Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 11:35, 06 sie 2015

jazzy napisał(a)
Pięknie wszystko rośnie u Ciebie Moje ML i gracki też rosną ale do Twoich to jeszcze ho ho
Nie wiem czy też tak uważasz, ale dla mnie trawy są najważniejsze w ogrodzie. Ostatnio widziałam mały przedogródek, rosły tam tylko dwa gatunki miskantów - giganteus (chyba) i gracki, a efekt rewelacyjny, serio

Korci mnie ograniczenie do trzech, czterech gatunków traw w ogrodzie ale nie wiem czy dam radę No i wiosna mnie przeraża po wycięciu wszystkiego!
polinka 11:36, 06 sie 2015

Madzenka napisał(a)
Podlewasz codziennie? O matko to moje chyba uschną... Jak dostaja wode raz w tygodniu to max.....

Codziennie! Ale nie mam automatycznego nawadniania więc biegam z wężem U Ciebie glina to całkiem inna bajka.
polinka 11:38, 06 sie 2015

nawigatorka napisał(a)
Trawy czadowe.jestem ciekawa miejsca wypoczynkowego w kwadratach bo sama takienplanuje nanprzyszly rok-podobają mi się okrągłe placyki jak u Zielonej ale u mnie będę planowała coś kanciatego raczej.będę podglądać

Asia, tak jak pisałam u Ciebie, pomysł tli się już od dawna ale nie miałam odwagi i nie wiem czy nadal mam Chciałabym spróbować na razie na małym kawałku i zobaczyć jak będę się z tym czuła
amelia_b 11:38, 06 sie 2015

polinka napisał(a)
Ogród w sierpniowym upale

Ice Dancy najwytrzymalsze ze wszystkich traw! Specjalnie ich nie podlewam, dostaną tylko tyle co je zrosi od podlewanych Red Baronów a szaleją najbardziej ze wszystkich posiadanych traw

Hortensje jeden dzień bez wody i liście oklapnięte...

ML kochają wodę ale też ewidentnie widać, że ładnie przybierają na masie dzięki codziennemu podlewaniu

O gracilimusach pisać już chyba nie trzeba. Gdyby je posadzić na jakimś mokradle czy bagienku to chyba mogłyby dorosnąć do 3 m.

Jutro zapraszam do pomocy przy reorganizacji miejsca wypoczynkowego Będą zmiany!! Chodzą mi po głowie trawy w kwadratach i kamyczek

cudowny i więcej pisać nie trzeba no może że red barony wyglądają jak płomienie i podsycają całą kompozycje
polinka 11:39, 06 sie 2015

siakowa napisał(a)
ojojojo nowe pomysła usiadłam i czekam na zajawkę

Za momencik pokażę moje bazgroły Niestety nie mam takich zdolności jak Ty do wykresów, tabelek itd.
polinka 11:40, 06 sie 2015

beta napisał(a)
ale Ci te trawy szaleją...pięknie jest...a gracki są niemożliwe...mówisz, że wodę lubią?...dobrze wiedzieć...

Betka, gracki to pijaki Jak to Jazzy fajnie ujęła-"trawy, które cały czas są na kacu"
polinka 11:41, 06 sie 2015

Malgosik napisał(a)
to dlatego moje ML niezbyt duże
rosną razem z lawendą, a tam oszczędnie podlewam

Małgoś odkąd ML systematycznie i w dużych ilościach dostaje wodę to rośnie w oczach
polinka 11:43, 06 sie 2015

Juzia napisał(a)
Coś Ty już wymyśliła????
Nie mogę się doczekać!

Zmiany proszę Pani będą choć eM jak usłyszał o kolejnych rewolucjach to cały wieczór manifestował swoje odmienne zdanie
polinka 12:01, 06 sie 2015

Inspiracja do zmian:
https://pl.pinterest.com/pin/510595676479960274/

Na początek chciałabym spróbować zrobić coś podobnego na małym kawałku ogrodu Nic tam nie muszę przesadzać, tylko rozsadzę Silver Sceptre...

Widok na całość placu wypoczynkowego

Interesuje nas strona prawa i lewa od wykostkowanego placu

Strona prawa

Czarna linia to ekobord. Przed smaragdami i gracilimusami zostanie pasek kory. Prostokąt w ekobordzie będzie wysypany grysem i po całości ( w grysie) rozsadzę Silver Sceptre.
Oczywiście Silvery nie będą rosły przy samym gracilimusie jak to wyszło na zdjęciu

Z lewej strony placyku będzie analogicznie to samo.
Też ekobord przed smaragdami, całość w grysie i rozsadzone Silvery.

Myślicie, że dobrze będzie wyglądać z tym grysem??

siakowa 12:06, 06 sie 2015

super!!!!! tylko....czy za rok ten grys bedzie w ogóle widac jak sie silver rozpanoszy?