Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 20:34, 28 lut 2017

anna_t napisał(a)

w szkołce u surowińskiego cięcie traw jest jesienią, przy takich ilościach wiosną by się nie wyrobili
wycinanie wiosna to chyba bardziej względy wizualne zimą

Aniu, jesteś kolejną osobą, która o tym pisze Ja mogę wycinać jesienią Przez zimę denerwuje mnie bałagan jaki trawy robią.
Sebek 20:37, 28 lut 2017

Jak chcesz zobaczyć moje ID to... zapraszam Parę dni temu jeszcze nie byly tak wysuszone, zatem nie wiem jakie będą docelowo Ale... nie jest źle
polinka 20:41, 28 lut 2017

Dzisiaj zdjęć nie ma, z przejęcia zapomniałam aparatu
W drugim ogrodzie:
- z części rabat ściągnęłam korę-nie radzę sobie z chwastami w korze
-wygrabiłam 10 worków liści
-wyczyściłam 20 smaragdów, 10 zaniedbanych Brabantów
-przewróciłam spróchniałe drzewko
-wycieliśmy 2 owocowe
-wygrabiłam z mchu i suszej trawy hektary trawnika
-przez 15 min.pobujałam się na huśtawce ogrodowej i wizualizowałam sobie dwie nowe rabaty

Jutro jadę na zakupy

Robił ktoś ziemię liściową? Jeśli tak to poproszę o instrukcję
polinka 20:45, 28 lut 2017

Sebek napisał(a)
Jak chcesz zobaczyć moje ID to... zapraszam Parę dni temu jeszcze nie byly tak wysuszone, zatem nie wiem jakie będą docelowo Ale... nie jest źle

Idę Ja nareszcie mam porównanie ID po zimie w cieniu, i w słońcu. Te w cieniu rewelacyjne, prawie zero suchych końcówek, w słońcu-trochę gorsze ale i tak w tym roku nie jest tragicznie W czwartek jak nie zapomnę to zrobie zdjęcia.
Gruszka_na_w... 22:25, 28 lut 2017

polinka napisał(a)

Instrukcja robienia ziemi liściowej
1. zakupić worki foliowe 120 l, najlepiej z wiązaniem
2. napełnić worki liśćmi, nie ubijać zbyt mocno
3. Przed zawiązaniem polać liście 5% roztworem mocznika, zawiązać
4. Przedziurawić worki widłami lub szpikulcem na tyle gęsto, żeby worek się nie rozpadł
5. Ułożyć worki w odludnym miejscu, co jakiś czas przetrzepywać jak poduszki.
Mocznik przyspiesza rozkład i ma jednocześnie działanie grzybobójcze. Podobne działanie ma w kompostowniku. Można nim polewać pryzmę.

PS. Lista wykonanych prac imponująca. Zwłaszcza to grabienie trawnika.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
nawigatorka 23:17, 28 lut 2017

anna_t napisał(a)

w szkołce u surowińskiego cięcie traw jest jesienią, przy takich ilościach wiosną by się nie wyrobili
wycinanie wiosna to chyba bardziej względy wizualne zimą
niekoniecznie. suche łodygi i liście chronią przed namoknieciem i przemarzaniem. ja tez tne np giganteusa zazwyczaj w grudniu ale na wysokość ok 50 cm. do ziemi wiosna dopiero
nawigatorka 23:19, 28 lut 2017

ja robie ziemię lisciową to znaczy robiłam ale mimo rad Toszki o polewaniu mocznikiem w celu przyspieszenia kompostowania i tak trwało to wieki. w końci liście trafily na rabate i do kompostu
MirellaB 08:02, 01 mar 2017

polinka napisał(a)

Mirelka, będę robiła eksperyment jesienią. Zetnę jedną hortensję i jednego miskanta.
Z tego co się dowiedziałam i było głośno o tym na forum póżną wiosną, to przyczyną wypadania tylu traw nie jest mróz tylko grzyby, które szaleją na przedwiośniu.

Coś w tym jest tzn.z tym grzybem. To,że carexy u mnie nie rosną to już wiesz. W tym sezonie sytuacja się powtarza tzn.źdźbła porażone grzybem. Carexy Evergold źle wyglądają, Ice Dance trochę lepiej. Może na jesień i teraz powinnam spryskać preparatem to by było lepiej, ale nic jeszcze nie robiłam. Zastanawiałam się nad ich likwidacją, bo wymieniać ich trzeci sezon już nie będę
Jedyne Carexy, które dobrze u mnie rosną to Carex Blue Zinger - te są niesamowite

malgol 08:20, 01 mar 2017

polinka napisał(a)
W drugim ogrodzie:
-wycieliśmy 2 owocowe
-przez 15 min.pobujałam się na huśtawce ogrodowej i wizualizowałam sobie dwie nowe rabaty

Jutro jadę na zakupy

Ja nie wiem kiedy Wy to wszyscy robicie. Mówię "wy" bo byłam już w kilku ogrodach i wszyscy mają za sobą całe listy wykonanych prac porządkowych
A ja po pracy wczoraj dałam rade przyciać 2 hortki i oczyścić z liści jedną rabatę.Dużą co prawda ,ale i tak kropla w morzu A w wekkend ma padać
AniMa 08:48, 01 mar 2017

polinka napisał(a)
W drugim ogrodzie:
-wycieliśmy 2 owocowe

Jutro jadę na zakupy

No tylko jedno mi przyszło na myśl: CZOŁG!!!!!
Ale Ci tych ogrodów brakowało
Też wyczyściłam thuje - przy tarasie - faktycznie strasznie dużo tego suszu... Poli a co robisz z tym suszem? Wyrzucasz czy wykorzystujesz????