Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Edy

Ranczo Edy

eda 13:28, 24 sty 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja dostałam raz ciemiernika sporą kępę od sąsiadki i bez zastanawiania się podzieliłam łopatą na trzy do razu i przyjęły się wszystkie tyle, że na kwiaty dwa sezony czekałam

Dobrze rozumiem, że ten dziurawiec ekspansywny to niziutki jak barwinek, taki bardziej płożący?

Dałby radę w półcieniu i cieniu czy nie za bardzo? Myślę o rabacie leśnej jako runo....

Ten co masz w szpalerku i tniesz jest cudny Gdyby Ci się udało ukorzenić gałązkę to się uśmiecham, spróbowałabym raz jeszcze

Tak tak ciemierniki to możliwe bo zależy jak się przyjmą korzeniowo jak mają zawiązki kwiatów jak same liście to trzeba czekać

Tak tak jak barwinek tylko barwinek rośnie bardziej kępami i słabiej trzyma się czyli tak jak go szarpniesz to jedną rodzinkę masz z głowy a dziurawiec ten to idzie po całości pędami i o wiele trudniej go wykopać łamie się...
Barwinek to mój pierwszy zachwyt kwiatem haa miałam go wszędzie jak jest młody to super a później to masakra ...

Sylwuś wybacz z chęcią bym kopła i ci dała w rękę z wysyłką mam za duże trudności ale można go kupić w szkółkach zobaczysz że trafisz nie drogi i od razu rozsadzisz bo w pojemnikach gęsto rośnie - Dziurawiec Hidcote
Napia 17:21, 24 sty 2022

Piękną masz kolekcję ciemierników, u mnie teraz kwitną tylko białe, te najbardziej pospolite, a na różowe muszę poczekać do wiosny. Ale warto czekać
eda 17:28, 24 sty 2022

Rumianka napisał(a)
Ale urodziwe ciemierniki...ja mam tylko białe...

Dziękuję haaa a ja chciałam białe a tu nie było i kupowałam całą resztę tu mam blisko szkółkę i takie fajne przystępne ceny w mieście były za drogie dla mnie może też odmiany droższe myślałam że te są pospolite jeszcze fajne ceny są na kujawach okolice Ślesina ale tam kupuje przy okazji wyjazdu rodzinnego tak przywiozłam trawę zebrinusa tutaj nie mogłam upolować ...
eda 18:30, 24 sty 2022

Magleska napisał(a)
Dołączam do zachwytów nad ciemiernikami

Cieszę się też je bardzo lubię i pewnie jak będą sposobności
powiększę kolekcję
eda 20:24, 24 sty 2022

Monika83 napisał(a)
Sylwia i Eda macie dobrą ręke do ciemierników, dzielicie, przesadzacie i rosną, to już teraz wiem dlaczego mój ciemiernik wschodni Blue Lady nie kwitł od dwóch lat, zbyt młoda sadzonka.

Myślę że to dobry traf bo nie martwię się tak bardzo co będzie to będzie
a kwitnienie tak może być jak mówisz ja pamiętam że na pierwsze kwiaty też dłużyło mi się czekanie
eda 20:25, 24 sty 2022

Basieksp napisał(a)
Bardzo ładne ciemierniki I dużo ich masz, super

Dziękuję Basiu brałam co było i rozsadzałam ile się dało
eda 20:35, 24 sty 2022

Napia napisał(a)
Piękną masz kolekcję ciemierników, u mnie teraz kwitną tylko białe, te najbardziej pospolite, a na różowe muszę poczekać do wiosny. Ale warto czekać

Jasne dla tych kwiatów zachwyt można powstrzymać ale białe są śliczne a wiesz że u mnie to zmieniają kolor jedne są kremowe albo zielone i takie miniaturki cudne gdy już oddaje ostatnie pąki Aga też tak masz ?
Monika83 07:56, 25 sty 2022

eda napisał(a)

Dzięki Monia Nakrapiane dostałam maleńkie szczepki taki patyczek jak pół palca i wsadziłam po pikowałam między inne ciemierniki i mi zginęły bo lato było gorące i nie wiem jak to się stało że te co miałam dostały kropki haaa może wcześniej nie zauważyłam bo ja ciągle kopię w tym miejscu nawet któregoś razu w lutym wykopałam w pąkach i wsadziłam do dekoracji do donic przed dom żeby kwitły i zakwitły i później znów wkopałam na stare miejsce
także moje to są wędrowniczki
a te białe to kupiłam jedną kępę i rozsadziłam w szpaler ...
mam jeszcze mieszane białe i różowe w jednym próbowałam rozdzielić ale się nie dało rozsadzałam i też rosną jako jedno w dwóch kolorach nie pamiętam żebym takie kupowała może się pomieszały...
moje pierwsze to różowe jasne i ciemne i one były takie plamiste niby i im dłużej rosły blisko siebie to się zmieniały

Ja to nawet nie kupuje ciemierników w kapersach z obawy że mogą się nie przyjąć,wolę w doniczkach.Podobno siewki różnią się od tej matecznej stąd też może u ciebie mieszane i z mutowane Ja jeszcze siewek nie miałam może te orientalne pełne nie są skore do rozsiewania się.
eda 13:12, 25 sty 2022

Monika83 napisał(a)

Możliwe mnie to nie martwi cieszę się każdym nowym innym i jakie zaskoczenie oooo jakieś nowe cudo jest !
Fajne takie odkrycia a na pełne też mam chrapkę
Rumianka 21:46, 25 sty 2022

W mojej Biedrze jeszcze żadnych wiosennych nie widać/// samę cięte żonkile.