Dzisiaj zdjęć nie ma, z przejęcia zapomniałam aparatu
W drugim ogrodzie:
- z części rabat ściągnęłam korę-nie radzę sobie z chwastami w korze
-wygrabiłam 10 worków liści
-wyczyściłam 20 smaragdów, 10 zaniedbanych Brabantów
-przewróciłam spróchniałe drzewko
-wycieliśmy 2 owocowe
-wygrabiłam z mchu i suszej trawy hektary trawnika
-przez 15 min.pobujałam się na huśtawce ogrodowej i wizualizowałam sobie dwie nowe rabaty
Jutro jadę na zakupy
Robił ktoś ziemię liściową? Jeśli tak to poproszę o instrukcję
Idę Ja nareszcie mam porównanie ID po zimie w cieniu, i w słońcu. Te w cieniu rewelacyjne, prawie zero suchych końcówek, w słońcu-trochę gorsze ale i tak w tym roku nie jest tragicznie W czwartek jak nie zapomnę to zrobie zdjęcia.
Instrukcja robienia ziemi liściowej
1. zakupić worki foliowe 120 l, najlepiej z wiązaniem
2. napełnić worki liśćmi, nie ubijać zbyt mocno
3. Przed zawiązaniem polać liście 5% roztworem mocznika, zawiązać
4. Przedziurawić worki widłami lub szpikulcem na tyle gęsto, żeby worek się nie rozpadł
5. Ułożyć worki w odludnym miejscu, co jakiś czas przetrzepywać jak poduszki.
Mocznik przyspiesza rozkład i ma jednocześnie działanie grzybobójcze. Podobne działanie ma w kompostowniku. Można nim polewać pryzmę.
PS. Lista wykonanych prac imponująca. Zwłaszcza to grabienie trawnika.
niekoniecznie. suche łodygi i liście chronią przed namoknieciem i przemarzaniem. ja tez tne np giganteusa zazwyczaj w grudniu ale na wysokość ok 50 cm. do ziemi wiosna dopiero
ja robie ziemię lisciową to znaczy robiłam ale mimo rad Toszki o polewaniu mocznikiem w celu przyspieszenia kompostowania i tak trwało to wieki. w końci liście trafily na rabate i do kompostu
Coś w tym jest tzn.z tym grzybem. To,że carexy u mnie nie rosną to już wiesz. W tym sezonie sytuacja się powtarza tzn.źdźbła porażone grzybem. Carexy Evergold źle wyglądają, Ice Dance trochę lepiej. Może na jesień i teraz powinnam spryskać preparatem to by było lepiej, ale nic jeszcze nie robiłam. Zastanawiałam się nad ich likwidacją, bo wymieniać ich trzeci sezon już nie będę
Jedyne Carexy, które dobrze u mnie rosną to Carex Blue Zinger - te są niesamowite
Ja nie wiem kiedy Wy to wszyscy robicie. Mówię "wy" bo byłam już w kilku ogrodach i wszyscy mają za sobą całe listy wykonanych prac porządkowych
A ja po pracy wczoraj dałam rade przyciać 2 hortki i oczyścić z liści jedną rabatę.Dużą co prawda ,ale i tak kropla w morzu A w wekkend ma padać
No tylko jedno mi przyszło na myśl: CZOŁG!!!!!
Ale Ci tych ogrodów brakowało
Też wyczyściłam thuje - przy tarasie - faktycznie strasznie dużo tego suszu... Poli a co robisz z tym suszem? Wyrzucasz czy wykorzystujesz????