Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

Joku 16:52, 07 maj 2017

Goryczkom chyba się u ciebie podoba. Piękne są.
AgnieszkaW 17:32, 07 maj 2017

Aniu, jak to, goryczki Ci padły???

Jolu, masz rację, goryczkom chyba dobrze u mnie, bo miałam dwa lata temu 5 malusich sadzoneczek, a teraz ładnie się rozrastają, bardzo je lubię, choć mają taki intensywny kolor, ale wybaczam im to
Mathildis 21:33, 07 maj 2017

AgnieszkaW napisał(a)
Kasiu, Madżenko, Gosiu, Aniu Mi, Aniu, dziękuje, że zaglądacie. Wiosna się bardzo ślimaczy, jest zimno, mgliście, deszczowo i nawet fotek nie chce się robić...
Aniu Mi - doczytałam u Bogdzi o epimedium, jednak potrzebuje trochę wilgoci.

Kochani, znacie jakiś patent na wiosenne białe/kremowe lub niebieskie kwiatuszki między funkiami - tak by po kwitnieniu zanikły i dały miejsce funkiom? Miejsce jest specyficzne, bardzo suche, pod jodłą (ale funkie jakoś dają radę). Myślałam o zwykłych zawilcach leśnych, tulipanach botanicznych lub przebiśniegach, ale nie wiem, czy w takich warunkach dadzą sobie radę. Co o tym myślicie? A może jakieś inne pomysły?

U mnie przebiśniegi kwitną niezawodnie, jeśli chodzi o zawilce mount everestów wyszło w tym roku o połowę mniej i nie zakwitły, natomiast splendour white prawie podwoiły objętość i kwitły wspaniale. Tulipany botaniczne różnie w zależności od miejsca i odmiany. Szafirki powinny bez problemu sobie poradzić.
Nie myślałaś by zamienić hosty na brunnerę?
AgnieszkaW 08:57, 08 maj 2017

Aniu, właśnie posadziłam między hosty brunnerę
Milka 14:09, 08 maj 2017

Też chciałam doradzić Tobie brunerę, wcześnie kwitnie, o wiele piękniejsze kwiaty niż u zapominajek, długo kwitnie, a potem liść zdobi.
Mogą też być fioletowe i niebieskie irysy miniaturowe, bez problemowe i kolor liści srebrzysty, czyli w Twojej tonacji.
Anafalis też by się sprawdził u Ciebie, jest srebrzysty, ale kwitnie latem i na biało.
Wiosenne zdjęcia obejrzałam, jednak kolor jestbuziaki
yolka 17:15, 08 maj 2017

Napisałam u siebie o wygwizdowie i magnoliach. Piękne masz goryczki, lubię niebieski w ogrodzie(szczególnie)
GorAna 18:30, 08 maj 2017

Agnieszko ależ te goryczki piękne
Reszta wiosny też
Czy pasowałby do Twojego ogrodu biały aster wrzosolistny?
Potrzeba mu słonecznego stanowiska i murku, co by się z niego zwieszał
AgnieszkaW 19:03, 08 maj 2017

Irenko, jestem za brunnerą, już posadzona

Jolu, dziękuję w imieniu goryczek, odpowiedź u Ciebie czytałam.

Aniu, tak, pasowałby. Za goryczki dziękuję, boję się tylko, by im przymrozki nie zaszkodziły.

GorAna 19:12, 08 maj 2017

AgnieszkaW napisał(a)

Aniu, tak, pasowałby. Za goryczki dziękuję, boję się tylko, by im przymrozki nie zaszkodziły.

Pomyślę o tym
Filomena 08:19, 09 maj 2017

Ja też brunery odkryłam niedawno,
gratuluję własnych smardzy! - we własnym ogrodzie na szczęście nie są pod ochroną. Zjedzone? Klasycznie w jajecznicy czy inny przepis ?