbyt późno zrobiłam oprysk. Wyrzuciłam je wiosną bo mnie denerwowały i posadziłam nowe. Ale bez rewelacji, te nowe zaczął też atakować grzyb, oprysk pomógł ale ich wygląd pozostawiał wiele do życzenia. Wyglądały kiepsko i jakby niedożywione. Kupiłam Małgosiu Florovit jesienny do zimozielonych i w połowie września je podlałam. Jest dużo lepiej ale bukszpany są narazie małe i ich za bardzo nie pokazuję. Nawet przez chwilę myślałam żeby tę bukszpanową odwódkę czymś zastąpić bo straciłam do niej serce.
Jestem teraz na szkoleniu i wracam do dom po 19 i dopiero w sobotę moge fotkę zrobić. Ale uwierz Małgoś że Twoje wyglądają lepiej
Narazie mam taką i tu trochę widać te bukszpany

Dzieki za tyle i poprosze w wekend o wiecej fotek ... ja u siebie fotografowałam tak specjalnie tylko te ładniejsze, zielone buksiki - reszta jest mniejsza i zrudziała.........jak nie zanajde tego florovitu do zimozielonych ( mas opakowanie ? albo pamietasz gdzie szukac ?) to odpuszcze do wiosny i dopiero wiosna wezme sie za nie....a generalnie wtym roku sezon była dla bukszpanów cięzki- nawet sama Danusia o tym pisała, moze i twoje w nowym sezonie sie porawia.

Realcje z poczynań miskanta purple fall obiecuję

Pozdrawiam !
BusyBee 17:12, 15 paź 2014

Pozdrawiam Panią na szkoleniu ....penie myślami jesteś gdzieś indziej
Ja jeszcze pracuję- jak widać
JoannA 19:21, 15 paź 2014

Margarete napisał(a)

Dzieki za tyle i poprosze w wekend o wiecej fotek ... ja u siebie fotografowałam tak specjalnie tylko te ładniejsze, zielone buksiki - reszta jest mniejsza i zrudziała.........jak nie zanajde tego florovitu do zimozielonych ( mas opakowanie ? albo pamietasz gdzie szukac ?) to odpuszcze do wiosny i dopiero wiosna wezme sie za nie....a generalnie wtym roku sezon była dla bukszpanów cięzki- nawet sama Danusia o tym pisała, moze i twoje w nowym sezonie sie porawia.

Realcje z poczynań miskanta purple fall obiecuję

Pozdrawiam !

Małgosiu,
zrobię fotkę opakowania jesiennego Florowitu, on dostępny w sklepach ogrodniczych.
Ja podlałam w połowie września, nie wiem czy teraz nie za późno chociaż na opakowaniu termin nawożenia sierpień-październik.
pozdrawiam
JoannA 19:55, 15 paź 2014

BusyBee napisał(a)
Pozdrawiam Panią na szkoleniu ....penie myślami jesteś gdzieś indziej
Ja jeszcze pracuję- jak widać

Myślami zawsze w jednym miejscu Kasiu
Ale jutro ostatni dzień i w weekend poszaleję w ogrodzie.
pozdrawiam

Iwk4 23:37, 15 paź 2014

Dzięki Joasiu. Przymierzam się do ekobordów. To chyba dobre rozwiązanie
zawitka 21:39, 18 paź 2014

Asiu te moje laurki --- one mogą przemarznąć jak nie ma śniegu raz tak miałam z pierwszą zmarzły liście cała-była brązowa zcięłam i odbiła A co jesteś chętna na nią to na wiosnę dam Ci ha ha Ale wisz mi się w widomościach to będę pamiętaćO zimowaniu u mnie
JoannA 21:46, 18 paź 2014

Iwk4 napisał(a)
Dzięki Joasiu. Przymierzam się do ekobordów. To chyba dobre rozwiązanie

Najlepsze z możliwych Iwonko Mam też ekobordy przy warzywniaku, oddzielają trawnik od kamyków i świetnie się sprawdzają.
pozdrawiam
JoannA 21:47, 18 paź 2014

zawitka napisał(a)
Asiu nie mogą przemarznąć jak nie ma śniegu raz tak miałam z pierwszą zmarzły liście całabyła brązowa zcięłam i odbiła A co jesteś chętna na nią to na wiosnę dam Ci ha ha

Obawiam się Halinko że one u mnie nie przetrwają.
pozdrawiam
zawitka 08:49, 19 paź 2014

Asia wsadzę na wiosnę tobie i jedną i drugą przecież Ty z mazzowieckiego i ja tyż u mnie rosną a u Ciebie by nie rosły a co Ty mieszkasz na pasie jakiegoś mrozu ????
JoannA 08:54, 19 paź 2014

zawitka napisał(a)
Asia wsadzę na wiosnę tobie i jedną i drugą przecież Ty z mazzowieckiego i ja tyż u mnie rosną a u Ciebie by nie rosły a co Ty mieszkasz na pasie jakiegoś mrozu ????

Witaj Halinko
Odpowiem u Ciebie.
buziak