Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

abiko 11:14, 11 kwi 2017

A mnie Aga nieustannie zachwyca u Ciebie berberys przy kosodrzewinie. Za każdym razem

Biała sasanka.. cudna.
Pszczelarnia 11:21, 11 kwi 2017

Agnieszko, ile lat miały Twoje śliwy ozdobne?
07_Rene 11:23, 11 kwi 2017

AgnieszkaW napisał(a)
wiosna w Jurajskim

Bajkowy krajobraz
I ten kot na swoich włościach
07_Rene 11:25, 11 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)
U mnie grzyb szybciutko wykończył żywopłocik cisowy Hicksi (11 szt., miał już 80 cm) - gałęzie się połamały jakby po nich jelenie skakały, takie przełamane w pół, igły opadły i stoi goły.
Nie zdążyłam nawet zauważyć. Działo się to w zimie. W zeszłym sezonie pryskałąm 2 razy.

Nastał czas próby dla mojego ogrodu - tak sobie myślę.

U mnie część tuj w tej sposób się zachowuje. Strach się bać.
anabuko1 11:27, 11 kwi 2017

Najbardziej podziwiam twoje sasanki. Takie różne kolirki.spore kępy. Są śliczne; )
Donia72 13:35, 11 kwi 2017

Aguś, ale u Ciebie piękne sasanki rosną. Widać, że im służy. Ja dostałam nasionka czerwonych i czekam z niecierpliwością na nie.
Pozdrawiam cieplutko
AgnieszkaW 17:41, 11 kwi 2017

Kochani, odpowiem ogólnie: nigry padły z powodu choroby grzybowej, która czasem atakuje również zwykłe wiśnie oraz migdałki trójklapowe (dodatkowo przy korzeniach - od kilku lat - zaatakował też jakiś inny grzyb, taki drzewny, ale nie wiem, jak się nazywa), podobnie miałam kilka lat temu z perukowcami, nic nie pomogło..., co nie znaczy, że u Was ta choroba zaatakuje, oby nie.
Nie wiem, ile lat miały nigry, ale pewnie ok. 10, co roku musiały być cięte (rosły pod przewodami elektrycznymi), co też je zapewne osłabiało, ale dość już o nigrach, bardzo, bardzo mi ich szkoda, lecz życie toczy się dalej... Będzie co innego, jeszcze nie wiem, co, dajcie mi pomyśleć. Pokażę, jak wsadzę

Sasanki sadzę w rodzimą, zasadową gliniasto-żwirową ziemię i... zapominam o nich, naprawdę, rosną jak same chcą, a do tego czasem się wysiewają. Jak zaczynają "zrzucać" nasionka - ścinam wszystkie liście, ładnie do jesieni odbiją świeżymi, pierzastymi listeczkami.

Catalino, na zdjęciach są sasanki

Żagwin ścięłam, ale pozostała reszta pięknie już odbija, tylko że w tym roku nie będzie jeszcze kwietnej girlandy na murku.

Dla Was sasanki:

Flower1 18:12, 11 kwi 2017

AgnieszkaW napisał(a)
wiosna w Jurajskim

Agnieszko witaj w nowym sezonie!Piękna wiosna w Jurajskim!
20:44, 11 kwi 2017
fotki u ciebie lubie nawet nie wiem co napisać ...jesienne grzyby pokonały duzo roślin ale jakos trzeba z tym sie pogodzić ( cała obwodka bukszpanowa u mnie czeka na wykopanie) dam rade zyc bez niej ..to tylko kwestia przyzwyczajenia wzroku do innego widoku
Milka 11:26, 19 kwi 2017

Żal, że są straty, ale jednak co rok coś wypada. Ciekawa jestem, co nowego posadzisz.
Muszę zapamietać o cięciu sasanek, jak nasiona zgubią Buziaki, wiosna nadal zachwyca, oby bez śniegu i mrozu było.