Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Madzenka 20:28, 05 lut 2015

Pecherznicę tnij w walec lub prostopadlościany, rośnie bardzo szybko.
Przetaczniki moga ci wyrosnąć bardzo wysokie i pokladać się po deszczach, powinny rosnąć ciut z tyłu. Do pęcherznicy rzeczywiście pieknie by wyglądaly różowe róże, ale nie do żóltych liliowców...
Jagodaa 20:58, 05 lut 2015

Miałam pęcherznice i była wyższa ode mnie i bordowa, i zielona. Spokojnie 2m osiąga. Trzeba pilnować cięcia, bo stare pędy drewnieją i przewieszają się. Liście na nich są drobniejsze. Jak się tnie nisko, to wypuszcza ładne, młode pędy. Rośnie baaardzo szybko.

Poli muszę przysiąść nad Twoim wątkiem, bo się zasiedziałam u Juzki i nie jestem na bieżąco!
rozark 22:59, 05 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Przetaczniki moga ci wyrosnąć bardzo wysokie i pokladać się po deszczach, powinny rosnąć ciut z tyłu. Do pęcherznicy rzeczywiście pieknie by wyglądaly różowe róże, ale nie do żóltych liliowców...

żółte liliowce to do Chopena np. el desperado a do różowej róży to np. strawberry candy https://www.ogrodowisko.pl/watek/376-ogrod-botaniczny-w-lodzi?page=2
Zielona 23:18, 05 lut 2015

Nadrabiam. Otworzyłam Olę, Jagodę i teraz Ciebie Zanim skończę, Ty zerknij na swój zakątek u mnie
polinka 06:44, 06 lut 2015

Juzia napisał(a)
Szybko rośnie i duże przyrosty ma. Ja mam dopiero dwa lata a już mi urosła na 80 cm po ścinaniu...od zera.

Juzia same dobre informacje przekazujesz
polinka 06:47, 06 lut 2015

rozark napisał(a)

Czy o ciemnej pęcherznicy myślałaś? Bo ona jest bordowa + róże w jasnym kolorze dodadzą sobie uroku. Choć wydaje mi się że jasno różowe byłyby ładniejsze. Np. Bonica jeśli odpowiada ci ta budowa kwiatu - róża bezproblemowa, kwitnie obficie, nie choruje, niestety nie pachnie, nie trzeba okrywać, ma owoce na zimę. Do tego liliowce jeśli Chopin to żółte, jeśli róż to inne i obok coś fioletowego - fioletowy by podkreślił bordo pęcherznicy. I kwiaty różowe bergenii też się wkomponują w tą kolorystykę.
Chyba że lubisz kolorystykę żółto bordową ?

Reniu mam ciemną pęcherznicę Chopiny białe więc mam nadzieję, że jakoś to będzie wyglądać W przypadku tej rabaty nie ma mowy o tym co lubię i jakie zestawienia mi się podobają...Muszę tutaj jakoś umieścić to co nie pasuje do minimalistycznego ogrodu

polinka 06:48, 06 lut 2015

Mysza napisał(a)
Polinko witaj.
Śliczna ta rabata z Hortensjami
Widzę nowa rabata będzie i nowe planyBędzie się działo
Moją pęcherznicę cięłam w minione lato tak do kolam i wyrosłą na 2m.
Pozdrawiam.

Cześć Gosia

Rabatka z hortensjami będzie trochę odchudzona i mam nadzieję, że zacznie mi się podobać

polinka 06:52, 06 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Madżen i tak też zrobię. Obok mam żywopłot grabowy i geometryczna pęcherznica jest tam pożądana Liliowce są pomarańczowe i jak wiemy kwitną dwa, trzy tygodnie, póżniej zostają tylko zielone liście i myślę, że już nie będzie zgryzu kolorystycznego
polinka 06:55, 06 lut 2015

Jagodaa napisał(a)
Miałam pęcherznice i była wyższa ode mnie i bordowa, i zielona. Spokojnie 2m osiąga. Trzeba pilnować cięcia, bo stare pędy drewnieją i przewieszają się. Liście na nich są drobniejsze. Jak się tnie nisko, to wypuszcza ładne, młode pędy. Rośnie baaardzo szybko.

Poli muszę przysiąść nad Twoim wątkiem, bo się zasiedziałam u Juzki i nie jestem na bieżąco!

Jagoda planowałyśmy zmiany traw do grabów- to byłaś na podsumowaniu, teraz tylko ta rabatka bylinowa i już jesteś na bieżąco

Czyli pęcherznicę na wiosnę przyciąć nisko aby się zagęściła?
polinka 06:59, 06 lut 2015

rozark napisał(a)

żółte liliowce to do Chopena np. el desperado a do różowej róży to np. strawberry candy https://www.ogrodowisko.pl/watek/376-ogrod-botaniczny-w-lodzi?page=2

Reniu dziękuję Ci bardzo za różne propozycje. Gdyby to była reprezentacyjna rabatka to uśmiechnęłabym się do Ciebie po więcej informacji i przykładów kolorystycznych ale to jest rabata w części gospodarczej i będzie pełnić funkcję przechowalnika