Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE.....

Margarete 21:44, 06 sty 2014

paniprzyroda napisał(a)
Pospacerowałam, wiosnę zimą pooglądałam... pięknie. Buziaki.

Ode mnie tez buziaki !
Margarete 21:54, 06 sty 2014

Nikita napisał(a)

Małgoś to mówisz,że ta Hakaone taka humorzasta bywa i focha może strzelić...to nie wiedziałam, a tak jej ładnie z listków patrzy... Chciałam ją na wiosnę kupić i jeszce Red Barona, no i mus kupić konwalika i miskanta (Danusia przykazała).
Mojego bonsai też będe cięła.
A te stipy - to co takiego, bo nie znam gości....

Nikita
Hakaone lubi wymarzać, poza tym wśród wielu uczestników forum jest tylko kilka miejsc w których ta trawa naprawde szybko przyrasta np piekna i duża jest u Irenki w wątku "Miłkowo moje miejsce na ziemi", o wiele lepszy efekt daje posadzenie którejs z odmian turzycy ( carrex'ów) a są one mniej kapryśne.
Red barona mam 3 sztuki posadzone jako malutkie wiosna i pieknie sie rozrastaja - u Any-art to nawet zachowywały sie bardzo ekspansywnie i wyłaziły na boki, a co do konwalnika to tez mam 6 szt, posadziłam maleńkie wiosna i ładnie sie rozrosły, zakwitły mi nawet ale tu mistrzynią kompozycji konwalnikowych i niedoścignionym wzorem jest szefowa.........
Stipy pieknie prowadzi i pokazuje nasza Mandzen w wątku "Madżenie ogodnika" oraz Joasia w wątku "Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw" a także wiele innych osób tu na O, niestety stipy często wymarzaja więc traktowac je należy jako jednoroczne, ale warto je miec bo są piekne i można je samemu rozmnożyc wysadzjąc z nasion kupionych na all.
Tu widać stipy w Danusi projekcie pt. "Ogród z lustrem" to sa te lekie niewysokie trawki wyglądajace jak mgiełka https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=212
Pszczelarnia 17:12, 07 sty 2014

Tak, różaneczniki mają się znakomicie. Trawa zielona. Szkoda tylko, że przesadzanie jednak wielce ryzykowne jest. Bo ja mam już listę do przesadzeń.
Anita1978 21:59, 07 sty 2014

No u Ciebie zielono jak wiosną! Zimy bynajmniej nie widać!
Wszystkiego dobrego, a przede wszystkim zdrowia, w 2014r

Wiem, że kochasz róże więc posyłam Ci parkę
Anita1978 22:21, 07 sty 2014

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4028-zdjecia-roku-2013
Zajrzyj tu, a poprawisz sobie humor!
Milka 18:01, 08 sty 2014

Margarete napisał(a)
Lawenda wygląda wiosennie a berberysy i irga są nieobjedzone przez ptaki - nadal zdobią ogród swoimi czerwonymi owockami jak koraliki

Wspaniale wygląda lawenda A rh nic nie brakuje, liście piękne i odpukac nikt ich nie podgryza, Małgos pozdrawiam
Margarete 10:01, 09 sty 2014

Anita1978 napisał(a)
No u Ciebie zielono jak wiosną! Zimy bynajmniej nie widać!
Wszystkiego dobrego, a przede wszystkim zdrowia, w 2014r

Wiem, że kochasz róże więc posyłam Ci parkę

Anita, ty wiesz jak mi zrobić przyjemność...........róże sliczne, dziekuje i za zyczenia równiez wielkie dzieki.
Wzajemnie i dla ciebie oraz dla twoich chłopaków ( wszystkich trzech ) wszystkiego najlepszego na 2014 rok zyczę !
Margarete 10:02, 09 sty 2014

Anita1978 napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4028-zdjecia-roku-2013
Zajrzyj tu, a poprawisz sobie humor!

Byłam, widziałam, wystepójemy obie w jednej z ról...
Świetny ten wątek, jak całe Ogrodowisko z resztą
Margarete 10:04, 09 sty 2014

irena_milek napisał(a)

Witaj Irenko, u mnie prawie wiosna a u was na Dolnym Śląsku to według zapowiedzi juz wiosna całą gebą, po kilkanaście stopni...........chyba jednak bym wołałażeby ta zima przyszła, była krótko skoro i tak musi przyjść.........i szybko sobie poszła.........
Buziaki
Margarete 10:19, 09 sty 2014

aga_szsz napisał(a)
Dziękuję za info...
Zapisuję sobie nazwę...
szkoda, że jednoroczna, ja swoją zadołowałam w ziemi, zobaczę co z tego będzie
pewnie nic

Aga -szsz
w jej rodzimych stronach czyli ciepłych krajach Afryki czy Ameryki Poludniowej to ona jest roslina wieloletnia ale u nas ze wzgledu na kłopoty w przezimowaniu traktuje sie jako jednoroczna, bo łatwo sie rozmnaża i niedrogo możana wiosna kupić małe sadzonki a okrywanie, dołowanie, zimowanie itp jest uciązliwe i moze dać kiepski efekt w nastepnym sezonie...
Ale tobie zycze powodzenia w tych działaniach, daj znac jak ci sie uda