Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Konieczki 10:06, 03 wrz 2025

Hej Pola,

Cofnęłam się do powrotu, super było poczytać co u Ciebie. Trzymam kciuki za zdrówko.

Warzywniak super pomysł, też mam od kilku lat i dorodne warzywa miałam, ale w tym roku są takie super że mi chomik europejski (inaczej piesek ziemny) zerzarł wszystko.... i szczerze nie mam sił tam chodzić

Nie ma opcji polubienia posta ale za podsumowanie oprysków buziak (mam w kajecie swoim ale u ciebie super komentarze)

Wróc do nas....
Konieczki 13:08, 13 paź 2025

Widzialam Cie u Juzi
polinka 12:39, 26 kwi 2026

Dzień dobry
Siedząc wczoraj w altanie, przypominałam sobie początki naszego ogrodu i tak jakoś zatesknilo mi się za tym miejscem.
Gdyby nie O. i wszyscy ludzie, którzy tutaj kiedyś byli, to dzisiaj nasz ogród na pewno by tak nie wyglądał...
5.05 2013 r rozpoczęłam swoją znajomość z O. i za chwilę minie 13 lat od tego dnia, i tak pomyślałam, że może to jest dobry moment na odnowienie znajomości z tymi co tutaj zostali oraz zapoznanie z nowymi ogrodnikami
asica 12:44, 26 kwi 2026

Z przyjemnością zobacze jak ogród dojrzał.
polinka 12:51, 26 kwi 2026

Wszyscy wiemy, że najbardziej lubimy tu zdjęcia więc i ja od nich zacznę powitanie i pokaże nad czym obecnie pracuję.

Skarpa przed altaną kiedyś byla bardzo poukładana. W rządku sesleria jesienna i jeżówka od linijki.

W tamtym roku zapragnęłam tu trochę mniej linijek, a ciut więcej chaosu kontrolowanego
Wykopalam duża część seslerii, szczególnie tą przed żywopłotem cisowym bo było jej tam za dużo i cisy od dołu marniały.
Na jej miejsce posadziłam białe orliki.
Są ażurowe więc myślę, że nie będą przeszkadzać cisom.

Do tego jeżówki pięknie się rozsiewają po całej skarpie i mam nadzieję, że dzięki temu wprowadzę tu troszkę więcej życia i zmienności.

polinka 13:09, 26 kwi 2026

Niestety więcej zdjęć ogrodu nie mam ale obiecuję poprawę
IG tam mi "obrzydził" pokazywanie ogrodu, że w tamtym roku zrobiłam tylko kilka ujęć...ale mam nadzieję,że to się zmieni, dzieki powrotowi tutaj

Na szczęście warzywka fotografuje cały czas bo z roku na rok powiekszamy warzywnik w drugim ogrodzie i mam ogromną radość z tego powodu.
Toszka, Mazan - jeśli to czytacie to nieustannie jestem Wam wdzięczna za naukę jaką mogłam od Was pobierać!
Dzisiaj to wszystko procentuje w moim warzywniku

Drugi rok z rzędu uorawiam zielone warzywa zimowe. W gruncie,bez zabezpieczeń roszponka i sałaty przetrwały -18 st i przez całą zimę mamy swoje zielone listki.

Cieszą mnie ogromnie takie zbiory przez cały rok z własnego ogrodu bo swoja żywność naturalnie uprawiana, z najlepszej jakości nasion, jest najbardziej odzywcza.

polinka 13:12, 26 kwi 2026

Co roku wszystko też wysiewam w domu aby najlepszej jakości sadzonki, powędrowały do ogrodu.

polinka 13:18, 26 kwi 2026

asica napisał(a)
Z przyjemnością zobacze jak ogród dojrzał.

Czesc Asiu

Miło jak ktoś pamięta początki

Obiecuję pokazać jak ogród wydoroślał i się zmienił.
polinka 13:30, 26 kwi 2026

4 lata temu ,gdy zdrowie zaczęło poważnie szwankować, zainteresowałam się naturalnymi metodami leczenia i zielarstwo stało się moja wielką pasją.

W tym roku jestem już po zbiorach mniszka, który właśnie się suszy.

Do sałatek młode liście mniszka zbieram codziennie.

A młode pędy sosny czekają w kolejce na suszenie.

Gruszka_na_w... 14:00, 26 kwi 2026

Jak dobrze, że wróciłaś.
Miło będzie wrócić do tradycji systematycznego zaglądania na Twój wątek. Nudy tam nigdy nie było. Same ciekawostki i grom inspiracji.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies