Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 19:12, 16 sty 2015

Myślę nad trawami do grabów. Z tyłu gracilimusów już nie ma, będą ML. Zastanawiam się czy w obwódce bukszpanowej dobrze będzie wyglądał Ice Dance?

Troszkę mam tych Ice Danców i nie wiem czy nie będzie monotonnie? Z drugiej strony obiecałam sobie aby iść w minimalizm i ograniczać gatunki...

Jednego graba mam też na samum początku ogrodu i tutaj również musi być ta sama trawa co w pozostałych.

siakowa 20:50, 16 sty 2015

A lawenda ? Jak u marzenki
polinka 21:05, 16 sty 2015

Kasia lawendę mam obok obwódki bukszpanowej tu gdzie są żurawki
siakowa 21:10, 16 sty 2015

zerknęłam w szybkim kłusie na ostatnie zdjęcie ino
martika 13:39, 17 sty 2015

polinka napisał(a)
Myślę nad trawami do grabów. Z tyłu gracilimusów już nie ma, będą ML. Zastanawiam się czy w obwódce bukszpanowej dobrze będzie wyglądał Ice Dance?

Troszkę mam tych Ice Danców i nie wiem czy nie będzie monotonnie? Z drugiej strony obiecałam sobie aby iść w minimalizm i ograniczać gatunki...

Jednego graba mam też na samum początku ogrodu i tutaj również musi być ta sama trawa co w pozostałych.

Piękne te graby...ja bede miała buki Dawyck Gold z miskantami ML.
Madzenka 15:10, 17 sty 2015

polinka napisał(a)

W obwódce nie polecam ice dance, bo to spora roślinka i się nei zmieści w tej obwódce (jesli dobrze rozumie Twe pytanie)
Ja miałam w obwódce szafirki ale po tegorocznym kwitnieniu je eksmituję, będzie po prostu sama kostka, bo pokach może się coś paletać. Aby cokolwiek donrze roslo w korzeniach drzewa i bukszpanów musi mieć sporo miejsca. Moje obwódki mają 2x2 m to sie mieszczą rosliny

A i tak nie wiem czy kiedyś nie odwrocę kolejności, kostka będzie w nogach drzewa a na obwódce lawenda. Bo przecież bukszpany podrosną, lub je grzyb zje..... Cięgle mam przed oczami Monty Dona, ktory wykopuje swoje cudowne obwódki bukszpanowe (chyba mialy ok 80 cm wysokości z powodu grzyba.....
siakowa 17:02, 17 sty 2015

Marzenko - a ten problem grzyba u bukszpanow dotyczy ogolnie bukszpanow zy jak sa w obwodce pod drzewami to problem sie zwiększa czy jak sa w zagęszzeniu to jest problem ? Czy ogolnie.w bukszpany nie qarto onwestowac bi zawsze jest grzyb ? a moze tylko.jak podloze maja mokre ?
baraga1904 17:18, 17 sty 2015

...nie zawsze jest grzyb w bukszpanach ale zdarza się...buksy chorują tak samo jak inne rośliny...stosując jednak odpowiednie środki możemy tmy chorobom zapobiegać...w moim ogródzie są bukszpany które mają 6 lat i gorsza dla nich była miodowka bukszpanowata, szkodnik...
...ice dance jest sporą trawą, taka sztywna i w zamkniętej obwódce będzie taki sobie... ale to jest tylko moja opinia...
Agania 18:05, 17 sty 2015

No to się tutaj, dowiedziałam, że Ice Dance, nie nadaje się na obwódkę, bukszpany zostają....o chorobach się nie wypowiadam, bo nie mam większych problemów

Polinko też lubię wrzosy
pozdrawiam
malkul 18:38, 17 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)

W obwódce nie polecam ice dance, bo to spora roślinka i się nei zmieści w tej obwódce (jesli dobrze rozumie Twe pytanie)
Ja miałam w obwódce szafirki ale po tegorocznym kwitnieniu je eksmituję, będzie po prostu sama kostka, bo pokach może się coś paletać. Aby cokolwiek donrze roslo w korzeniach drzewa i bukszpanów musi mieć sporo miejsca. Moje obwódki mają 2x2 m to sie mieszczą rosliny

A i tak nie wiem czy kiedyś nie odwrocę kolejności, kostka będzie w nogach drzewa a na obwódce lawenda. Bo przecież bukszpany podrosną, lub je grzyb zje..... Cięgle mam przed oczami Monty Dona, ktory wykopuje swoje cudowne obwódki bukszpanowe (chyba mialy ok 80 cm wysokości z powodu grzyba.....

własnie dlatego że się boję grzyba i ciągłej pielęgniacji oraz przemarzania na skarpetke wybrałam cisa.