Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

kryniafu 21:27, 07 lip 2014

Oj, polało u mnie. Nawet grad spadł wielkości ziaren fasoli. Czy u Ciebie Haniu też polało.
21:32, 07 lip 2014
O to, to , przypomniało mi się sakramentalne pytanie w kwiaciarni, gdy dawno temu kupowałam róże : "...z gipsówką, czy "paprotką"?"
hanka_andrus 22:08, 07 lip 2014

Bo to były typowe przybiórki do kwiatów: gipsówka, paprotka drobnolistna, i szparagus.

Gipsówkę lubię za jej zwiewność w ogrodzie, ale jak przekwitnie wycinam, bo juz wtedy bura się robii jest be.
hanka_andrus 22:11, 07 lip 2014

Krysiu, Czy polało? Tak, ale gradu nie widziałam. A czy w ogrodzie? Nie wiem.

Ja się cieszę, bo jednak ten upał.... nie dla mnie.
jola54 23:22, 07 lip 2014

Haniu! pozdrawiam i cieszę się, że już nóżkami fikasz na działce, a nie w łóżku. Kwiaty piękne i u mnie podobnie, nie wiem co mam oglądać.Wreszcie się doczekałam i ja buszu na rabatach.Wiosną trochę pozmieniam, bo widzę wciąż błędy.Haniu,ja w sprawie tych obrzydliwych ślimaków bez skorup. Czytałam w necie, że należy przygotować im ucztę, w postaci piwa, bo bardzo je lubią. Do pojemników wlać trochę piwa i zakopać do wysokości rabaty, one tam wpadną,czując zapach napiją się i upiją, a wtedy można je wszystkie wyzbierać.dzisiaj widziałam cztery sztuki tych wielkich, kilkunasto centymetrowych żarłoków.Nasze poczciwe winniczki, są naszymi sprzymierzeńcami, zjadają tych kolosów jajka, które są składane w ziemi. pozdrawiam, buziaki
hanka_andrus 08:03, 08 lip 2014

Walka ze ślimakami w jednym ogródku , to walka z wiatrakami, bo one jednak są szybkie, wbrew pozorom. Do uubionego żarełka pełzną przez zasieki,i okopy.

Nie ma w ogrodach naturalnych sprzymierzeńców. Ogrody są trawnikami,gdzie pod darnią mają doskonałe kryjówki. Ziemi się nie przekopuje, jaj nie wywala sie na wierzch, i stąd te ślimakowe exodusy.

Jolu , piwne pułapki znam, ale nie stosuję. Ogólnie tylko niektóre rośliny są ich ulubionymi, takie szkody do zniesienia są. A co w zasięgu wzroku się pojawi, na kompostownuik wędruje przepołowione.

Miłego dnia.

Iwk4 08:55, 08 lip 2014

Witam Haniu, przyszłam się przywitać. Czytam twoje rady na wielu wątkach. Masz doświadczenie w ogrodzie. Pozdrawiam serdecznie.
Zuzula 09:04, 08 lip 2014

Przepiękne róże, cudne po prostu.

A serii pytań "a co to?", a co to za roślinka taka strzępiasta czerwona z bordowo-fioletowym środkiem, ta w czteropaku z takimi białymi i fioletowymi drobnymi kwiatkami?
iwonadm 09:09, 08 lip 2014

piękna gipsówka szukam i szukam i nigdzie nie mogę jej znaleźć
siałaś czy sadziłaś sadzonkę?
hanka_andrus 09:23, 08 lip 2014

Gipsówka-Sadzonkę kupiłam za trzy zety na targu ogrodniczym. Czasami bywaja w Biedronkach wiosną.
Ta strzępiasta, czerwono fioletowa roślinmka to monarda czyli pysznogłówka.

Dziewczynki, dziękuje za odwiedziny. Miło,że zaglądacie,ja, niestety, nie do wszystkich trafiam i proszeę o wybaczenie.