Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

Bogdzia 22:45, 09 maj 2017

Smardze jak malowane , pierwszy sort.Goryczka tez sliczna, moja zestarzała sie po 17 latach listki jej zdrobniały , czas kupic nową.Pozdrówka Aga .
Borbetka 07:36, 10 maj 2017

Też mam takie grzyby w ogrodzie, ale się boję je zrywać. Czy smardz ma odpowiednika trującego? Jako ususzone przyprawy mnie kuszą te grzyby, ale nie znam się zupełnie na tym.
AgnieszkaW 07:50, 10 maj 2017

Izo, nie znałam ani jednej, ani drugiej nazwy, teraz już znam.

Agatko, smardze przywleczone w workach z korą, pewnie były nasienniki, ciekawe, czy nie zanikną, bo kiedyś już miałam i zanikły.

AgnieszkaW 07:59, 10 maj 2017

Bogdziu, a może spróbuj goryczkę podzielić? Ja tak robię i mam więcej sadzonek.

Borbetko, tak, ma, to piestrzenica. Ja swoich też nie zrywałam, ale wszystkie znaki na ziemi wskazują, że to jednak smardze i się odważyłam (jeszcze nie jadłam, ale mam zamiar). Zobacz u Ewy "Skąpana w słońcu****", ona już robiła nadziewane mięsem, w sosiku.

mira 14:57, 10 maj 2017

Też podziwiam goryczki bo tylko w twoim ogrodzie pasują idealnie no i ten dodatek smardzy ale rarytasy

Brunere mam od 3 lat Jack Frost i juz podzielilam i są 3 kupki one teraz piękne ale w sierpniu cos je lapie tez dodałam hoste ale nie mam pewności czy to dobre polaczenie - dodałam hoste mala niebieska halcyon to może ok
Ja bym w te hosty dala białe krokusy- ocienia ziemię zanim hosty wystartują
Pozdrawiam
AgnieszkaW 17:33, 10 maj 2017

Miro, myślałam właśnie o białych krokusach lub śnieżyczkach, do zakupu cebul mam jeszcze trochę czasu, a brunnery lubię, choć przymrozek dzisiaj zmroził im kwiaty. Będę je musiała przyciąć, bo dopiero były przesadzane i pewnie dlatego mróz je zniszczył (ale tylko kwiaty). Mróz zmroził też całkiem młode liście magnolii Genie, mam nadzieję, że odbije... Wczoraj wieczorem i jeszcze dzisiaj przykrywałam świerki gniazdowe Nidiformis, bo mają już młode przyrosty, które mróz uszkadza. Czy te mrozy się już skończą? Za dużo strat
Borbetka 08:06, 11 maj 2017

No właśnie. U mnie to chyba te piestrzenice są. Podobne jak nic do smardzów. Jednak się nie odważę.
Milka 14:47, 12 maj 2017

Zapomniałąm goryczki pochwalic i smardze
Moja jeszcze nie kwitnie o dziwo
Kupiłas Genie, sadź w zacisznym miejscu, ona raczej w maju kwitnie, więc to jednak na plus.
Pszczelarnia 15:57, 12 maj 2017

mira napisał(a)
Też podziwiam goryczki bo tylko w twoim ogrodzie pasują idealnie no i ten dodatek smardzy ale rarytasy

Brunere mam od 3 lat Jack Frost i juz podzielilam i są 3 kupki one teraz piękne ale w sierpniu cos je lapie tez dodałam hoste ale nie mam pewności czy to dobre polaczenie - dodałam hoste mala niebieska halcyon to może ok
Ja bym w te hosty dala białe krokusy- ocienia ziemię zanim hosty wystartują
Pozdrawiam

Brunery. Brak im wody w sierpniu i czarnieją. Jak są podlewane trwają nadal w dobrej kondycji.

Genie kwietnie razem z liśćmi?
AgnieszkaW 18:54, 12 maj 2017

Borbetko, jeśli nie jesteś pewna - lepiej nie ryzykować.

Irenko, kupiłam, ale wszystkie liście jej zmarzły na brązowo po przymrozkach

Ewo, z brunerami mam dobre doświadczenie, po pod kosodrzewiną, w suchym miejscu przetrwały, teraz przesadzone pod jodłę - będę podlewać. O "Genie" niech się wypowiedzą te osoby, które ją już mają, u mnie pierwszy rok i do tego liście zmarzły po niedawnym mrozie, nie wiem, co z niej będzie

Na pocieszenie za chwilę wkleję troszkę dzisiejszych fotek