Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

ewsyg 21:14, 26 sie 2013

kasiek napisał(a)
A w jakich warunkach rośnie Świecznica - nasłonecznienie, wilgotność gleby? Bo moja slabo rođnie, jest młoda ale przyrosty prawie żadne a u Ciebie taka piękna! Liliowce wspaniałe, prawdziwe rarytasy!

Kasiu cierpliwości, moja początkowo też wolniej rosła. Ona mężnieje wraz z latami. U mnie rośnie pod samym ogrodzeniem, z przodu przysłaniają ją tawułki i pospiesznie wsadzony floks ( wtedy, kiedy okazało się, że nie jest pomarańczowy tylko różowy musiał zmienić miejsce nasadzenia i tutaj trafił). W tamtym roku na pewno zasilałam ją suchym obornikiem bydlęcym. Pamiętam też, że zeszłoroczne kwiatostany wysokością były równe z ogrodzeniem. W tym roku są dużo wyższe, maja około dwóch metrów. Powiem Ci Kasiu, że całkiem dobrze sobie radzi ta świecznica, jestem nią bardzo pozytywnie zaskoczona. Dużo gorzej bez wody radzą sobie inne rośliny a ona jest dzielna. Jeszcze ani razu nie widziałam żeby miała przywiędnięte liście, a inne miały.

Tak wyglądała 02.06. Tutaj ją dobrze widać na tym zdjęciu.

początek lipca

początek sierpnia

ewsyg 21:25, 26 sie 2013

Wróciła córka więc mam już kierowcę i osobę do schylania się i dźwigania. Oczywiście pojechałyśmy do co po upatrzonego wcześniej miskanta. Przezimuję go w domu w chłodnym pomieszczeniu a wiosną po przymrozkach do gruntu. Będzie mi fajnie w przyszłym roku szumiało.

A oto moja mała sadzoneczka.

Mala_Mi 21:40, 26 sie 2013

Dlaczego nie posadzisz w tym roku miskanta do gruntu?? Chyba lepiej mu będzie nawet byle gdzie w gruncie niż w domciu
eliza3 21:49, 26 sie 2013

Ewo, ale maleńką sadzoneczkę sobie kupiłaś
Pytam za Anią, dlaczego nie chcesz sadzić do gruntu?
ewsyg 22:17, 26 sie 2013

Miskant zostanie w domu w jasnym i bardzo chłodnym pomieszczeniu, ponieważ ja teraz już nie mogę nic robić. Większość moich obowiązków przejęła córka, nie chcę ją już tym obarczać. Wystarczy już jej tyle co ma tzn moje i swoje obowiązki To młoda osoba, studentka, zapewne jakbym ją poprosiła to by to zrobiła, ale to nic pilnego ton niech się życie i młodością cieszy.
GorAna 22:38, 26 sie 2013

Ewciu, naprawdę piękna sadzoneczka
Mala_Mi 22:38, 26 sie 2013

Oj tam, oj tam.. 5 minut na dołek...... a w domciu może Ci paść miskant.. on musi mieć spoczynek ...
ewsyg 22:58, 26 sie 2013

asc napisał(a)
Oj tam, oj tam.. 5 minut na dołek...... a w domciu może Ci paść miskant.. on musi mieć spoczynek ...

Aniu, pięć minutek , nie, nie , to nie u mnie. Ja mam sam piach, śliczny, żółciutki, taki jak na plaży. A w tym pomieszczeniu jest jak w lodówce. Wszystkie rośliny tam zimuję, nawet drzewa owocowe tam były i faajnie przeczekały.

To może zadołuję z tą doniczka. boję się jednak, że nie będzie miał wilgoci. Tutaj to go sobie od czasu do czasu podleję.

Kurcze, aleś mi dała do myślenia. Szkoda by mi go było gdyby padł z powodu suszy. Boje się, że on już nie przepuści korzeni przez doniczkę, żeby sięgnąć głębiej.
Luki 23:29, 26 sie 2013

ewsyg napisał(a)

W tym roku kierowałam się odpowiednią kolorystyką. Potrzebowałam właśnie takie kolory. Mnie chyba najbardziej podoba się ten fioletowy z białymi zębami. Ciekawe jaki będzie w naturze. Ciekawi mnie też jakiej wielkości sadzonki przyślą i czy jest szansa na to, że w zakwitną w przyszłym roku. Czerwony pająk mam zamiar połączyć z trawą imperatą cylindryczną Red Baron + białe kamienie. Tak to sobie wymyśliłam. Ale możliwe, że koncepcja do przyszłego roku ulegnie zmianie. Tak się często zdarza.

To powiem tylko tyle. Kupowane w zeszłym roku o tej samej porze zakwitłe z jednym wyjątkiem, który troszke ucierpiał podczas zimy, ale ładnie się już wzmocnił. Wiosną kupiłe 3 i wszystkie zakwitły więc szansa na przyszłoroczne kwitnienie jest bardzo duża

Debra 23:36, 26 sie 2013

Ależ wielki ten miskant!
Ładnie Wam razem.
Pozdrawiam