Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

malgol 10:27, 14 cze 2016

AnkaW

A może jakąś angielską różę? Np. Golden Celebration? Lubi się z lawendą, rośnie szeroko i na wysokość jaką potrzebujesz a oprócz tego pięknie pachnie. Mogłaby dostarczyć dodatkowych wrażeń podczas siedzenia w altance Moja rośnie pod okapem garażu i świetnie sobie radzi i śnieg nic jej nigdy nie zrobił
AnkaW 11:22, 14 cze 2016

paula23 napisał(a)

Cis jest trujący, bukszpan tez, tuje też...
Jest mnóstwo trujących roślin i zapewne sama masz wiele w swoim ogrodzie...
Wiem ale chodzi mi raczej o takie, które mają jagody wyglądające na jadalne np. irgi
AnkaW 11:26, 14 cze 2016

malgol napisał(a)
AnkaW

A może jakąś angielską różę? Np. Golden Celebration? Lubi się z lawendą, rośnie szeroko i na wysokość jaką potrzebujesz a oprócz tego pięknie pachnie. Mogłaby dostarczyć dodatkowych wrażeń podczas siedzenia w altance Moja rośnie pod okapem garażu i świetnie sobie radzi i śnieg nic jej nigdy nie zrobił
Zobaczyłam - przepiękna Ale znalazłam taki tekst: Należy zapewnić jej miejsce lekko ocienione w najbardziej gorących godzinach południowych. Kwiaty w pełnym słońcu szybciej przekwitają. A gdzie rośnie u Ciebie? I jak z czarną plamistością ?- nie chciałabym zbyt często robić oprysków w miejscu gdzie się je
malgol 11:40, 14 cze 2016

No u mnie rośnie w pełnym słońcu bo to południowa strona. Faktycznie gdy jest upalne lato kwiaty szybciej bledną i przekwitają, ale kwitnie bardzo obficie i jak jedne przekwitają to drugie się pojawiają. Powtarza kwitnienie późnym latem. Co do plamistości to w jednym roku, jesienią złapała. W następnym sezonie ,wczesną wiosną zrobiłam oprysk takim preparatem Saprol co zwalcza i chroni róże przed czarna plamistością i innymi chorobami grzybowymi oraz np. mszycami aż do 28 dni.I potem jeszcze raz powtórzyłam późnym latem( wg wskazań na etykiecie) i już więcej się nie powtórzyła czarna plamistość. A i mszyce i inne żyjątka jej nie ruszyły
malgol 11:43, 14 cze 2016

Poza tym na Ogrodowisku Mazan poleca środek ekologiczny OW, który stosując na róże chroni je przed chorobami grzybowymi. Nie jest szkodliwy dla ludzi i zwierząt a wspomaga rozwój i wzrost roślin. W tym roku zaczęłam stosować na moje róże i na razie nic się ich nie ima...
AnkaW 12:45, 14 cze 2016

Spróbuję ją w takim razie zdobyć - powinna wyglądać pięknie z lawendą - zresztą widziałam u CiebieJeszcze tylko muszę rozwiązać kwestie co poniżej lawendy - jak nic nie wymyślę będzie trawa jak chciał mąż
catherine85 15:29, 14 cze 2016

Danusiu i Wy drodzy proszę doradźcie mi bo już sama nie wiem co mam robić . Co będzie tutaj lepsze na rabatach ilex golden czy trzmielina blondy?Chcę trochę zrównoważyć wystające schody. Po obu stronach dać to samo? Planuję cisa na pniu i jakies kulki Kamyki sa tylko tymczasowo Pierwsza rabata ma 3,5x3 m a druga 3x2,5m Strona południowa

Z góry bardzo dziękuję
babik 15:49, 14 cze 2016

Dziękuję Danusiu za cenne rady, zastosowalam się do Twoich uwag i zrobiłam poprawki.Czy teraz jest ok.? Czy lepiej będzie jak posadzę :turzyca, szałwia, turzyca, szałwia?
magdalena_gr... 23:19, 14 cze 2016

Witam serdecznie
Bardzo proszę o ocenę rabaty Panią Danusię i innych forumowiczów. Jest to rabata od strony północnej, przy samym domu (górna linia rysunku) i dość wysokich schodach (ok.8szt.) (lewa strona rysunku), jedynie na prawą stronę późnym popołudniem zagląda słońce. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
p.s. z góry przepraszam za błędy w nazwach roślin
magdalena_gr... 23:21, 14 cze 2016