Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 21:04, 24 sie 2018

MonikA napisał(a)

Polinko kochana co to za odmiana hacone?

Tak jak Toszka pisze, zwykła, najzwyklejsza
polinka 21:05, 24 sie 2018

kasja83 napisał(a)

U mnie taka barwa już od dawna...
Co do hakone-ta bezodmianowa zdecydowanie bardziej mi się podoba-taki efekt chciałam osiągnąć-a kupiłam Albostriatę i żółtawa mi się wydaje.

Kasiu i ta hakonka rośnie sprintem
polinka 21:06, 24 sie 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Moja Aureola bez problemu rośnie od południowej strony,gdzie cały dzień ma słońce....

O to przeczy wszystkim dostępnym informacją Ja z moimi żółtymi będę się żegnać.
polinka 21:15, 24 sie 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Pisała Gruszka:

Akuratny opis do tego, co jest u mnie. Trawnika w ogóle nie podlewam- w cienistych zakątkach wygląda jako tako, na patelni robi się sianko. Przyschły kaliny i miskanty. Mniej mi chodzi o rachunki za wodę, a bardziej o czas i to co się nazywa ekologiczną uprawa ogrodu. Słodkiej, zdatnej do picia wody mamy w Polsce 2 %. Lanie jej pod rośliny z powodu suszy powoduje, że zgrzyta mi to z ideą ogrodu ekologicznego. Przy takich turbulencjach pogodowych pozostanie nam szukać roślin wśród tych stepowych.

Dziewczyny, jeżeli ja nie podleję roślin wodą z mojej studni, to oznacza to, że inne ekosystemy (zakładam, że mój ogród to też ekosystem) dostaną jej więcej?

Nie umiem sobie rozpatrzyć tego problemu. Jak sądzicie?

Ale na pewno, jeśli rośliny są dostosowane do warunków, to lepiej jest i im i nam.

Np. moje hortensje na żwirze w podglebiu schną mi na potęgę a tam, gdzie glina w podglebiu - jest lepiej (tylko przypalone).

Wiadomo podglebia się nie zmieni.

Nigdy o tym nie myślałam Pszczółko... ale myślę, że w związku ze zmieniającym sie klimatem coraz częściej będziemy mieli takie dylematy...

Wczoraj rozmyślałam jak to jest możliwe, że w moim drugim ogrodzie rośliny są w lepszej kondycji niż w pierwszym? Pierwszy ogród jest bardziej podlewany, mniej słoneczny,więcej dobroci w glebie a mimo to miskanty są nienajlepszej kondycji...W drugim nie uświadczę przyschniętych końcówek mimo, że tam podlewam co dwa, trzy dni...
polinka 21:16, 24 sie 2018

Makao_J napisał(a)

No ja też. Ogród szybko zasycha.

Może tez weekend przyniesie deszcz...tego życzę Aniu
Wiolka5_7 21:18, 24 sie 2018

polinka napisał(a)

O to przeczy wszystkim dostępnym informacją Ja z moimi żółtymi będę się żegnać.

O szkoda...a ja będę rozmnażać wiosną
Margerytka40 21:21, 24 sie 2018

polinka napisał(a)

Może tez weekend przyniesie deszcz...tego życzę Aniu

U mnie właśnie porządnie podlało
Toszka 21:21, 24 sie 2018

polinka napisał(a)

(...)Wczoraj rozmyślałam jak to jest możliwe, że w moim drugim ogrodzie rośliny są w lepszej kondycji niż w pierwszym? Pierwszy ogród jest bardziej podlewany, mniej słoneczny,więcej dobroci w glebie a mimo to miskanty są nienajlepszej kondycji...W drugim nie uświadczę przyschniętych końcówek mimo, że tam podlewam co dwa, trzy dni...

Bardzo duzo zależy od macierzystej gleby i podglebia jak długo trzyma wilgoć
polinka 21:28, 24 sie 2018

Trochę drugiego ogrodu.

Lubię Rubrum w donicy.

LadyU, która jak dla mnie jest chyba największym sprinterem wśród rozplenic. To nowa rabata,robiona wiosna tego roku i posadziłam tutaj cztery małe sadzonki.

sylwia_slomc... 21:37, 24 sie 2018

Mnie się wydaje, że te co częściej podlewane płycej się ukorzeniły, i jak im braknie toi bardziej cierpią niż te co się do tej sytuacji dostosowały systemem korzeniowym. Dla przykładu u mnie przy ognisku wysiały się bratki w czystym piachu bo tym mam tam wysypane pod kamyki, ani razu wody nie dostały , a dopiero w tym tygodniu powyrywaliśmy, pięknie do tej pory kwitły, korzenie miały, 10 razy większe niż część nadziemną, ale dały radę same