Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

hanka_andrus 21:51, 09 lip 2014

Jagódko, nie gniewam się,że mnie nie odwiedziłaś, albo żeśmy sie nie spotkały. Takie sytuacje są w życiu nie do uniknięcia. Rodzina , to rodzina, chociaż mówią, że na zdjęciach najlepiej wychodzi.
Co innego jak jest planowane spotkanie, chociaż na chwilę.

Zdrowie ogólne niezłe, noga się goi, róża schnie wolniej, niz moje róże w ogrodzie. Ale nic to, Kiedys wydobrzeje, Do ogrodu już bym sama szła, aleukrop na dworze , w cieniu 32 stopnie. To jeszcze udaru słonecznego można się nabawić. M byc ciut chłodniej od niedzieli, to nadrobię w ogrodzie.
Truskawek juz nie ma, pożeczek, agrestu nie mam wcale. Borówka zaczyna dopiero gdzie niegdzie- mam czas.
A chwasty? Kto ich nie ma?
Pozdrawiam Ciebie serdecznie.
Iwk4 18:59, 10 lip 2014

hanka_andrus napisał(a)
Iwonko, o sadzonkowaniu róż w internecie pełno opisów.Ja każdą swoją różę próbuję ukorzeniać.Nie wszystkie się korzenią, bo i ja nie co dzień w ogrodzie. A wilgoc trzeba zachować.

Po przekwitnięciu, ucinasz jeden pęd, na 5 oczek. eliminujesz kolce, nie nożem,palcami.
przycinasz listki zostawiając kawałek ogonka, a 2 górne skracasz.
taki ogołocony prawie patyczek wsadzasz w ukorzeniacz, i do ziemi, Z ziemia wystawać tylko to co z listkami. Podlewasz i nasadzasz szklany pojemnik, słoik, butelkę bez dna. Stale sprawdzasz wilgotność, ale pod korzenie nie zaglądasz aż do wiosny. W zimie przykrywasz tę sadzonkę torfem, korą.
wiosną zobaczysz czy sadzonka żyje, jak zacznie wypuszczać listki. Wtedy jest czas na posadzenie do dobrej gleby w doniczkę, Najlepiej taką długą,
Jeżeli ukorzeni się właściwie, powinna jeszcze w tym roku zakwitnąć.

Tak robię i czasami mi sie udaje,

Haniu, dziękuje za opisanie metody, mądra z ciebie kobieta. Zdrówka życzę.
A sadzonkowanie wypróbuję.
jola54 12:18, 12 lip 2014

Haniu! pozdrawiam

Umnie deszcze od kilku dni, a dzisiaj jak w tropiku, deszcz parno i chyba bedą burze. Wszystko rośnie jak na drożdżach, a zwłaszcza chwasty. Już nie daje rady, nawet nie maluję , nie mam czasu (praca , szpital, działkai i tak w kółko). Zdrowia życzę Haniu, oszczędzaj się jeśli możesz...buziaki
zbigniew_gazda 12:25, 12 lip 2014

Haniu pozdrówka przesyłam. Zdrowo popadało to na jakiś czas wystarczy. Dzieki za informacje jak postępować z nasionami firletki.
hanka_andrus 12:32, 12 lip 2014

Właśnie się oszczędzam. Jolu.

Byłam wczoraj w ogródku.Zdjęć niema,bo jeszcze jest to copokazywałamwcześniej. Borówkipierwsze siepokazały,Mam trochęwcieniu, więc umnie późniejsze. Ale już poskubałam.

Truskawki z liści ogołociłam,i już jaki taki porządek widać, bo i ścieżka w tym miejscu wygracowana.

Trawnik wykosiłam, 3 kosze trawy się nazbierały. Też już jest dobrze.

Pomidorki dostały w kośćpod szkłemna tym upale, ale już się ochłodziło i będzie dobrze. Pierewszy skonsumowany-pychotka.

Zaczęłam wybierać czosnek i cebulę, ale stopniowo, tyle ile potrzeba w kuchni. Inne ogrodowe rosną, chociaż chwast się też pleni.

Zakwitły jeżówki, od Małej Mi. Będzie kilka kolorów. Pokażę następnym razem.
Zaczynają otwierać się cynie, a floksy różowe dają czadu.
Tyle w skrótowym opisie stan mojego poletka. Następna wizyta w poniedziałek, jak zdrowie i pogoda pozwoli.

Miłego weekendu.
hanka_andrus 12:41, 12 lip 2014

Zbyszku, Możesz zrobić wysiew w tym miejscu gdzie roślina macierzysta. U tej te liście na zimę nie znikają, najwyżej po zimie będą do usunięcia niektóre. Ale będzie wiadomoo co chodzi z siewkami.
Bogdzia 16:39, 12 lip 2014

Haniu macham do Ciebie . U mnie też pada drobny deszczyk, dla mnie to dobrze bo własnie korzonki mi w kosc daja , wyszłam po kąpaniu do ogrodu i teraz mam za swoje.
Danusza 16:48, 12 lip 2014

pozdrowionka ślę Haniu piękne kwiaty wstawiasz szczególnie ta żółta róża(oczywiście bez gościa)
hanka_andrus 21:26, 12 lip 2014

Danuszko, Żółta róża niezawodna. Kwitnie bez ustanku do jesieni.
Wysoka na 1,30. i pachnie.Pędy sztywne. Jeżeli pamiętam to w nazwie coś było

Goldilock- złotowłosa.

Żuczki przeganiam,ale są uparte i wracają.
hanka_andrus 21:28, 12 lip 2014

Bożenko, tak to się mści nierozwaga młodzieńcza.
Życzę jak najszybszego ustąpienia dolegliwości.