Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z łezką

Ogród z łezką

Madzenka 16:10, 05 sty 2014

Kindzia napisał(a)

Chyba jednak trzeba będzie uwiązać, chociaż spróbuję przydepnąć. Tak, wiem jak się to robi Prostujemy tak Nigrę od zeszłego roku. Jest uwiązana do narożnego słupka. Zupełnie nie wiem jak długo ją trzeba na takiej uwięzi trzymać...rok, dwa???

Dziękuję Marzenko

Nie ma reguły... Ja prostowałam brzozy przez dwa lata a po wiatrach znów sie wykrzywiły.... Umbrelkom i grabom wystarczył rok. M agnolia była u mnie prostowana przez dwa lata, po wichurach znów sie przegina.... Już sie poddalam. Dopiero gdy będzie gruby pien i głebokie korzenie drzewo jest stabilne a magnolie płytko się korzenią.......więc jesli masz wiatry .....
gaga 16:35, 05 sty 2014

Witam niedzielnie:
alinak 16:39, 05 sty 2014

Kasiu wiatry są okropne dla drzew . ja miałam robinię akacjową przywiązaną do słupka przez 5 lat a głoga tak wiatr skutecznie przyginał mimo wysiłków z wiązaniem , prostowaniem że został krzywy . zresztą już się go pozbyłam , bo chorował co roku i już miałam dość traktowania go co roku chemią . rdza jest okropna dla głogów . już w lipcu co roku nie miał liści ...koniec sentymentów
Kasik 19:17, 05 sty 2014

Kasieńko - szukasz obelisku na róże. Nie wiem czy mogę tak oficjalnie, ale widziałam takie

http://www.kelag.pl/12-pergola-kolumnowa.html

Może mnie nikt nie nakrzyczy
Agania 21:55, 05 sty 2014

buziaki
Kindzia 10:05, 06 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)

Nie ma reguły... Ja prostowałam brzozy przez dwa lata a po wiatrach znów sie wykrzywiły.... Umbrelkom i grabom wystarczył rok. M agnolia była u mnie prostowana przez dwa lata, po wichurach znów sie przegina.... Już sie poddalam. Dopiero gdy będzie gruby pien i głebokie korzenie drzewo jest stabilne a magnolie płytko się korzenią.......więc jesli masz wiatry .....

Niespecjalnie mnie pocieszyłaś Myślałam, że jak się wyprostuje, to jest to już nieodwracalne...
Czyli z magnolią klapa. Ale Nigra może się wyprostuje. Na razie uwiązaną mam i zupełnie tego nie widać. Poczekam aż jej pień przytyje
Tak, mam wietrznie...
Kindzia 10:05, 06 sty 2014

gaga napisał(a)
Witam niedzielnie:

A ja poniedziałkowo Grażynko
Kindzia 10:09, 06 sty 2014

alinak napisał(a)
Kasiu wiatry są okropne dla drzew . ja miałam robinię akacjową przywiązaną do słupka przez 5 lat a głoga tak wiatr skutecznie przyginał mimo wysiłków z wiązaniem , prostowaniem że został krzywy . zresztą już się go pozbyłam , bo chorował co roku i już miałam dość traktowania go co roku chemią . rdza jest okropna dla głogów . już w lipcu co roku nie miał liści ...koniec sentymentów

5 lat???!!! I nie pomogło??? Ta moja Nigra tylko trochę zboczona, ale wolałabym żeby się wyprostowała...

I moje nadzieje oklapły... Trudno, najwyżej zostaną takie jakie są.
Kasik 10:12, 06 sty 2014

Witaj Kasieńko.
Ja siedziałam nad wyborem róż- jak radziłaś w rosarium. Chce zamówić 6 sztuk historycznych tylko nie wiem jak szybko. Chciałabym żeby w tym roku już mi zakwitły.

Teraz siedzę i wyszukuje roślin na rabaty pod brabantami. Muszę tego wybrać sporo i jeszcze jakoś zaprojektować -swoje typy już mam w głowie.. Sama radość takie zajęcie. Idę na całość- mam nadzieje, ze mi jakoś to wyjdzie.
Kindzia 10:12, 06 sty 2014

Kasik napisał(a)

Kasieńko - szukasz obelisku na róże. Nie wiem czy mogę tak oficjalnie, ale widziałam takie

http://www.kelag.pl/12-pergola-kolumnowa.html

Może mnie nikt nie nakrzyczy

O, jaka Ci jestem wdzięczna! Najlepiej by było gdyby miały 190 + 30 cm na wkopanie...ale zadzwonię tam jutro, popytam dokładnie Moje luiski już w pierwszym roku osiągnęły jakieś 180 cm...lepiej żeby miały wyższy obelisk.

Dziękuję