Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 10:11, 03 maj 2018

paulina_ns napisał(a)
Polinka mi się ta rabata bardzo podoba niestety ja też mam przy samym froncie szpetny blaszak sąsiada i muszę tam jakieś tło zrobić, bo mnie szlak trafia jakiej odmiany są te graby? One są szczepione na pniu? Śliczne

Dziękuję Paulinko
Graby to fastigiaty i podkrzesałam je do takiej wysokości na jaką są prowadzone trzy pozostałe, które rosną w ogrodzie od 4 lat.
polinka 10:12, 03 maj 2018

Efffa napisał(a)
Polinka chyba Ci się zdjęcia nie wkleily bo szukam tej strasznej rabaty i nie umiem znaleźć...Poli przecież świetna jest, naprawdę, zresztą jak wszystko u Ciebie pięknie wygląda,nic dodać nic ująć,lubię Twój ogród wiesz?

Dziękuję Ewelinko Miło mi bardzo czytać takie słowa!
Buziaki
polinka 10:15, 03 maj 2018

nawigatorka napisał(a)
A zapomniałam dodać ze z sąsiadami to jakos tak jest ze rośliny rosnąć nie chcą- mam sąsiadkę z niebyt miłym widokiem za płotem. Dzieli nas nasz żywopłot grabowy. Wszędzie ma on już po 4,5 roku Ok 2 metrów wysokosci a tam gdzie widok sąsiedzki najgorszy graby jak zaczarowane- ledwie 50 cm mają

To u mnie podobnie...Z tym, że smaragdy na tej rabacie to takie wypierdki kupiliśmy aby zaoszczędzić a teraz żałuję, że od razu dużych nie wzięliśmy...Dalej mam już fajną zieloną ścianę a tu straszy Muszę porządnie się zabrać za nie w tym roku
leon60 10:17, 03 maj 2018

nawigatorka napisał(a)
A zapomniałam dodać ze z sąsiadami to jakos tak jest ze rośliny rosnąć nie chcą- mam sąsiadkę z niebyt miłym widokiem za płotem. Dzieli nas nasz żywopłot grabowy. Wszędzie ma on już po 4,5 roku Ok 2 metrów wysokosci a tam gdzie widok sąsiedzki najgorszy graby jak zaczarowane- ledwie 50 cm mają

U mnie jak na złość pada wymieniany już serb od sąsiada a za nim jest luka w tujach...
polinka 10:17, 03 maj 2018

ivo napisał(a)
Poli tuje już wcale niemałe i fajnie zasłonia ten mur. Wiem że zależy Ci na tym żeby jak najszybciej rosły w górę ale ja bym je jednak trochę wyrównała od razu lepiej się zrobi. A graby piękne i rabata też ma potencjał. Ile jest tam szerokości? Nie chcesz tam nic kwitnacego?

Za duża różnica wysokosci jest w smaragdach aby ciąć je na prosto i tak w tym roku te największe zostały przycięte...
Nie pamiętam ile szerokości, ale bardzo mało-może 1,3 m. Z kwitnących mam w ogrodzie hortensje i niech tak zostanie
Rojodziejowa 10:19, 03 maj 2018

polinka napisał(a)

Dzisiaj przycięłam nowe graby, posadziłam ML i zieloną hakone.
Czekam jeszcze na dostawę cisów na dwie kostki pod nowe graby.

A ja się zastanawiałam, czy mogę teraz przyciąć graby. W takim razie też ciachnę bo takie szalone są, każdy zupełnie inny. A czubek też mogę uciąć? Bo jeden jest zdecydowanie wyższy
polinka 10:24, 03 maj 2018

Johanka77 napisał(a)
Hahahaha! Ale sie ubawiłam przednio!
Taki nam tu suspens sprawiłaś

No rabata śliczna! A tło takie... prowansalskie. Albo toskanskie. Jak wolisz.
Mi się tak skojarzyło

Asia, ładnie to tak z koleżanki się naśmiewać??
Mam nadzieję, że w sezonie jakoś to będzie wyglądać...sadzonki duże to powinny ładnie ruszyć
polinka 10:29, 03 maj 2018

Johanka77 napisał(a)
Dorodne te Twoje hakonki.
Moje beni kaze to mizeroty przy Twoich.

Jutro się pochwalę, ale raczej kory nie wyspie tak szybko. Markiety zamknięte

Sadzonki moje własne Asiu
Wieczorem zajrzę do Ciebie
Miłego sadzenia!
polinka 10:31, 03 maj 2018

sylwai napisał(a)

Nie pamiętam Zostawiłam zeszyt w drugim ogrodzie...
polinka 10:32, 03 maj 2018

Magleska napisał(a)
ta nowa rabata wyszła bardzo fajnie ,....jak sie rozrośnie i nabierze masy - to dopiero bedzie zachwycać

a mur -tak jak Asia napisała -też mi się kojarzy ze śródziemnomorskim klimatem
śliczny masz ogród

Dzieki Madziu Mam nadzieję, że jakoś to będzie wyglądać...
Buziaki