Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką

Ogród z łezką

Enya73 21:32, 26 wrz 2013

Kindzia napisał(a)
Dostałam od Anity red barony rozsadzone z Jej własnych Niestety nie wiem jak wyglądają, w zabójczym tempie się to popołudnie działo...mój osobisty eMuś za kuriera robił...widziałam tylko późnym wieczorem w samochodzie jakie wysokie są...piękne
Jutro dopiero, jak będziemy do Pszczyny jechać, je zobaczę w świetle dziennym. I sadzonko mnie czeka

Dziękuję Anitko

Mam nadzieję, że jak je zobaczysz z bliska, to nie będziesz rozczarowana. Już jesień, więc zaczynają trochę obsychać. Wydzieliłam dla Ciebie sporą kępę i podzieliłam je wstępnie, żeby Ci było łatwiej. Są włożone do 2 doniczek. Nawet jak znajdziesz białe korzonki, to sadź. One na wiosnę ładnie się rozrosną, Tylko, jeśli nie chcesz, żeby Ci się rozeszły bez ładu i składu, to posadź je w dość dużej doniczce bezpośrednio w gruncie.Buziaczki
Kindzia 21:33, 26 wrz 2013

Kondzio napisał(a)
jeżówki piękne hi hi hi

Tak piękne i kwitną nieprzerwanie i obficie od lipca. Ale Małgosia mnie zmartwiła...Jej zmarzły Szkoda mi będzie jak nie przeżyją zimy. Trudno, najwyżej będę je sadzić co roku.
Pozdrawiam Hihaczku
Kindzia 21:40, 26 wrz 2013

Enya73 napisał(a)

Mam nadzieję, że jak je zobaczysz z bliska, to nie będziesz rozczarowana. Już jesień, więc zaczynają trochę obsychać. Wydzieliłam dla Ciebie sporą kępę i podzieliłam je wstępnie, żeby Ci było łatwiej. Są włożone do 2 doniczek. Nawet jak znajdziesz białe korzonki, to sadź. One na wiosnę ładnie się rozrosną, Tylko, jeśli nie chcesz, żeby Ci się rozeszły bez ładu i składu, to posadź je w dość dużej doniczce bezpośrednio w gruncie.Buziaczki

Na pewno nie będę. Jeszcze raz dziękuję
Chcę je między kostrzewę palmową posadzić...właśnie bezskutecznie szukałam u Ciebie mojego zapytania na ten temat...ale tak Ci ten wątek pędzi, że nie znalazłam...mogą się tam rozrastać spokojnie. To rabata w okolicach słupa, powiększona jest. Mam tam na siatce róże New Dawn, potem między słupem Louise Odier, potem przed luiskami irysy syberyjskie, przed irysami właśnie turzyce palmowe. Tam jeszcze sporo miejsca mam i teraz jesienią brakuje mi tam koloru...mam nadzieję, że barony tam się sprawdzą.
Tam słonecznie i wilgotno...dobrze im będzie?
Postaram się zdjęcie znaleźć tego kawałka...
Enya73 21:44, 26 wrz 2013

Nie znam kostrzewy palmowej tylko turzycę palmową. Mam takową. Red barony rosły właśnie blisko niej Fajnie to wygląda. Tak lekko. Będzie pasować. I warunki też dla niej odpowiednie. U mnie najlepiej rosną przy stawie na słonku
Kindzia 21:53, 26 wrz 2013

Enya73 napisał(a)
Nie znam kostrzewy palmowej tylko turzycę palmową. Mam takową. Red barony rosły właśnie blisko niej Fajnie to wygląda. Tak lekko. Będzie pasować. I warunki też dla niej odpowiednie. U mnie najlepiej rosną przy stawie na słonku

Oczywiście, że turzyca...pomerdało mi się.
To dobrze mi się wybrało...mam nadzieję, że tam dadzą radę...to specyficzne miejsce. Długo wilgotne po deszczu, w czasie i po powodzi woda tam dość długo stała...2-3 dni...normalnie tam mieczyki dawały radę spokojnie w zeszłym roku...ale muszę się liczyć z tym, że kiedyś powódź może się powtórzyć. Palmowe podobno poradzą, mam nadzieję, że barony też...

To to miejsce...łyso tam...

Enya73 22:04, 26 wrz 2013

Turzyca palmowa tworzy dosyć gęste i zwarte kępy, natomiast red baron rośnie, jak chce, bo się rozmnaża przez podziemne rozłogi. Będzie fajny kontrast
A co z przodu dasz?
Kindzia 22:07, 26 wrz 2013

Enya73 napisał(a)
Turzyca palmowa tworzy dosyć gęste i zwarte kępy, natomiast red baron rośnie, jak chce, bo się rozmnaża przez podziemne rozłogi. Będzie fajny kontrast
A co z przodu dasz?

Nawet nie wiesz jak mnie cieszy to, co piszesz

Nie mam bladego pojęcia co tam posadzić, żeby dało radę...męczy mnie to już jakiś czas...niska trawka jakaś? Tylko nie wiem, która da radę...nie szukałam jeszcze...i nie zielona musi być, bo się zleje. Nic innego mi do głowy nie przychodzi.
Enya73 22:18, 26 wrz 2013

Widziałam taki niziutkie rozplenice 'Weserbergland' i tatarak trawiasty (u Koniora), tyle że żółty, więc to może być za dużo kolorów. Może więc lepiej coś płożącego z bylin.
Kindzia 22:18, 26 wrz 2013

Gdyby się komuś coś nasunęło...co na ten przód można, przy takim problematycznym miejscu...będę zobowiązana...

Muszę uciekać niestety...czas mnie goni...

Dobranoc
Enya73 22:19, 26 wrz 2013

A do red barona dodałam Ci parę gałązek tojeści rozesłanej Aurea. Jak Ci się podobają takie kontrasty, to możesz je posadzić razem. To płożąca roślinka. Jak ma wilgotno, to na pełnym słońcu daje radę i się nie przypala