Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 12:05, 08 mar 2015

Joanki specyfik na nornice

Troszkę poszperałam i mam już dzisiaj ten specyfik. Teraz tylko czekać aż czarny bez wypuści liście.

Gnojówka z bzu czarnego - odstrasza krety i nornice.

1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści, kwiatów i pędów bzu czarnego zalać 10 litrów wody i odstawić na 4 do 5 dni,
Nierozcieńczoną gnojówke wlewać do nor.

Wyciąg z bzu czarnego - zwalcza rolnice, bielinka kapustnika, mszyce.

1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści i kwiatów bzu moczyć w 10 l wody przez 24 godziny, przed użyciem rozcieńczyć wodą 1:10.
Polewać glebę i bezpośrednio na rośliny.
Mazan 17:12, 08 mar 2015

Polinko

Jeśli wejdę na wyższe drzewo to zobaczę co u Ciebie.
O octanie pisałem w odpowiedzi na zapytanie w Herbicydach. Węglan wapnia czyli czystą kredę malarską można kupić w necie - ja używam anser kreda malarska. Przysyłają jak należy, myślę, że kłopoty to jednak nasza - ludzka - specjalność.

Pozdrawiam
Dorotka 17:14, 08 mar 2015

Witaj,

bardzo prosze o pomoc w pewnej kwesti: mam zamiar posadzic trzy nie duże drzewka na moim przed ogródku, zaraz przy ogrodzeniu, wzdłuż niego. Chciałabym aby były to ładne drzewka ale nie ogromne bo nie ma tam wiele miejsca ok 16 metrów długości. Tyle że teran mam gliniasty i w tym rejonie dość wilgotny. Bardzo proszę o podpowiedź, będę ogromnie wdzięczna za jakieś typy.
bleebla 17:32, 08 mar 2015

Halloooo halloooo, gdzie kalendarz ?
polinka 18:21, 08 mar 2015

Mazan napisał(a)
Polinko

Jeśli wejdę na wyższe drzewo to zobaczę co u Ciebie.
O octanie pisałem w odpowiedzi na zapytanie w Herbicydach. Węglan wapnia czyli czystą kredę malarską można kupić w necie - ja używam anser kreda malarska. Przysyłają jak należy, myślę, że kłopoty to jednak nasza - ludzka - specjalność.

Pozdrawiam

Mazan aż nie mogę uwierzyć! Musiałam poszukać gdzie te kocie góry...Dałeś mi do myślenia tym wyższym drzewem Osz Ty czorcie Tyle czasu żyłam w nieświadomości, a wystarczyło pomyśleć...Na kawę zapraszam

O ten octan wapnia, ktoś się pytał ale ja nawet nie wiedziałam z czego to się robi. Powoli, bardzo powoli wdrażam się w ekologiczną uprawę ogrodu.
Magda_ 18:24, 08 mar 2015

polinka napisał(a)
Joanki specyfik na nornice

Troszkę poszperałam i mam już dzisiaj ten specyfik. Teraz tylko czekać aż czarny bez wypuści liście.

Gnojówka z bzu czarnego - odstrasza krety i nornice.

1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści, kwiatów i pędów bzu czarnego zalać 10 litrów wody i odstawić na 4 do 5 dni,
Nierozcieńczoną gnojówke wlewać do nor.

Wyciąg z bzu czarnego - zwalcza rolnice, bielinka kapustnika, mszyce.

1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści i kwiatów bzu moczyć w 10 l wody przez 24 godziny, przed użyciem rozcieńczyć wodą 1:10.
Polewać glebę i bezpośrednio na rośliny.

ja dziś się załamała bo warzywniak cały skopany przez nornice - wzdłuż i wszerz. Ten przepis sobie oczywiście zapisałam ale skąd teraz wziąć kwiaty bzu
polinka 18:24, 08 mar 2015

Dorotka napisał(a)
Witaj,

bardzo prosze o pomoc w pewnej kwesti: mam zamiar posadzic trzy nie duże drzewka na moim przed ogródku, zaraz przy ogrodzeniu, wzdłuż niego. Chciałabym aby były to ładne drzewka ale nie ogromne bo nie ma tam wiele miejsca ok 16 metrów długości. Tyle że teran mam gliniasty i w tym rejonie dość wilgotny. Bardzo proszę o podpowiedź, będę ogromnie wdzięczna za jakieś typy.

Cześć Dorotko Dla mnie 16m to dużo Mój cały ogród ma ciut więcej Ciężko doradzić tak bez zdjęć...Może dasz się namówić na założenie swojego wątku?
polinka 18:27, 08 mar 2015

bleebla napisał(a)
Halloooo halloooo, gdzie kalendarz ?

Bydzie, bydzie za chwile
polinka 18:29, 08 mar 2015

Magda_ napisał(a)

ja dziś się załamała bo warzywniak cały skopany przez nornice - wzdłuż i wszerz. Ten przepis sobie oczywiście zapisałam ale skąd teraz wziąć kwiaty bzu

Madzia, dziewczyny polecają kulki na mole i nornix. Bez czarny możesz kupić suszony. Współczuję, wiem co to za france.
polinka 18:55, 08 mar 2015

Kolejne dwa tygodnie z kalendarza.

Dobrze, że zaplanowaliśmy murowanie ogrodzenia na przyszłą sobotę Zgodnie z kalendarzem można takie prace wykonywać od środy przy ubywającym księżycu