Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wątek o tym, że ......nie umiem:)

Wątek o tym, że ......nie umiem:)

Jagna 17:52, 02 sty 2012

Ojej
Ja dziekuję za życzenia ( teraz sie wyda kiedy tu zajrzałam)

DZiewczyny Wam zatem w Nowym Roczku życzę wspaniałych ogrodowych wyzwań, pieknie rosnących roślin i mnusto zapału i radości z Waszych ogrodów.
Pszczelarnia 11:37, 12 sty 2012

Witaj Jagno, zajrzałam do Ciebie i od razu dojrzałam tematy warzywne. Pozwoliłam sobie skopiować wpis z Twego wątku do wątku o ogrodzie warzywnym.
I chciałam zapytać o ten pojemnik z kranikiem - umieścisz go na podkładzie koło warzywniaka? Świetny pomysł! Pozdrawiam.
Ewa
Jagna 20:57, 12 sty 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Witaj Jagno, zajrzałam do Ciebie i od razu dojrzałam tematy warzywne. Pozwoliłam sobie skopiować wpis z Twego wątku do wątku o ogrodzie warzywnym.
I chciałam zapytać o ten pojemnik z kranikiem - umieścisz go na podkładzie koło warzywniaka? Świetny pomysł! Pozdrawiam.
Ewa

NA razie nie ma jeszcze stałego miejsca. Puki co wisi na mojej stodole. Ale chyba nie zagrzeje tam miejsca. wątek o warzywniaku czytam od kilku dni...już tam zasuwam
Jagna 07:51, 04 mar 2012

Witam

To mój pierwszy w tym roku wpis na wątku o tym co dzieje sie u mnie.
Wczoraj wystartowałam z wiosennymi porządkami na zewnątrz domu. Głownie dlatego ze to pierwsza moja wolna sobota w tym roku. Pogoda bylo słoneczna choć chłodna. rano -5 i bialo dlatego zaczęłam ok 11.00.
Od razu lepiej zrobiło się wokoło. niepojęte jak przez zime potrafi zrobić się bałagan.
Chciałabym nieco wyrownać teren przed domem ale wszystko musze robic ręcznie. Może ktoś już robił coś takiego i ma wskazówki?

Mam już też częśc domowych wysiewów. rożnie lobelia , sałata, bazylia nie wzeszła, cząber też cicho siedzi.
Begonia coś pojedynczo się pokazuje, bardzo nieśmiało. nie mam z nią doświadczeń ale moze sie uda.
Poza tym wysiane aksamitki białe i kolorowe, szczypior, ostnica, przywrotnik. I czekam aż pokażą lielone glówki.

Na dziś zaplanowałam oprysk promanalem. Nieładnie że przy niedzieli ale wczoraj już sie nie udalo a dziś dzień zielony w kalendarzu.

Pozdrawiam
agniecha973 07:58, 04 mar 2012

Witaj Jagna, rzeczywiście nie było Cię dawno.
Niedziela jest na przyjemności i jeśli lubisz pracę w ogródku, to robisz sobie w ten sposób relaksik.
Jagna 08:03, 04 mar 2012

Agniecha. JA to jestem, niemal codziennie. Czasu mam niewiele więc zwykle po kwadransie, ale czytam przegladam i jestem na bieżąco. Nie mam po prostu czasu aby prowadzic moj watek, tym bardziej ze mój ogródek w budowie a zima nie ma się czym chwalić.
Ale wczoraj tak się pieknie zrobiło że posiedziałam do 18:00 poten do znajomych na urodziny.
Jagna 07:57, 11 mar 2012

No to żeby wątek nie padł całkiem dzis wpis.
Wczoraj wysprzatałam część szopy. Jedną a trzech (części).zajęło mi to niemal cały dzień bo prócz wyciagnięcia wszystkich gratów na dwór, załatałam dzióry w tynku jedynej murowanej ściany. Nie ma być gładna oczywiście ale dziury wielkości pieści zdecydowanie mi nie odpowiadają.
Jak wyschnie pochlapię to jeszcze farbą, niech będzie świeżo.
Ponadto ponieważ to szopka z bali to łatałam przestrzenie między nimi. Troche jest z tym pracy bo plotę w warkocze dostępną mi słomę i wbijam młotkiem między te szceliny. Nie wiem czy to prawidłowe działanie, ale juz mniej wiatru wśrodku. No i calkiem ładnie to wyglada. W przyszłym tygodniu to bede wykańczać, mam nadzieję, że wystarczy mi cierpliwości.
Na scianie murowanej przypieliśmy z M deske na której powieszę narzędzie duże. Troszkę sie tego nazbooeralo i kaldzione na podłodze, nawet oparte o sciane, bardzo utrudniaja poruszanie się po szopce.
No i jeszcze wieszak na drobne narzędzia ze starej nieco juz popodgryzanej kuchennej półki na kubki.
Została przeszlifowana, pokryta bejcą i ozdobiona kwiatkiem emaliowym. jest juz gotowa i tylko czeka aż sie sciana pomaluje i zawiśnie.
Jagna 08:03, 11 mar 2012

Wiosna nastraja mnie do pracy, aż szkoda, że tak mało czasu w tygodniu. Niemniej zmęczona po wczorajszym sprzątaniu, jeszcze wieczorem wymyśliłam sobie skrzynki do kwiatów.
Mam takie tradycyjne zielone, plastikowe. Szczerze ich nie lubię.
Wpadłam na pomysł wykorzystania sklejek które mam, do zrobienia im obudowy. Plan jest taki: skrzyneczka zostanie pokryta wodorozcieńczalną farbą, a póżniej zrobię na niej wzór z mchu.
Niektórzy pamietają jak zobowiązałam się do wypróbowania tej metody na drzwiach sodoły, ale nie wiem czy wilgoć nie przyspieszy ich degradacji. Wiec poćwiczę na tych skrzynkach.
hanka_andrus 09:37, 11 mar 2012

Jagno! Niezłe poczyniłaś porządki,w dodatku artystyczne wykończenia!Wyobrażam już jak to będzie ładnie wyglądać!Powodzenia.
Jagna 09:45, 11 mar 2012

No witaj Haniu u mnie.
Miło ze zajrzałaś - moze ten watek nieco odzyje, bo na razie usycha jak zaniedbany ogród.
mało czasu mam i tyle.
Mam nadzieje, ze nie będziesz sobie musiała tego wyobrażać. postaram się zrobic kilka zdjęć. Kiepskie będa jak zwykle, ale jakis obraz dadzą.
A u mnie teraz swieci. Dzień zapowiadal sie pochmurny ale porywisty wiatr przegnal deszcowe chmury. tera jeszcze byłoby miło gdyby sam przewiał w inne strony.